Exclusiv Dosarul SRI de la DNA a fost clasat după execuția procurorului de caz. Ce trebuia acoperit? - document

<span style="color:#990000;">Exclusiv</span> Dosarul SRI de la DNA a fost clasat după execuția procurorului de caz. Ce trebuia acoperit? - document

DNA confirmă oficial pentru SpotMedia.ro clasarea dosarului achizițiilor SRI, deschis de fostul șef al serviciului militar din parchetul anticorupție, dat afară din instituție de noul șef Marius Voineag, fără motiv și fără înlocuitor.

Procurorul Liviu Lascu a fost executat profesional în iunie, la mai puțin de 3 luni după instalarea lui Marius Voineag la conducerea DNA. SpotMedia.ro a relatat în exclusivitate toate etapele acestei execuții nemotivate și furibunde.

După plecarea procurorului Lascu, dosarul achizițiilor SRI a stat nerepartizat la grefa DNA aproape două luni. În iunie, procurorul Mircea Gr. Adrian a fost delegat la șefia serviciului militar al DNA și apoi redelegat la 1 octombrie. Pe 18 octombrie, dosarul achizițiilor SRI a fost clasat, după cum ne-a răspuns  oficial, în 24 noiembrie, parchetul anticorupție.

Screenshot-2023-11-27-163542

Procurorul Mircea Gr. Adrian, spun surse din sistem, este propus pentru avansarea la gradul de general.

ADVERTISING

Dosarul care trebuia să dispară?

Dosarul achizițiilor SRI a fost disjuns în februarie 2023 dintr-un dosar mai mare deschis la Secția a II-a DNA privind achiziții făcute de IGPR, Poliția Capitalei, IPJ Călărași şi Poliția Sectorului 1. Aceste instituții au plătit în jur de 10 milioane de lei pentru echipament militar niciodată livrat integral.

Banii, spun surse judiciare, ar fi fost încasați de o singură firmă cu 3 angajați, aparținând, cel puțin în acte, unui pensionar care a lucrat și în SPP, și în IGPR.

Între decembrie 2022 și februarie 2023, procurorii Secției a II-a au făcut percheziții și au ridicat documente, au făcut audieri.

În urma perchezițiilor, procurorii ar fi descoperit și achiziții plătite de SRI aceleiași firme, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei, parțial nelivrate. Această parte a dosarului a fost declinată către serviciul militar DNA.

În martie, procurorul Liviu Lascu a făcut o percheziție la SRI, despre care presa a relatat. Au fost ridicate documente, computere și, potrivit surselor apropiate anchetei, era de așteptat în perioada următoare o percheziție informatică. Dosarul înainta.

Prima grijă a noului șef DNA - lichidarea procurorului cu dosarul SRI

La 1 aprilie, conducerea DNA a fost preluată de Marius Voineag, după o prestație lamentabilă la interviul de la Ministerul Justiției, unde a fost respins de întreaga comisie de interviu, cu excepția ministrului însuși și a unui secretar de stat PSD.

Una dintre primele griji ale lui Marius Voineag a fost să scape de procurorul Lascu. Acesta era la cea de-a doua delegare de 6 luni la conducerea serviciului miliar, decisă pe 21 februarie în unanimitate, de Secția de procurori a CSM. Totodată, ajunsese la finalul procedurii de concurs pentru titularizare la șefia serviciului militar al DNA. Mai urma doar ca CSM să fixeze data interviului.

Fără să îl anunțe, fără o discuție prealabilă, fără să poată invoca un motiv concret, după cum a și recunoscut pentru SpotMedia.ro, pe 5 mai, Marius Voineag a cerut încetarea delegării procurorului Lascu. 

A propus în locul lui un procuror de la Serviciul de cooperare judiciară și criminalistică din cadrul Secției Parchetelor Militare a PÎCCJ, care primise deja decizia în vederea pensionării de la Casa de Pensii Militare.

SpotMedia.ro a scris atunci pe larg despre această acțiune fulger și despre metoda „pensionarul util” folosită de dl Voineag și la PÎCCJ, când a deschis și apoi a încredințat unui procuror în prag de pensionare dosarul penal care a blocat ancheta academică a acuzațiilor de plagiat la adresa lui Nicolae Ciucă.

Încordarea tuturor mușchilor lui Voineag

Ca urmare a dezvăluirii planului de către SpotMedia.ro, CSM a ezitat să dea curs imediat solicitării lui Marius Voineag, iar „pensionarul util” și-a retras acordul pentru delegarea la DNA. Peste numai câteva zile CSM îi aproba pensionarea.

Împotriva procurorului Lascu, care a refuzat să se retragă singur și a trimis un punct de vedere la CSM, a început o operațiune securistică de filaj. În publicații favorabile lui Marius Voineag au apărut poze în care Liviu Lascu era împreună cu deputatul PNL Ioan Cupșa. Cei doi orădeni sunt, potrivit dlui Cupșa, prieteni pe peste 25 de ani.

Cu ajutorul lui Daniel Horodniceanu, deja până la gât în scandalul “știi cine sunt eu?”, Marius Voineag  a obițnut pe 16 iunie încetarea delegării procurorului Lascu.

Decizia a fost luată în baza unui referat de înfierare a procurorului, acuzat că ar fi sursa informațiilor publicate de SpotMedia.ro pe 9 mai. Deci singurul motiv invocat pentru revocarea procurorului Lascu, cerută pe 5 mai, este o presupusă scurgere de informații de pe 9 mai.

Mai mult, revocarea procurorului care ancheta achizițiile SRI a fost făcută fără ca dl Voineag să propună un înlocuitor, ceea ce este absolut neobișnuit, dacă nu chiar fără precedent.

Ce nu trebuia să descopere dl Lascu în ancheta achizițiilor SRI? Poate alte nume, alte grade în spatele patronului oficial al firmei cu 3 angajați care avea contrate cu IGPR, SRI și alte instituții din sistemul de apărare? De aici urgența execuției, fără motiv și fără înlocuitor?

Cu câteva zile înainte de a fi executat, spun surse apropiate anchetei, procurorul Lascu ar fi decis calitatea de suspecți pentru 4 angajați SRI și doi dintre angajații firmei în cauză. Avocata militarilor SRI era dna Giorgiana Hosu, fostă șefă DIICOT, spun aceleași surse.  Dna Hosu a avut măiestria profesională de a obține clasarea dosarului SRI.

Hărțuirea continuă

Marius Voineag nu s-a mulțumit însă cu eliminarea procurorului Lascu și cu clasarea dosarului SRI. L-a reclamat pe procurorul militar pentru divulgarea informațiilor către SpotMedia.ro, însă cauza a fost clasată.

Remus Popa, actualul și cel mai probabilul viitor șef al Secției de Urmărire Penală din PÎCCJ (de unde provine dl Voineag și unde sunt dosarele magistraților), pe atunci director în Inspecția judiciară, s-a autosesizat pentru distribuirea pe Facebook de pe un cont atribuit dlui Lascu a unor articole ale subsemnatei, publicate de SpotMedia.ro. Articolele îl priveau pe dl Voineag, pe dl Predoiu și pe dl Iohannis:

1.Exigența ministrului Predoiu și dosarul Ciucă. Planul justiției perfect controlate

2.Iresponsabilitatea lui Klaus Iohannis. Și de ce nu e Bolojan premier

Acțiunea Inspecției Judiciare urmează să fie judecată miercuri de Secția de procurori a CSM.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇