Exclusiv Anchetatorul SRI a fost executat de șeful DNA și CSM. SpotMedia, cap de acuzare. Ce trebuia oprit

<span style="color:#990000;">Exclusiv</span> Anchetatorul SRI a fost executat de șeful DNA și CSM. SpotMedia, cap de acuzare. Ce trebuia oprit

Cu complicitatea majorității din secția de procurori a CSM, șeful DNA Marius Voineag a scăpat de procurorul militar Liviu Lascu, care instrumentează cazuri de corupție din SRI și conduce serviciul militar al DNA, unde sunt deschise dosare extrem de sensibile ale instituțiilor de forță.

Doar că, în disperarea de a scăpa de Liviu Lascu, dl Voineag și-a deconspirat intenția reală, eliminând orice șansă de a considera că și-a dorit aducerea unui înlocuitor mai bun. Pentru că execuția procurorului Lascu la CSM a fost făcută fără să existe un înlocuitor.

O reușită aplaudată entuziast de luju.ro, o publicație mare susținătoare, alături de Anca Alexandrescu și Sorina Matei, a dlui Voineag. 

Execuție cu referat de înfierare

În ședința de marți, 16 mai, procurorii din CSM au aprobat, în unanimitate, cererea de pensionare a procurorului Gheorghe Stanciu, cel pe care, în urma cu doar o săptămână, Marius Voineag îl propunea șeful serviciului militar, deși acesta avea deja, de la Casa de pensii,  decizia în vederea pensionării.

ADVERTISING

SpotMedia.ro a devoalat planul “pensionarul util”, secția de procurori a amânat, pe 9 mai, decizia și între timp dl Stanciu a depus cererea de pensionare, aprobată marți, 16 mai. Totodată, secția a constatat, în unanimitate, că propunerea de numire a proaspătului pensionar a rămas fără obiect.

Deși nu era pe ordinea de zi inițială, a fost introdusă intempestiv și solicitarea dlui Voineag de revocare a procurorului Lascu. A fost adoptată cu patru voturi pentru și unul contra, al procurorului Claudiu Sandu de la Brașov, și în absența procurorului Staicu, din informațiile SpotMedia.ro.

2023-05-16

Ar fi insistat pentru acest vot pozitiv șeful secției, Daniel Horodniceanu, a cărui prezență în funcție după episodul cu poliția rurală este o insultă pentru magistratură, și noul procuror general Alex Florența.

Între timp, pe masa CSM a ajuns, potrivit surselor din această instituție, și un referat de înfierare a dlui Lascu, semnat de șeful Secției a II-a DNA, care îl acuză că ar fi sursa informațiilor publicate de SpotMedia.ro pe 9 mai, în articolul “Cum se pregătește îngroparea la DNA a dosarelor de corupție din SRI. Modus operandi-pensionarul util și procurorul executat urgent”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deci singurul motiv invocat pentru revocarea procurorului Lascu, cerută pe 5 mai, este o presupusă scurgere de informații de pe 9 mai.

Dar de când se ocupă DNA de investigarea surselor unui jurnalist? Urmează să fiu/am fost și filată la fel ca procurorul Lascu? Chiar dorește dl Voineag să ridice piatra scurgerilor de informații din dosare?

De remarcat că referatul depus la CSM confirmă la liniuță informațiile din articolul SpotMedia.ro, ba chiar mai mult decât atât.

Ordinul pe unitate: scăpați de Lascu!

Așadar, dl Voineag propune, nemotivat, revocarea delegării șefului serviciului miliar al DNA, fără să–i fi făcut o evaluare a activității, după cum recunoaște oficial, fără înlocuitor după pierderea pensionarului util. Toate împotriva celui care instrumentează dosarele extrem de sensibile pentru instituțiile de forță, inclusiv SRI.

În mod evident, în aceste condiții, revocarea nu este pentru motive imputabile procurorului Lascu, nu pentru a avea DNA o echipă mai bună, ci pur și simplu pentru a scăpa de procurorul Lascu și a-i lua din mână dosarele și conducerea secției care anchetează corupția din instituțiile de forță.

ADVERTISING

Iar secția pentru procurori, condusă de dl Horodoniceanu, a executat în majoritate ordinul pe unitate: scăpați de Lascu!

Situația este cu atât mai ridicolă pentru secția de procurori, cu cât l-au evacuat, fără motive concrete, fix pe cel pe care îl delegaseră în unanimitate pe 21 februarie. Secția de procurori nu mai e de acord cu ea însăși, cum ar veni.

Dar procurorul Lascu rămâne înscris în procedura de concurs declanșată în decembrie pentru șefia serviciului militar DNA. Tot ce mai trebuie este ca secția de procurori să stabilească data interviului, ceea ce însă nu face, în timp ce preferă să se joace cu delegările și revocările.

De ce? Pentru că un delegat e cu mult mai util fiind ușor de înlăturat, după cum vedem.

Firma cu trei angajați și milioane de la instituții de forță

Luni, dl Lascu va părăsi DNA și nu îl va înlocui nimeni. Cui va preda dosarul SRI? La grefă, după care repartizarea o va face noua adjunctă adusă, desigur, cu delegație de dl Voineag.

Deci dosarul SRI va ajunge la cine va dori șeful DNA, eventual un pensionabil, modus operandi al lui Marius Voineag, după cum am văzut și în dosarul Ciucă.

Dar nu e vorba doar despre dosarul achizițiilor SRI. După cum am scris, și confirmă referatul depus la CSM de seful secției a II-a a DNA, dosarul SRI a fost disjuns dintr-unul deschis la Secția a II-a DNA.

Potrivit referatului, în acest dosar civil, între decembrie 2022 și februarie 2023 au fost făcute diverse activități: ridicări de documente, percheziții, audieri în cadrul IGPR, Poliția Capitalei, IPJ Călărași, Poliția Sectorului 1. Să adaugăm activități similare ale serviciului militar DNA la SRI, după disjungerea din dosarul civil a acestei părți militare, în februarie 2023.

Toate instituțiile mai sus enumerate au plătit milioane de lei, în jur de 10 în total, pentru echipament militar niciodată livrat, unei singure firme cu 3 angajați, aparținând, în acte, unui pensionar care a lucrat și în SPP, și în IGPR.

Dacă în spatele lui se aflau alte nume, alte grade, exista riscul să descopere ancheta procurorului Lascu. De unde, probabil, și urgența absolută a înlăturării lui, chiar fără motiv și fără înlocuitor.

Și după ce dosarul SRI de la serviciul militar va fi clasat, oare ce se va întâmpla și cu cele de la Secția a II-a? Dar cu restul dosarelor de la secția militară?

Execuția procurorului Lascu, fără o minimă grijă pentru aparențe, ca un act discreționar al lui Marius Voineag, și slugărnicia secției CSM sunt și un semnal către toți procurorii DNA. Pe de-o parte, dl Voineag îi cultivă, îi scoate la masă pe banii lui, le face promisiuni, pe de altă parte, le arată ce pățesc cei care vor să fie independenți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇