Exclusiv Cursa contracronomentru în dosarul DNA al achizițiilor SRI. Confirmarea planului blitzkrieg al șefului DNA și presiuni cu filaj asupra procurorului anchetator

<span style="color:#990000;">Exclusiv</span> Cursa contracronomentru în dosarul DNA al achizițiilor SRI. Confirmarea planului blitzkrieg al șefului DNA și presiuni cu filaj asupra procurorului anchetator

Pe ordinea de zi de marți, 16 mai, a ședinței secției de procurori a CSM se află cererea de pensionare a procurorului pe care, în urmă cu numai o săptămână, șeful DNA voia să-l pună în fruntea serviciului militar al parchetului anticorupție, în locul celui care anchetează o fraudă de 2,5 milioane de lei la SRI.

spotmedia.ro a scris pe 9 mai despre această manevră blitzkrieg a șefului DNA Marius Voineag și despre faptul că preferatul acestuia pentru a prelua dosarele SRI, Gh. Stanciu, nu numai că este un apropiat și admirator al lui Gabriel Oprea, dar avea deja în buzunar decizia de la Casa de pensii în vederea pensionarii.

Exclusiv Cum se pregătește îngroparea la DNA a dosarelor de corupție din SRI. Modus operandi-pensionarul util și procurorul executat urgent

Cererea de pensionare depusă la CSM confirmă, așadar, că procurorul Voineag pare să își continue la DNA modus operandi de la PICCJ - dosare cheie pe mâna procurorilor pensionabili.

Așa a procedat și în cazul dosarului de plagiat al premierului Ciucă, deschis de dl Voineag la SUPC, deși fapta era prescrisă de 14 ani și repartizat de dl Voineag unui procuror pensionabil, care s-a și pensionat după ce a ridicat și pus sub cheie toate documentele originale, blocând astfel orice verificare academică a plagiatului.

ADVERTISING

Blitzkrieg-ul ratat

Vorbim de blitzkrieg pentru că solicitările de demitere a actualului șef al serviciului militar și numire în loc a pensionabilului Gh. Stanciu au fost aduse la CSM de dl Voineag personal, au fost introduse intempestiv pe ordinea de zi a secției de procurori de șeful acesteia, dl Horodniceanu, după o discuție de taină, fără ca restul membrilor să știe. Au fost discutate pe 9 mai și urmau să intre în vigoare în nici 24 de ore, pe 10 mai.

Cum dl Voineag nu a motivat solicitările trimise CSM, este pe deplin credibil că miza manevrei șoc nu puteau fi decât dosarele de pe rolul serviciului militar.

În primul rand, cel instrumentat de procurorul Lascu personal, care, potrivit surselor spotmedia.ro, vizează achiziții de 2,5 milioane de lei ale SRI și în care a făcut deja percheziții, a ridicat documente și computere, fiind probabilă, cât de curând, o percheziție informatică.

Dar nu sunt singurele. Surse judiciare spun că pe rolul serviciului militar DNA sunt și alte dosare sensibile pentru instituțiile de forță, achiziții militare în Ministerul Apărării, Jandarmerie și SRI. Spre exemplu, piese uzate, dar cumpărate ca noi, pentru elicoptere. O victimă ar putea fi și elicopterul căzut în județul Constanța, anul trecut. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După ce spotmedia.ro a dezvăluit manevra, secția de procurori a amânat solicitările dlui Voineag atât de înlăturare a actualului șef al serviciului militar, Liviu Lascu, dar și de delegare în locul lui a lui Gh. Stanciu. Cea de-a doua va rămâne fără obiect, dacă dlui Stanciu îi va fi aprobată marți pensionarea.

În ceea ce privește încetarea delegării procurorului Lascu, de abia delegat de secția de procurori, în unanimitate, de la 1 martie, chestiunea rămâne pe masă, la fel miza și întrebările.

Pentru că pot!

La 5 zile după ce le-a primit prin biroul de presă, dl Voineag a dat un fel de  răspunsuri la întrebările privind motivele pentru care a dorit  încetarea delegării dlui Lascu.

Dl Voineag confirmă că nu a făcut nicio evaluare a activității procurorului Lascu și dorește înlocuirea lui doar pentru că poate.  (Răspunsul integral aici).

Deci înțelegem așa: șeful DNA nu are nimic să-i reproșeze procurorului Lascu, adus la DNA în septembrie anul trecut tocmai pentru că serviciul militar era total ineficient, dar presiunea de a-l schimba a fost atât de mare încât nici măcar nu a mai avut timp să încropească ceva cât de cât credibil.

ADVERTISING

Presiunea dosarelor de achiziții ale SRI?

Am întrebat DNA:

Care este stadiul dosarului DNA privind achizițiile de echipamente militare ale SRI, instrumentat de Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție?

Câte dosare privind achiziții publice sunt deschise în acest moment în cadrul Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA și câte percheziții au fost efectuate?

Dl Voineag a refuzat să dea orice informații, invocând caracterul nepublic al urmăririi penale.

Doar că niciuna dintre întrebări nu viza conținutul UP, ci informații pe care DNA le dă în mod uzual. Ca dovadă, numeroasele comunicate pe care DNA le emite în privința statisticii dosarelor/secții, inclusiv în rapoartele anuale de bilanț, despre percheziții și alte acțiuni ale procurorilor.

Pur și simplu, dl Voineag ține cu totul la secret orice informație despre achizițiile instituțiilor de forță, ceea ce poate fi o confirmare a resorturilor dorinței de a-l înlocui, cu orice preț și fără a putea invoca un motiv, pe șeful serviciului militar.

Presiuni la vedere asupra procurorului Lascu

Între timp, în presa prietenă instituțiilor de forță a apărut săptămână trecută, fix după eșecul dlui Voineag în CSM, o poză în care indezirabilul procuror Lascu apare pe stradă, în București, împreună cu deputatul PNL Ioan Cupșa.

Prietenia lor foarte apropiată, de familie, de 25 de ani este de notorietate în Oradea, de unde sunt amândoi, și, potrivit dlui Cupșa, întâlnirile lor în București sunt periodice, de când sunt amândoi în Capitală. 

De ce au fost pozați tocmai acum? Și de către cine?

Procurorul Lascu nu este o persoană publică, cei care îl cunosc, în afara sistemului judiciar, pot fi numărați pe degetele de la o mână. Dl Cupșa nu este în prim-planul politicii, nici ca vizibilitate, nici ca influență, ci un parlamentar de pluton. Sunt ani de când nu a mai avut apariții media. 

Să-i fi remarcat cetățenii pe stradă pe cei doi, ca pe niște vedete? Sau dl Lascu a fost filat și pozat de cineva, ca semnal de intimidare, tocmai când anchetează cu încăpățânare achizițiile SRI și nu vrea să plece de bună voie, pentru ca dosarele instituțiilor de forță să fie preluate de pensionarul util?

Contracronometru

Pare evident că pentru procurorul Lascu și dosarele serviciului militar, inclusiv, dacă nu în primul rând, al SRI, a început o cursă contracronometru.

Cererea nemotivată de încetare a delegării sale la DNA a fost doar amânată. Cum secția de procurori a CSM s-a predat, cu excepția unui singur membru, încă de la începutul mandatului, probabil că va accepta până la urmă solicitarea șefului DNA, chiar fără motive și cu tot votul unanim pentru delegare din martie.

Cu siguranță a început deja căutarea altui pensionabil convenabil. Doar că devoalarea planului și ratarea războiului fulger temporizează înlocuirea și o fac puțin mai dificilă.

Rămâne de văzut dacă acest timp îi va fi suficient procurorului Lascu ca să înainteze rapid în dosarul SRI sau presiunile îi vor înmuia genunchii.  

Dosarul SRI e disjuns dintr-un dosar mare de achiziții de la aceeași firmă, inclusiv ale IGPR. Și acolo au fost percheziții. Dacă va fi clasat dosarul SRI, cu cel al IGPR, la Secția a II-a DNA, ce se va întâmpla?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇