Ce spune Voineag după hotărârea CJUE care vizează prescripția: DNA a acționat just și coerent!

Ce spune Voineag după hotărârea CJUE care vizează prescripția: DNA a acționat just și coerent!

Procurorul şef al DNA, Marius Voineag, susţine că hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind prescripţia clarifică modul în care procurorii se vor raporta la deciziile Curţii Constituţionale şi instanţei supreme în soluţionarea dosarelor anticorupţie.

„Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie salută decizia clarificatoare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi apreciază că susţinerile procurorilor din cadrul DNA au fost validate prin hotărârea pronunţată în cauza C-107/23.

ADVERTISING

Hotărârea de luni, 24 iulie 2023, a CJUE vine să confirme modul în care legislaţia naţională, deciziile Curţii Constituţionale a României şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi legislaţia şi principiile directoare ale Uniunii Europene au fost interpretate de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Această hotărâre clarifică modul în care procurorii din cadrul DNA se vor raporta la Deciziile nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale, respectiv la Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în soluţionarea cauzelor aflate în instrumentarea direcţiei şi au legitimat consecvenţa instituţională în interpretarea legislaţiei naţionale şi europene, stabilind în mod edificator, modul de aplicare a dispoziţiilor privind prescripţia răspunderii penale în cazul infracţiunilor de corupţie şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, respectiv fraude care lezează interesele financiare ale Uniunii Europene", spune Voineag, într-un comunicat de presă.

"De asemenea, decizia CJUE arată că DNA a acţionat just şi coerent atunci când a exercitat toate căile legale de atac faţă de deciziile instanţelor prin care s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Plecând de la aceste principii, consecvenţi cu întreaga noastră activitate, DNA va acţiona în continuare cu aceeaşi fermitate şi determinare, cu respectarea principiului legalităţii", mai declară şeful DNA.

Aceste declaraţii triumfătoare vin în contextul în care recent procurorii de ședință ai DNA din toată țara au primit o adresă din partea conducerii parchetului anticorupție, prin care li se cere să abandoneze orice demers de încercare să salveze dosarele care cad sub incidența deciziilor CCR privind prescripția.

ADVERTISING

Nota (aici integrala), semnata de șefa secției judiciare a DNA, deci de șefa procurorilor de ședință din DNA, Irina Cornelia Munteanu, le cere procurorilor să solicite în instanță încetarea proceselor cu dosare lovite de Decizia 358/2022, să nu mai exercite căi de atac în asemenea dosare și să renunțe la căile de atac deja inițiate. Detalii AICI

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat luni o hotărâre care permite judecătorilor români să nu aplice cele două decizii ale Curţii Constituţionale şi o hotărâre a instanţei supreme privind prescrierea pedepselor, dacă prin aceasta se încalcă dreptul Uniunii Europene. Detalii AICI


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇