Nagorno Karabah își anunță autodizolvarea și va înceta să mai existe. Mel Gibson cere recunoașterea genocidului armean în curs

Nagorno Karabah își anunță autodizolvarea și va înceta să mai existe. Mel Gibson cere recunoașterea genocidului armean în curs

Republica autoproclamată Nagorno Karabah şi-a anunţat, joi, autodizolvarea sa şi a tuturor instituţiilor sale – începând de la 1 ianuarie 2024 -, la o săptămână după o ofensivă-fulger victorioasă a Azerbaidjanului, în urma a 30 de ani de conflict.

Liderul acestei enclave secesioniste azere, Samvel Şahramanian, anunţă că, de la 1 ianuarie 2024, „Republica Nagorno Karabah (Arţah) încetează să existe”.

Armenii din Nagorno Karabah au fost înfrânţi militar, săptămâna trecută, în doar 24 de ore, o înfrângere care i-a obligat să capituleze în faţa Azerbaidjanului, o ţară de care s-au deprins prin secesiune la căderea URSS, în urmă cu peste 30 de ani.

ADVERTISING

Armenia, care a susţinut acest teritoriu timp de decenii, nu a intervenit militar de această dată, deschizând calea reintegrării regiunii în Azerbaidjan.

Populaţia armeană din Nagorno Karabah a început un exod, iar peste 65.000 de oameni, adică mai multe de jumătate dintre cei 120.000 de locuitori ai enclavei, au fugit, în câteva zile, de frica de a fi ţinta represiunii azere, în pofida promisiunii Baku de a le respecta drepturile.

Peste 100 de persoane sunt în continuare date dispărute în urma unei explozii la un depozit de carburant, luat cu asalt de locuitori luni, în plin exod. Această dramă s-a soldat cu 68 de morţi şi 290 de răniţi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În decretul autodizolvării republicii autoproclamate, liderul Arţah - numele armean al Nagorno Karabah - subliniază că după cunoaşterea condiţiilor întoarcerii regiunii sub controlul Azerbaidjanului, locuitorii şi refugiaţii vor putea „să ia individual decizia de a rămâne sau de a reveni în Nagorno Karabah”.

Armenia cere sancționarea Azerbaidjanului

Premierul armean Nikol Paşinian a îndemnat joi comunitatea internaţională să acţioneze şi să pedepsească Azerbaidjanul, pe care-l acuză de o „epurare etnică” în Nagorno Karabah.

ADVERTISING

„Dacă condamnările (comunităţii internaţionale) nu sunt urmate de decizii politice şi juridice adecvate, atunci aceste condamnări vor deveni acte de consimţământ faţă de aceea ce se petrece”, denunţă Nikol Paşinian.

Erevanul anunţă că este pregătit să primească refugiaţii pe teritoriul armean.

„Statul furnizează o cazare convenabilă tuturor celor care nu au un loc de reşedinţă prestabilit”, a anunţat într-un comunicat guvernul armean.

Genocidul armean continuă chiar acum

Într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare, realizatorul şi actorul american Mel Gibson le transmite un mesaj emoţionant armenilor din Nagorno Karabah.

„Asistăm la un genocid în curs”, denunţă producătorul de cinema australiano-american.

El evocă „secole de reprimare” ale armenilor „din cauza credinţei lor”. Actorul cunoscut prin poziţiile sale creştine imploră comunitatea internaţională să acţioneze şi să angajeze „eforturi diplomatice” pentru ca locuitorii din Nagorno Karabah să se poată întoarce pe pământul lor.

„Armenilor care suferă în continuare, le transmit păstraţi-vă încrederea. Dumnezeu este cu voi”, încheie el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇