Judecătorul care a decis ca fosta Secție specială este ilegală a câștigat procesul cu Inspecția Judiciară

Judecătorul care a decis ca fosta Secție specială este ilegală a câștigat procesul cu Inspecția Judiciară

Judecătorul Costin Andrei Stancu, de la Curtea de Apel Pitești, care a decis că fosta Secție Specială este ilegală, a câștigat procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva Inspecției Judiciare.

ICCJ i-a dat dreptate judecătorului și a respins recursul Inspecției Judiciare împotriva deciziei CSM de a clasa acțiunea disciplinară împotriva sa, se arată pe site-ul instituției.

În 7 iunie 2021, Curtea de Apel Pitești a hotărât că existența Secției Speciale pentru magistrați nu este justificată, ca urmare a deciziei Curții de Justiție a UE.

ADVERTISING

A fost pentru prima dată când un judecător din România a invocat într-un dosar decizia CJUE.

”În baza art. 2 și art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, Decizia 2006/928 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) constată că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției.

Nu este însoțită de garanții specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității respectivilor judecători și procurori susceptibil să aducă atingere independenței acestora și, pe de altă parte, să se asigure că respectiva competență poate fi exercitată în privința acestora din urmă cu respectarea deplină a cerințelor care decurg din articolele 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, se arată în decizia judecătorului.

ADVERTISING

Hotărârea a fost definitivă și a fost luată după ce Curtea de Apel Pitești a judecat o contestație formulată de o asociație de proprietari din județul Argeș, care reclamase un magistrat.

Ulterior, judecătorul Costin Andrei Stancu, de la Curtea de Apel Pitești, a fost cercetat de către Inspecţia Judiciară.

Inspectorii Judiciari s-au autosesizat și l-au cercetat disciplinar pe judecător, în baza articolului 45 alin 1, din Legea 317/2004.

Anul trecut, Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară a respins acțiunea Inspecției Judiciare împotriva judecătorului, iar acum Înalta Curte a menținut decizia CSM.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇