Curtea de Apel Pitești constată că Secția Specială nu mai există

Curtea de Apel Pitești constată că Secția Specială nu mai există
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Existența Secției Speciale pentru magistrați nu este justificată, ca urmare a deciziei Curții de Justiție a UE, a hotărât azi Curtea de Apel Pitesti.

Este pentru prima dată când un judecător din România invocă într-un dosar decizia CJUE.

Sentința dată de Curtea de Apel Pitești poate fi luată ca exemplu și de alți judecători pentru că fiecare are libertatea de a invoca decizia CJUE într-un dosar.

”În baza art. 2 și art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, Decizia 2006/928 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) constată că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției.

ADVERTISING

Nu este însoțită de garanții specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității respectivilor judecători și procurori susceptibil să aducă atingere independenței acestora și, pe de altă parte, să se asigure că respectiva competență poate fi exercitată în privința acestora din urmă cu respectarea deplină a cerințelor care decurg din articolele 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, se arată în decizia judecătorilor.

ADVERTISING

Hotărârea este definitivă și a fost luată după ce Curtea de Apel Pitești a judecat o contestație formulată de o asociație de proprietari din județul Argeș, care reclamase un magistrat.

Speța semnalată de asociația de proprietari urmează să fie declinată spre soluționare parchetului competent.

”Admite contestaţia formulată Asociaţia Proprietarilor Păgubiţi Oarja 2000 şi stabileşte termenul în care procurorul să rezolve cauza la data 18.01.2022.

Urmează ca procurorul să-şi decline competenţa de soluţionare a cauzei”, se mai arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇