VeDem Just a făcut lista responsabililor pentru decizia CJUE privind Secţia Specială

VeDem Just a făcut lista responsabililor pentru decizia CJUE privind Secţia Specială

România a intrat într-o gravă criză instituțională, susține asociaţia VeDem Just după decizia CJUE privind Secția Specială (SS sau SIIJ).

Asociația arată cum ”un set de decizii greșite luate în lanț, în anii 2017-2018, de către ministrul Justiției de atunci, magistrați, politicieni, membri CSM și membri CCR în legătură cu înființarea SIIJ și cu numirea șefului Inspecției Judiciare a dus la o situație fără precedent”.

De altfel, miercuri ar fi fost deja anulată prima procedură disciplinară, de către secția de procurori a CSM, ca urmare a deciziei CJUE.

ADVERTISING

”Alte zeci de cauze disciplinare instrumentate de Inspecţia Judiciară şi de cauze penale instrumentate de SIIJ riscă să aibă aceeași soartă, deciziile de anulare a actelor întocmite urmând a fi luate în fiecare caz în parte – după cum spune CJUE – de instanţele naţionale”, atrage atenția VeDem Just.

În plus, asociația a făcut o listă cu cei responsabili de încălcarea independenței Justiției, stabilită prin decizia CJUE.

Pe scurt, iată-i pe cei direct/ indirect responsabili, în viziunea VeDem Just:

  • Toader Tudorel (fost ministru al Justiției),
  • Dragoș Iliescu (fost președinte al Consiliului Legislativ),
  • Dana Gârbovan, Andreea Ciucă, Florica Roman, Elena Iordache (președinți de asociații de magistrați),
  • Florin Iordache (președinte al comisiei speciale a Parlamentului pentru legile justiţiei),
  • Lucian Netejoru (șef Inspecția Judiciară),
  • Bogdan Mateescu, Codruț Olaru, Gabriela Baltag, Lia Savonea, Corina Corbu, Victor Alistar, Simona Marcu, Nicoleta Țînt, Evelina Oprina, Mariana Ghena și Romeo Chelariu (membri CSM),
  • Valer Dorneanu, Cristian Deliorga, Marian Enache, Daniel Marius Morar, Mona Maria Pivniceru, Gheorghe Stan, Varga Atila (membri CCR).
ADVERTISING

Puteți citi AICI, pe larg, motivele care i-au adus pe această listă pe cei enumerați anterior.

Așadar, asociația cere ca cei vinovați să-și asume responsabilitatea, iar Parlamentului să desființeze imediat SS.

”Hotărârea Curții de Justiție a UE de ieri este urmarea unui lanț de erori ce implică magistrați, oameni politici, demnitari din CSM, membri CCR. Deși misiunea lor trebuia să fie tocmai respectarea Constituției și a dreptului UE, toți aceștia au încălcat o valoarea supremă într-o democrație, anume independența justiției. În consecință, fără nicio rezervă și în mod neîntârziat, VeDem Just solicită ca toți cei vinovați să își asume în mod public responsabilitatea și să se retragă din funcțiile pe care le ocupă. De asemenea, asociația solicită Parlamentului României desființarea de îndată a SIIJ și abrogarea normelor legale care permit interimatul funcției de inspector-șef”.

ADVERTISING

Pe același subiect, mai puteți citi pe SpotMedia.ro și:

A. D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇