Trei asociații de magistrați, despre decizia CJUE: Guvernul și Parlamentul trebuie să adopte imediat toate modificările legislative ce rezultă din rapoartele MCV

Trei asociații de magistrați, despre decizia CJUE:  Guvernul și Parlamentul trebuie să adopte imediat toate modificările legislative ce rezultă din rapoartele MCV
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Trei asociații de magistrați salută ”decizia istorică” a Curții de Justiție a UE cu privire la Secția Specială și spun că este obligatorie pentru toate cele trei puteri statale, care trebuie să o aducă la îndeplinire.

Acestea precizează că, în urma hotărârii de azi, dispozițiile legislative naționale privind Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu se mai pot aplica.

”Direcția Națională Anticorupție și Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și-au redobândit, ca parchete specializate, competența de a ancheta magistrații, iar SIIJ nu mai poate funcționa. (...)

ADVERTISING

Guvernul României și Parlamentul României trebuie să promoveze, respectiv să adopte imediat toate modificările legislative ce rezultă din rapoartele MCV.

Consiliul Superior al Magistraturii are obligația de a garanta în mod real independența Justiției și de a nu mai permite hărțuirea abuzivă a magistraților incomozi”, se arată într-un comunicat transmis de Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție.

ADVERTISING

Dacă nu se supune, România riscă sancţiuni

Nerespectarea unei hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, spun asociațiile, poate determina Curtea să impună sancțiuni financiare, sub forma unei sume forfetare și/sau a unei plăți zilnice.

”Sancțiunile sunt calculate ținând seama de importanța normelor încălcate și impactul încălcării asupra intereselor generale și private, perioada în care nu a fost aplicat dreptul UE, capacitatea statului membru de a plăti.

Suma este propusă de Comisia Europeană și poate fi modificată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în hotărârea sa”, subliniază cele trei asociații de magistrați.

ADVERTISING

Citește AICI integral comunicatul celor trei asociații de magistrați

Decizia Curții de Justiție a UE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat, marți, privind o serie de reforme din România ce privesc Justiția. Este vorba despre schimbările legislative făcute în perioada 2017-2018, de Parlamentul dominat de PSD-ALDE.

Între altele, CJUE s-a pronunțat privind înființarea Secției Speciale (SS sau SIIJ) dedicată infracţiunilor din Justiţie.

Curtea s-a pronunțat într-o cauză inițiată de Forumul Judecătorilor, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și unele instanțe din România.

Iată cum fostul ministru Ana Birchall și judecătorul Cristi Dănileț explică decizia istorică a CJUE pentru România

Citeşte şi: Decizia Curții de Justiție a UE ar putea duce la revocarea procurorului general?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇