Judecătorul din Pitești care a decis că Secția Specială nu mai există e cercetat de Inspecţia Judiciară. Stelian Ion e îngrijorat

Judecătorul din Pitești care a decis că Secția Specială nu mai există e cercetat de Inspecţia Judiciară. Stelian Ion e îngrijorat

Judecătorul Costin Andrei Stancu, de la Curtea de Apel Pitești, este cercetat de către Inspecţia Judiciară, după ce a decis că existența Secției Speciale pentru magistrați nu este justificată, invocând decizia CJUE.

Inspectorii Judiciari s-au autosesizat și îl cercetează disciplinar pe judecător, în baza articolului 45 alin 1, din Legea 317/2004, potrivit Mediafax.

În replică, ministrul Justiției, Stelian Ion, consideră că această acțiune este îngrijorătoare.

”E îngrijorător, pentru că tot în decizia CJUE se făcea trimitere la momentul în care conducerea Inspecției Judiciare a fost numită prin OUG și era criticat foarte ferm acest moment.

ADVERTISING

Iată, acea conducere, care este și conducerea actuală, care a fost la un moment dat numită politic, prin acea ordonanță de urgență, prin prelungirea mandatului, ne oferă astfel de exemple”, a declarat Stelian Ion la RFI România.

Ministrul Justiției îi îndeamnă pe judecători să nu se lase intimidați și spune este convins că vor avea câștig de cauză, în cele din urmă.

”Observăm câteva lucruri. Unii magistrați care au avut curaj, fermitate și au considerat că merită să ia atitudine în perioada 2017-2019, când s-au dus acele bătălii în care s-au forțat foarte mult legile justiției, s-au modificat în mod negativ aceste legi, acei judecători s-au ales cu dosare disciplinare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, judecătorii care au îndrăznit să sesizeze CJUE, în urma sesizării lor pronunțându-se această decizie a CJUE despre care vorbim, la fel, au dosare disciplinare. Acum, mai nou, vedem că și judecătorul care a dat acea soluție este cercetat disciplinar.

Este îngrijorător lucrul acesta și e foarte important să dăm mesajul către judecători să nu fie intimidați de absolut nici un astfel de gest. Sunt convins că vor avea câștig de cauză, în cele din urmă, dar trebuie să-și păstreze fermitatea și independența”, a subliniat Stelian Ion.

Curtea de Apel Pitești a constatat că Secția Specială nu mai există

În 7 iunie, Curtea de Apel Pitești a hotărât că existența Secției Speciale pentru magistrați nu este justificată, ca urmare a deciziei Curții de Justiție a UE.

ADVERTISING

A fost pentru prima dată când un judecător din România invocă într-un dosar decizia CJUE.

Sentința dată de Curtea de Apel Pitești poate fi luată ca exemplu și de alți judecători pentru că fiecare are libertatea de a invoca decizia CJUE într-un dosar.

Hotărârea este definitivă și a fost luată după ce Curtea de Apel Pitești a judecat o contestație formulată de o asociație de proprietari din județul Argeș, care reclamase un magistrat.

Speța semnalată de asociația de proprietari urmează să fie declinată spre soluționare parchetului competent.

Citește mai multe despre desființarea SS:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇