Stelian Ion: Decizia CCR privind Secția Specială contravine unei hotărâri a CJUE. E posibil ca Bruxelles-ul să ia atitudine

Stelian Ion: Decizia CCR privind Secția Specială contravine unei hotărâri a CJUE. E posibil ca Bruxelles-ul să ia atitudine
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Hotărârea CCR potrivit căreia Secția Specială este constituțională intră în contradicție cu decizia Curții de Justiție a UE, afirmă ministrul Justiției, Stelian Ion.

El a precizat că este de așteptat pe viitor o reacție din partea Comisiei Europene, pentru că lucrurile nu pot rămâne așa.

”Decizia CCR intră cumva în contradicție cu decizia Curții de Justiție a UE, în sensul în care se stabilește prevalența Dreptului intern asupra Dreptului UE.

Acest lucru nu poate decât să încurce și mai tare. Este de așteptat pe viitor o reacție din partea Comisiei Europene, pentru că lucrurile nu pot rămâne așa. În general, Curțile Constituționale din spațiul UE au avut un dialog bun cu CJUE, lucrurile sunt armonizate.

ADVERTISING

Doar că uneori există astfel de decizii care vin în contradicție cu ceea ce spune CJUE și în cazul acesta nu rămâne decât un instrument, acela în care Comisia Europeană să ia atitudine și cum se pare că deja a procedat în cazul Germaniei, e posibil să ne așteptăm pe viitor că se va întâmpla și în cazul României”, a declarat Stelian Ion, marţi, la RFI România.

Totodată, ministrul Justiției a subliniat că ideea de a desființa Secția Specială și de a o reînființa sub altă denumire nu poate fi acceptată.

Așadar, precizează Stelian Ion, trebuie să fim foarte atenți la cum este desființată SS.

”Trebuie să fim foarte atenți ca, odată cu desființarea Secției Speciale, să ajungem la o soluție legislativă acceptabilă, în sensul în care să nu o reînființăm sub altă denumire, sub acoperișul tot al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, pentru că și acum Secția Specială e organizată în cadrul Parchetului General.

ADVERTISING

Ideea de a desființa Secția și de a o reînființa sub o altă denumire sau de a trimite toate dosarele către altă secție, tot unică la nivel național, în cadrul Parchetului General, care să afecteze competența pe partea de luptă anticorupție, aceasta nu poate fi primită și trebuie să fim foarte atenți la cum desființăm Secția”, mai spune Stelian Ion.

Ministrul Justiției afirmă că soluția corectă este cea promovată de Guvern, adică desființarea Secției și respectarea competenței, după materie, astfel încât dosarele care țin de criminalitatea organizată să meargă la DIICOT, cele care țin de corupție să meargă spre DNA, cele care au un alt obiect să meargă după competență la Parchetele fie de pe lângă Înalta Curte, fie de pe lângă Curțile de Apel.

ADVERTISING

”Dacă se merge spre soluția în care să fie ocolit DNA-ul, ar fi un semnal foarte-foarte greșit”, a conchis Stelian Ion.

CCR vs CJUE

După decizia Curții Europene de Justiție din data de 18 mai 2021, care a provocat un adevărat cutremur în sistemul de putere din România, a venit mutarea Curții Constituționale. 

Ca urmare a acestei noi realități, în urmă cu câteva zile, un complet de judecată a Curții de Apel Pitești, printr-o decizie definitivă, a desființat Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

În acest context, printr-o acțiune urgentă și disperată, Valer Dorneanu, președintele CCR, a anunțat printr-un comunicat că: “O instanță judecătorească nu are abilitarea de a analiza conformitatea unei dispoziții din legile interne, constatate ca fiind constituțională printr-o decizie a CCR, cu dispozițiile de drept european prin prisma art.148 din Constituție.”

Decizia a fost luată de o majoritate de șapte judecători din nouă, șase dintre ei fiind numiți în funcție de PSD și USL.

Citește mai multe despre desființarea SS:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇