CCR: Desființarea Secției Speciale poate fi făcută doar de Parlament. Constituția e superioară deciziei Curții Europene de Justiție

CCR: Desființarea Secției Speciale poate fi făcută doar de Parlament. Constituția e superioară deciziei Curții Europene de Justiție

CCR a decis că Secția specială pentru anchetarea magistraților este constituțională și că o eventuală desființare a ei poate fi decisă doar în Parlament, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Decizia a fost luată cu majoritate de 7 la 2 și doar judecătoarele numite de președintele Klaus Iohannis, Livia Doina Stanciu și Simina Tănăsescu, au făcut opinie separată, scrie G4Media.

De asemenea, CCR atrage atenția că instanțele de judecată nu pot aplica decizia Curții de Justiție a UE (CJUE) în detrimentul deciziilor CCR.

ADVERTISING

”Legea fundamentală își prezervă poziția ierarhic superioară (...) neatribuind dreptului Uniunii prioritate de aplicare față de Constituția României, astfel că o instanță judecătorească nu are abilitarea de a analiza conformitatea unei dispoziții din ”legile interne”, constatate ca fiind constituțională printr-o decizie a Curții Constituționale, cu dispozițiile de drept european(...), se arată în comunicat.

Citește aici comunicatul integral al CCR

Decizia magistraților CCR vine după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Legislația Uniunii Europene are prioritate în fața dispozițiilor contrare din legislația internă și că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) cu privire la sistemul de justiție e parte a tratatului de aderare al României la UE și deci recomandările au caracter obligatoriu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, chiar astăzi a fost publicat raportul MCV, unde se cere desființarea SIIJ, fiind amintită și decizia CJUE. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat într-o conferință de presă că are încredere că Secția va fi desființată în Parlament la începutul sesiunii viitoare, dacă nu chiar în cea curentă, ce se încheie în două săptămâni.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇