România nu scapă de MCV. Cîțu anunțase în martie că Bruxelles-ul susţine eliminarea monitorizării pentru România în 2021 (Document)

România nu scapă de MCV. Cîțu anunțase în martie că Bruxelles-ul susţine eliminarea monitorizării pentru România în 2021 (Document)

Comisia Europeană anunță, în cel mai recent raport pe justiție pentru România, publicat marți, că monitorizarea prin MCV continuă până la îndeplinirea obiectivelor.

Concluziile raportului nu sunt în acord cu declarațiile din martie ale premierului Florin Cîțu, care spunea la acea vreme că Comisia Europeană susține eliminarea MCV anul acesta.

”Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință și, în paralel, va continua să colaboreze cu România, așa cum colaborează și cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept.

ADVERTISING

Astfel, cum s-a arătat în Comunicarea privind statul de drept din septembrie 2020, după încheierea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept oferă cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni în viitor.

Comisia încurajează România să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV și să urmărească în mod activ implementarea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare. Comisia are convingerea că România poate îndeplini obiectivele de referință ale MCV dacă aceasta menține evoluția pozitivă actuală și dacă adoptă și pune în aplicare cu hotărâre reformele angajate. Comisia este pregătită să sprijine autoritățile române în acest sens”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

ADVERTISING

Raportul este însă unul blând, în care CE laudă România și salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019 (în guvernările PSD).

Cîțu și Jurova spuneau în martie că România ar putea scăpa de MCV anul acesta

Amintim că Florin Cîțu declarase în martie, după o întâlnire cu Ursula von der Leyen și Vera Jourova, că ”Comisia Europeană susține eliminarea MCV la finalul acestui an”.

ADVERTISING

"Veşti bune pentru România! Comisia Europeană susţine eliminarea MCV la finalul acestui an. Astăzi (18 martie - n.red.) am avut o întâlnire cu doamna Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă. Am discutat în detaliu despre Mecanismul privind Statul de Drept şi Raportul pentru România.

Guvernul României susţine acest mecanism de evaluare unitară a statului de drept cu privire la toate statele membre ale UE. Respectarea statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului nu sunt negociabile. Ele reprezintă fundamentul politic primar al Uniunii Europene şi trebuie protejate cu îndârjire", anunța atunci pe Facebook Florin Cîțu.

De altfel, și Vera Jourova declarase înaintea întâlnirii cu premierul român că România ar putea scăpa de MCV.

„Dacă totul merge bine, anul acesta (…). Mecanismul ar putea fi încheiat, iar anul viitor România ar putea fi pentru prima dată evaluată numai în contextul raportului privind statul de drept, ca toate celelalte state membre”, a spus Jourova.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇