Comisia Europeană laudă progresele României în noul raport MCV, dar continuă să ne monitorizeze pe Justiţie (Document)

Comisia Europeană laudă progresele României în noul raport MCV, dar continuă să ne monitorizeze pe Justiţie (Document)

Comisia Europeană a adoptat, marți, cel mai recent raport privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției.

CE salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019 (în guvernările PSD).

Începând cu ora 18:00, premierul Florin Cîțu și ministrul Justiției, Stelian Ion, vor susține o conferință de presă, probabil pe acest subiect. O puteți urmări LIVE pe SpotMedia.ro AICI.

Comisia laudă progresele României post-PSD

Potrivit unui comunicat al Comisiei, raportul adoptat marți face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent și evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

ADVERTISING

Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV, se arată în comunicat.

Conform acestuia, în acest an s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare.

„De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV.

Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite, dacă progresele rămân constante”, a transmis CE.

ADVERTISING

Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură.

Hotărârea CJUE să se reflecte în lege

Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 (referitoare la Secţia Specială - n.red.) oferă un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general.

Este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată”, se precizează îân comunicat.

ADVERTISING

Monitorizarea continuă

De asemenea, Comisia anunță că va continua să monitorizeze evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință și, în paralel, va continua să colaboreze cu România, așa cum colaborează și cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept.

„Astfel cum s-a arătat în Comunicarea privind statul de drept din septembrie 2020, după încheierea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept oferă cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni în viitor”, conform reprezentanților CE.

Aceștia susțin că CE încurajează România să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV și are convingerea că România poate îndeplini obiectivele de referință ale MCV „dacă aceasta menține evoluția pozitivă actuală și dacă adoptă și pune în aplicare cu hotărâre reformele angajate”.

Anunțul Comisiei Europene vine după ce premierul Florin Cîțu declarase în martie, după o întâlnire cu Ursula von der Leyen, că ”Comisia Europeană susține eliminarea MCV la finalul acestui an”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇