Iran: Actrița Hengameh Ghaziani a fost arestată după ce și-a scos vălul islamic în public (Video)

Iran: Actrița Hengameh Ghaziani a fost arestată după ce și-a scos vălul islamic în public (Video)

Actriţa iraniană Hengameh Ghaziani a fost arestată, duminică, de serviciile de securitate pentru că şi-a scos vălul islamic în public într-un videoclip în sprijinul mişcării de protest declanşat după moartea Mahsei Amini.

Hengameh Ghaziani (52 de ani) a fost arestată pentru incitarea şi sprijinirea „revoltelor” şi pentru comunicarea cu presa de opoziţie, a informat agenţia oficială de ştiri Irna. Actriţa indicase anterior că a fost chemată de instanţele de judecată şi apoi a postat un videoclip pe contul ei de Instagram în care şi-a scos vălul.

ADVERTISING

„Poate că acesta va fi ultimul meu mesaj”, a scris ea. „De acum înainte, orice mi s-ar întâmpla, să ştiţi că, ca întotdeauna, sunt alături de poporul iranian până la ultima mea suflare”, a adăugat ea.

Videoclipul, care pare să fi fost filmat pe o stradă comercială, o înfăţişează pe Hengameh Ghaziani cu capul gol în faţa camerei fără să vorbească, apoi întorcându-se şi făcându-şi o "coadă de cal" aşa cum fac alte femei înainte de a merge la protest.

Duminică, justiţia iraniană a anunţat că a convocat-o pe Hengameh Ghaziani precum şi pe alte şapte personalităţi din cinema, politică şi sport, pentru că ar fi publicat conţinut „provocator” în sprijinul mişcării de protest, a anunţat agenţia autorităţii judiciare.

ADVERTISING

Printre aceste personalităţi se numără antrenorul clubului de fotbal Persepolis FC, Yahya Golmohammadi, şi foştii parlamentari reformişti Mahmoud Sadeghi şi Parvaneh Salahshouri. Yahya Golmohammadi i-a criticat puternic pe jucătorii echipei naţionale săptămâna trecută pentru că nu „au dus vocea oamenilor asupriţi la urechile autorităţilor”, după întâlnirea selecţionatei iraniene cu preşedintele Ebrahim Raisi.

Cei doi foşti deputaţi au susţinut deschis mişcarea de protest, în special pe Twitter, şi au denunţat folosirea forţei împotriva manifestanţilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇