Proteste tot mai violente în Iran: A fost incendiată casa fondatorului Republicii Islamice (Video)

Proteste tot mai violente în Iran: A fost incendiată casa fondatorului Republicii Islamice (Video)

Manifestațiile din Iran, care au intrat deja în a treia lună, se transformă tot mai mult într-o mişcare de contestare a regimului islamic.

Mai multe înregistrări video care se răspândesc pe reţelele sociale au surprins momentul în care protestatarii au dat foc casei fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, relatează Reuters.

Clipurile care arată incendierea casei natale a lui Khomeini, transformată în muzeu, au fost distribuite masiv pe reţelele sociale, iar activiştii susţin că focul a fost pus de protestatari. Reţeaua de activişti 1500Tasvir a declarat că incidentul a avut loc joi seara în oraşul natal al lui Khomeini, Khomein, situat la sud de capitala Teheran.

ADVERTISING

Reuters precizează că a verificat locaţia din două clipuri video folosind elemente de arhitectură şi clădirile învecinate şi par să se potrivească. Cu toate acestea, agenţia semi-oficială de ştiri Tasnim a negat că locuinţa lui Khomeini a fost incendiată, afirmând că doar un număr mic de persoane s-au adunat în faţa casei.

Videoclipurile arată, însă, zeci de oameni care aplaudă în timp ce o flacără se vede arzând într-o clădire.

"Informaţiile sunt o minciună, uşile casei regretatului fondator al Marii Revoluţii sunt deschise publicului", a declarat agenţia de ştiri Tasnim.

ADVERTISING

Khomeini a murit în 1989, iar succesorul său, ayatollahul Ali Khamenei, se află sub o presiune intensă din cauza protestelor naţionale la care se strigă sloganuri prin care i se cere moartea.

Filmuleţe postate de Tasvir arată că au avut loc marşuri în mai multe oraşe din provincia rebelă Sistan-Balucistan, inclusiv în capitala Zahedan, unde protestatarii au scandat "Moarte lui Khamenei", în timp ce în Chabahar manifestanţii au smuls şi călcat în picioare semnul unui bulevard care poartă numele ayatollahului Khomeini.

ADVERTISING

Protestele din Iran au izbucnit la 16 septembrie, după moartea tinerei Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliţiei pentru moravuri pe motiv că nu ar fi purtat hijabul în mod corespunzător

Demonstraţiile s-au transformat într-o criză de legitimitate pentru elita clericală, care a preluat puterea după ce revoluţia din 1979 l-a răsturnat de la putere pe şahul Mohammad Reza Pahlavi, un monarh aliat cu Occidentul. 

Vineri, agenţia Tasnim a relatat că sunt manifestaţii pro-guvernamentale în oraşul Mashhad din nord-estul ţării, unde joi au fost ucişi doi membri ai miliţiei Basij. Alţi trei membri ai Gărzilor Revoluţionare şi un membru Basij au fost ucişi la Teheran, iar un Basiji şi un membru al poliţiei au fost ucişi joi în Kurdistan, potrivit aceleiaşi surse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇