Moartea unei eleve ucise în bătaie a aprins protestele în școlile din Iran: "O să ne luăm țara înapoi!" (Video)

Moartea unei eleve ucise în bătaie a aprins protestele în școlile din Iran: "O să ne luăm țara înapoi!" (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fiecare crimă pe care poliția iraniană o comite cu brutalitate, în încercarea disperată de a reinstaura frica, declanșează noi valuri de proteste. După ce s-a propagat fulgerător în mediile studențești, revolta se extinde și în școli.

Protestele au cuprins școlile după moartea unei eleve, Nika Shakarami. Fata în vârstă de 17 ani a fost ucisă de forțele iraniene de securitate în timpul protestelor provocate de uciderea Mashei Amini, tânăra kurdă în vârstă de 22 de ani care a fost arestată pe stradă pentru că nu avea părul acoperit și omorâtă în bătaie de polițiști.

Nika Shakarami a fost dată dispărută pe 20 septembrie, după ce a participat la un protest în Teheran. Pe rețelele de socializare s-a scris că ea a fost bătută, violată, apoi trupul a fost ascuns și îngropat de regimul iranian într-un sat, departe de familia ei. Autoritățile au susținut că Nika s-a sinucis, însă mama fetei a acuzat forțele de securitate că au omorât-o și că au încercat să o oblige să spună că fiica ei și-a pus capăt zilelor, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Postările de pe rețelele de socializare despre moartea tinerei Nika Shakarami au creat un val de furie, ducând la coalizarea elevelor.

Pe 5 octombrie, discursul unui membru al forțelor paramilitare iraniene Basij, alcătuite din voluntari, a fost întrerupt de protestul fetelor care au început să-și fluture eșarfele, strigând: "Lasă-ne, Basij!". A fost doar începutul unei serii de acțiuni de nesupunere civilă care au invadat rețelele de socializare.

Înregistrările video cu protestele elevelor de la școala din Karaj și din alte orașe iraniene au devenit virale săptămâna trecută, iar mulți iranieni sunt șocați de forța acțiunilor acestor copile.

ADVERTISING

Ele au dat jos de pe pereții claselor portretele liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, și le-au aruncat în coșurile de gunoi, gest pedepsit ca act de trădare în Iran.

Altele i-au înfruntat deschis pe agenții de poliție, strigându-le "Femeie, viață, libertate", sloganul care s-a răspândit pe străzile orașelor iraniene în cele trei săptămâni de manifestații.

Fetele din școlile iraniene țin legătura pe rețelele de socializare și stabilesc cum să se coordoneze pentru a organiza protestele. Tot așa află și noutăți despre modul de acțiune al poliției.

ADVERTISING

În orașul Karaj, mai multe fete s-au adunat în curtea școlii, și-au dat jos eșarfele de pe cap și au strigat "Moarte dictatorului".

Pentru Elnaz, o tânără din Karaj, moartea lui Shakarami a fost picătura care a umplut paharul. "Vrem ca clericii să ne lase în pace. Mamele noastre n-au Internet ca să spună lumii ce le-au făcut, dar noi avem. Sunt aici pentru Nika și pentru toate surorile iraniene care și-au pierdut viața, dar n-au ajuns la știri", a declarat ea.

Deși conducerea școlii a încercat să le descurajeze să protesteze, nici nu le-a împiedicat să demonstreze. "Profesorii noștri s-au opus la început, doar pentru siguranța noastră, fiindcă se temeau că forțele regimului vor sparge porțile. Încă nu s-a întâmplat nimic, iar noi continuăm să ne adunăm la școală", a spus eleva.

"Mama mi-a zis mereu că vrea ca eu să lupt pentru libertate. A spus că lumea crede că iranienii luptă acum doar pentru libertatea care ni s-a restrâns recent, dar noi n-am fost libere niciodată. O să ne luăm țara înapoi de la mulahi (titlu onorific pentru clerul musulman șiit și sunit sau un lider de moschee musulmană - n.red.)", a adăugat Elnaz.

În Rasht, un oraș apropiat, o altă tânără, Naznin, în vârstă de 16 ani, s-a simțit datoare să protesteze după ce adolescenta Sarina Esmailzadeh, foarte populară pe YouTube, a fost ucisă în timpul protestelor din Teheran, pe 23 septembrie. "O mare parte din sângele nostru a fost vărsat (…). Ea era la fel ca Nika - neînfricată, hotărâtă, o tânără iraniană care dorea să se alăture luptei pentru Masha. Nu pot trece peste zâmbetul ei. Sunt atât de furioasă", a spus ea.

Naznin și celelalte fete care protestează sunt conștiente de pericolul acțiunilor lor. "Da, nu mi-e frică, fiindcă nu mai am nimic de pierdut. Dacă nu mă alături protestelor, vom muri oricum de foame și din cauza prețurilor mari sau guvernul ne va ucide la fel ca pe Masha. Dar voi încerca să supraviețuiesc acestor proteste pentru familia mea", a spus ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇