Autoritățile din Iran se spală pe mâini de moartea Mahsei Amini. Au anunțat cauza morții

Autoritățile din Iran se spală pe mâini de moartea Mahsei Amini. Au anunțat cauza morții

Autoritățile iraniene susțin că moartea Mahsei Amini, după arestarea ei de către poliţia moralității, este legată de o boală a creierului şi nu a fost cauzată de bătăi.

Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit la trei zile după arestarea ei, pe 13 septembrie, pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice, care cere în special femeilor să poarte vălul.

Proteste au fost declanşate în mai multe oraşe din ţară după moartea ei trei zile mai târziu, în spital. Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, au fost ucise începând cu 16 septembrie în timpul unor mitinguri descrise drept „revolte" de către autorităţi, în timp ce alte sute au fost arestate.

ADVERTISING

Organizaţia medico-legală a Iranului a spus că „moartea lui Mahsa Amini nu a fost cauzată de lovituri la cap şi organe vitale”, ci a fost legată de „o operaţie pentru o tumoare pe creier la vârsta de 8 ani", potrivit raportului publicat de televiziunea de stat.

Pe 13 septembrie, (Mahsa Amini) şi-a pierdut brusc cunoştinţa şi apoi s-a prăbuşit", a adăugat aceeaşi sursă. „A suferit de o tulburare de ritm cardiac şi o scădere a tensiunii arteriale. În ciuda faptului că a fost transferată la Spitalul Kasra şi a eforturilor personalului medical, ea a murit pe 16 septembrie din cauza unei insuficienţe multiple de organe cauzate de hipoxie cerebrală”, a adăugat Organizaţia medico-legală.

ADVERTISING

Pe 19 septembrie, Amjad Amini, tatăl lui Mahsa, a declarat agenţiei Fars că fiica lui era „în stare perfectă de sănătate".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇