Liderul suprem al Iranului spune că puteri străine au orchestrat protestele femeilor: Nu sunt normale, sunt nenaturale

Liderul suprem al Iranului spune că puteri străine au orchestrat protestele femeilor: Nu sunt normale, sunt nenaturale

Liderul suprem al Iranului Ali Khamenei a acuzat că protestele care au izbucnit în țară de mai bine de două săptămâni nu sunt făcute de cetățeni obișnuiți nemulțumiți, ci orchestrate și pregătite cu mult înainte de moartea Mahsei Amini.

Este prima sa declarație de la începutul revoltei, existând informații că starea sa de sănătate este tot mai proastă și chiar și zvonuri că ar fi murit.

Ayatollahul nu a lăsat loc de interpretări, ci a acuzat direct SUA și Israelul că ar fi în spatele mișcărilor anti-regim, potrivit Reuters.

ADVERTISING

„Aceste proteste au fost planificate. Vă spun sigur că au fost puse la cale de America și regimul zionist și angajații lor. Aceste proteste nu sunt normale, sunt nenaturale”.

Khamenei a lăudat forțele de ordine și a spus că le sprijină mai ales în fața a ceea ce a numit „multă nedreptate” pe care o suferă de la începutul protestelor.

Amini a murit după ce a fost arestată de „poliția moralității” din Iran, care e responsabilă să vâneze femeile care sunt „îmbrăcate necorespunzător”.

„Misiunea forțelor de ordine, inclusiv a Poliției, este să asigure siguranța națiunii. Cei care îi atacă lasă cetățenii iranieni fără apărare în fața golanilor, a hoților și a cămătarilor”, a spus Khamenei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Până acum, mii de oameni au fost arestați și sute răniți, în timp ce bilanțul negru este estimat de ONG-urile care luptă pentru drepturile omului la peste 130 de morți. Și poliția a anunțat că mai mulți ofițeri au fost uciși în altercații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇