Revoltă sângeroasă în Iran: Femeile îşi ard vălul islamic pe străzi, poliţiştii au deschis focul asupra protestatarilor

Revoltă sângeroasă în Iran: Femeile îşi ard vălul islamic pe străzi, poliţiştii au deschis focul asupra protestatarilor
Foto: Hepta.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Femeile din Iran se află în primele rânduri ale demonstrațiilor violente care au izbucnit după moartea unei tinere care a fost arestată pentru încălcarea codului vestimentar islamic.

Mulțimea a început să scandeze de bucurie când femeile au dat foc vălurilor, marți, în Sari, în cea de-a cincea noapte de proteste care s-au extins în mai multe orașe din Iran. Șase persoane au murit și mai multe au fost rănite în timpul demonstrațiilor izbucnite după moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost reținută de poliție pentru încălcarea codului vestimentar islamic, relatează BBC.

Un adolescent în vârstă de 16 ani și un tânăr de 23 de ani au fost uciși marți, când forțele de ordine au deschis focul asupra protestatarilor în Piranshahr și Urmia, din provincia Azerbaidjanul de Vest, potrivit organizației norvegiene Hengaw care monitorizează respectarea drepturilor omului în zonele predominant kurde din Iran.

ADVERTISING

Alți trei bărbați au fost împușcați și uciși de forțele de securitate în provincia Kurdistan: unul în Saqez, orașul în care trăia Mahsa Amini, ceilalți în orașele Divandarreh și Dehgolan, a transmis organizația.

Potrivit agenției de știri guvernamentale Irna, un polițist a murit marți, în urma ciocnirilor cu protestatarii din Shiraz.

În Teheran, femeile care au participat la proteste și-au jos vălurile și le-au dat foc, în timp ce strigau "moarte dictatorului", referire la liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Altele au scandat "dreptate, libertate, nu văl obligatoriu".

O femeie care a participat la protestele de luni în Rasht a trimis BBC fotografii ale rănilor suferite după ce a fost lovită de polițiști cu bastoanele de cauciuc. "Ne-au dat cu gaze lacrimogene. Ne usturau ochii. Am fugit, m-au înconjurat și m-au bătut. Mi-au strigat că sunt prostituată și că am ieșit în stradă ca să mă vând", a povestit ea.

Altă femeie care a protestat în Isfahan a declarat că a fost emoționant când și-au aruncat vălul, iar bărbații le-au protejat de forțele de represiune: "E minunat să vezi această unitate. Sper că lumea ne susține."

ADVERTISING

Arestată și ucisă pentru că avea pantaloni strâmți

Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, la spital, după ce s-a aflat timp de trei zile în comă, a provocat revoltă în aproape tot Iranul. Tânăra din Saqez se afla cu fratele său în Teheran când a fost arestată de poliția moravurilor. Ea a fost acuzată că nu avea văl și purta pantaloni strâmți, ceea ce contravine codului vestimentar obligatoriu pentru femei.

Potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Nada al-Nashif, Mahsa Amini a fost dusă la un centru de detenție și a intrat în comă, după ce a fost bătută de polițiști cu bastoanele și lovită cu capul de una dintre mașinile de intervenție.

Poliția susține că tânăra a suferit un infarct, dar familia ei spune că era sănătoasă și într-o formă fizică bună.

ADVERTISING

Potrivit agenției de presă a statului, un reprezentant al ayatollahului Ali Khamenei a vizitat luni familia tinerei, asigurând-o că "toate instituțiile vor lua măsuri pentru a apăra drepturile care au fost încălcate".

Jalal Rashidi Koochi, membru al parlamentului iranian, a criticat poliția moravurilor, spunând că folosirea forței a fost o greșeală și a adus doar "pierderi" pentru Iran. În schimb, guvernatorul Teheranului, Mohsen Mansouri, a scris marți pe Twitter că protestele "sunt pe deplin organizate conform unui plan de a crea tulburări", în timp ce televiziunea de stat a susținut că moartea tinerei a fost folosită ca pretext de separatiștii kurzi și de contestatarii autorităților.

Care sunt pedepsele pentru haine "nepotrivite" și machiajul strident

  • După Revoluția Islamică din 1979, autoritățile din Iran au impus un cod vestimentar obligatoriu pentru toate femeile: acestea sunt obligate să poarte în public o basma sau un văl care să le acopere părul, precum și haine lungi care să le acopere brațele și picioarele.
  • Poliția moravurilor, cunoscută sub denumirea "Gasht-e Ershad" ("Patrulele de îndrumare"), se asigură, printre altele, că femeile poartă îmbrăcăminte "adecvată". Ofițerii sunt împuterniciți să oprească femeile pe stradă și pot aprecia dacă acestea își lasă, de exemplu, prea mult părul la vedere, dacă hainele lor sunt prea scurte sau strâmte ori dacă au un machiaj strident.
  • Pedepsele pentru încălcarea regulilor merg de la amendă până la închisoare sau biciuire.
  • În 2014, femeile din Iran au început să posteze pe rețelele de socializare fotografii și înregistrări video în care își scot vălul în public, în cadrul unei campanii online de protest intitulată "My Stealthy Freedom". Aceasta a inspirat alte două mișcări de protest, "White Wednesdays" și "Girls of Revolution Street".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇