O tânără de 22 de ani a fost ucisă în bătaie de Poliţie, pentru modul cum era îmbrăcată

O tânără de 22 de ani a fost ucisă în bătaie de Poliţie, pentru modul cum era îmbrăcată

O tânără de 22 de ani a murit, într-un spital iranian, la câteva zile după ce a fost reţinută de „poliţia morală” a regimului pentru că nu a respectat reglementările privind utilizarea hijabului pentru acoperirea capului.

Acest incident vine la câteva săptămâni după ce preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a dispus diminuarea drepturilor femeilor şi a cerut o aplicare mai strictă a codului vestimentar obligatoriu al ţării, care impune tuturor femeilor să aibă capul acoperit cu hijab, încă de la revoluţia islamică din 1979.

Mahsa Amini călătorea cu familia ei din provincia de vest a Iranului Kurdistan în capitala Teheran, pentru a-şi vizita rudele, când a fost arestată pentru că nu a respectat regulile stricte privind vestimentaţia femeilor.

Martorii au relatat că Amini a fost bătută în duba poliţiei, o acuzaţie pe care forţele de ordine o neagă, dar cert este că femeia a ajuns la spital în stare foarte gravă, la câteva ore după arestare.

Imediat a fost transferată la o unitate de terapie intensivă.

Potrivit Hrana, o organizaţie iraniană pentru drepturile omului, familiei i s-a spus în timpul arestării că femeia va fi eliberată după o „sesiune de reeducare”.

Poliţia a susţinut ulterior că tânăra de 22 de ani ar fi suferit un infarct.

Evident familia a contestat acest lucru şi a precizat că tânăra era perfect sănătoasă.

După ce a ajuns la spital, Amini a stat în comă, iar medicii au spus familiei că era în moarte cerebrală.

Pe reţelele sociale au circulat fotografii cu Amini întinsă pe patul de spital, în comă, cu bandaje în jurul capului şi tuburi de oxigen.

Spitalizarea şi moartea ei au provocat critici.

Mahmoud Sadeghi, un politician reformist şi fost deputat, i-a cerut liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, să se pronunţe asupra cazului tinerei femei.

„Ce spune liderul suprem, care a denunţat pe bună dreptate poliţia americană din cauza morţii lui George Floyd, despre tratamentul aplicat lui Mahsa Amini de către poliţia iraniană?” este mesajul postat de Sadeghi pe Twitter.

Ministerul de Interne şi procurorul Teheranului au lansat anchete în acest caz, după un ordin de la Raisi, a informat presa de stat.

Preşedintele Raisi a semnat, pe 15 august, un decret care instituie restricţii privind vestimentaţia femeilor şi prevede pedepse mai aspre pentru încălcarea acestui cod atât în ​​public, cât şi online.

Mai multe femei au fost arestate în toată ţara după „Ziua naţională a hijabului şi a castităţii”, declarată pe 12 iulie. Una dintre femei a fost Sepideh Rashno, o scriitoare şi artistă care ar fi fost bătută şi torturată în arest înainte de a fi forţată să prezinte scuze la televizor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇