Dacă vrea să ocolească sancţiunile, Rusia se poate uita la Iran. Şi deja o face

Dacă vrea să ocolească sancţiunile, Rusia se poate uita la Iran. Şi deja o face

Până la războiul din Ucraina, Iranul era cea mai sancţionată ţară din lume. Acum că i-a luat locul, Rusia ar putea învăţa câte ceva din lunga experienţă a loialului său aliat cu constrângerile economice din partea Occidentului, scrie CNN.

Analiştii compară relaţia dintre cele două ţări cu o căsătorie de conveniență şi anticipează că ea va deveni tot mai puternică pe măsură ce războiul din Ucraina se va intensifica. 

“Interesele comune în a o ajuta pe cealaltă să se sustragă sancţiunilor sunt importante pentru dinamica relaţiilor ruso-ucrainene.

ADVERTISING

Cel mai probabil această relaţie bilaterală se va întări pe măsură ce războiul din Ucraina va escalada, în special dacă discuţiile de la Viena nu vor reuşi să revigoreze JCPOA (Planul de acțiune cuprinzător comun din 2015, al cărui rol este acela de a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare – n.red.)”, spune Giorgio Cafiero, CEO al firmei de consultanţă Gulf State Analytics din Washington, pentru jurnaliştii britanici. 

Una dintre cele mai dure lovituri pe care Rusia ar putea încă să o primească vizează piaţa energiei. Marea Britanie şi SUA au interzis deja importurile de petrol rusesc, iar Uniunea Europeană ia în considerare o măsură similară.

ADVERTISING

Într-o astfel de situaţie, pentru a supravieţui, Moscova ar putea face ce face deja Iranul, care, pentru a ocoli sancţiunile economice ale Occidentului şi a exporta ţiţei pe pieţele interzise, a recurs la practici precum dezactivarea sistemelor de identificare de pe nave şi transferarea încărcăturii de pe o navă pe alta în puterea nopţii sub diferite pavilioane.

Unii analişti spun că Rusia a luat-o deja pe urmele Iranului. Compania israeliană Windward susţine că a identificat în ultima lună mai multe transporturi de ţiţei plecate din porturile Rusiei care nu apăreau pe radare. Petrolierele implicate în aceste acţiuni au ajuns în America de Nord, Asia şi Europa.

ADVERTISING

Un alt tertip pe care l-a folosit Iranul a fost să-şi amestece ţiţeiul cu ţiţei din alte ţări în teritorii malaeziene îndepărtate şi să îl vândă pe pieţele internaţionale ca produs non-iranian. Ceea ce face deja şi Rusia, care îşi numeste mai nou petrolul “amestec leton” – conţine 49.99% petrol din Rusia şi a fost cumpărat de compania Shell cu sediul în Marea Britanie.

Să fi găsit atunci Rusia secretul invincibilităţii? Esfandyar Batmanghelidj, fondator şi CEO al think tankului Bourse & Bazaar Foundation din Londra, crede că nu.

“Principala lecţie pe care Rusia ar trebui să o înveţe din experienţa Iranului este că ocolirea sancţiunilor şi rezistenţa la sancţiuni sunt dificile”, spune Batmanghelidj, care atrage atenţia că astfel de practici reduc şansele de profit pe termen lung.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇