În tot haosul, în Iran se dă şi o luptă pentru putere. Ayatollahul Khamenei fie e pe moarte, fie a murit

În tot haosul, în Iran se dă şi o luptă pentru putere. Ayatollahul Khamenei fie e pe moarte, fie a murit

Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, este absent în tot haosul care s-a instalat în țară de mai bine de două săptămâni, odată cu protestele anti-regim.

Informațiile adunate de experții Proiectului Amenințări Critice din cadrul American Enterprise Institute, cu sprijinul Institutului pentru Studiul Războiului, sugerează că Khamenei nu are capacitatea de a-și îndeplini atribuțiile oficiale.

Chiar dacă experții nu au putut verifica informațiile despre starea de sănătate a ayatollahului, cert este că centrii de putere din Iran se comportă ca și cum o succesiune ar fi iminentă sau deja e în desfășurare.

ADVERTISING

Chiar de dinaintea izbucnirii protestelor, la începutul lunii, se zvonea că Ali Khamenei fie e pe moarte, fie a murit deja. La începutul lunii, Consiliul de Experți al Iranului, organism care, în teorie, e responsabil cu alegerea succesorului ayatollahului, s-a reunit în ședința semestrială, dar a fost anulată întâlnirea cu Khamenei. Consiliul a spus ulterior că s-a ținut, dar în spatele ușilor închise, iar unul dintre experți a precizat că au vrut să nu-i creeze „mai mult disconfort” liderului suprem.

ADVERTISING

Apoi peste weekend Consiliul s-a întrunit din nou de urgență, apărând zvonuri că avionul în care călătorea Khamenei ar fi aterizat de urgență și acesta a fost transportat cu ambulanța la spital.

Khamenei este știut că suferă de cancer de prostată de mai mulți ani și are 83 de ani.

Președintele Ebrahim Raisi, unul dintre principalii potențiali succesori, pare că are cele mai multe șanse să devină următorul lider suprem al Iranului, cu sprijinul ofițerilor de rang înalt ai Gărzii Revoluționare Islamice.

ADVERTISING

Ultima apariție îndelungată a lui Khamenei a fost în a doua jumătate a lunii iulie, când a avut loc la Teheran o reuniune tripartită cu Rusia și Turcia, fiind prezenți atât Vladimir Putin, cât și Tayyip Erdogan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇