Zeci de actriţe și o eurodeputată și-au tăiat părul în semn de solidaritate cu femeile din Iran (Video)

Zeci de actriţe și o eurodeputată și-au tăiat părul în semn de solidaritate cu femeile din Iran (Video)

Peste 50 de vedete din lumea filmului și a muzicii din Franța și-au tăiat părul în mod simbolic, în cadrul unei campanii video, în semn de susținere a protestelor din Iran declanșate de moartea tinerei Masha Amini.

Actrițele Isabelle Adjani, Berenice Bejo, Juliette Binoche, Laure Calamy, Marion Cotillard, Julie Gayet, Charlotte Gainsbourg, Isabelle Huppert și Alexandra Lamy se numără printre vedetele care și-au tăiat părul, gest răspândit de mișcarea internațională de sprijin pentru manifestanții din Iran, relatează Deadline.

ADVERTISING

Gestul lor a fost prezentat în videoclipul #HairForFreedom, postat miercuri pe Instagram, care are ca fundal sonor o versiune persană a melodiei rezistenței italiene antifasciste "Bella Ciao", interpretată de artista iraniană Gandom.

Un alt act de susținere a demonstrațiilor din Iran a avut loc la Strasbourg, unde o eurodeputată suedeză de origine irakiană, Abir Al-Sahlani, şi-a tăiat părul în timpul discursului său din Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, relatează Agerpres.

ADVERTISING

"Până când Iranul nu va fi liber, furia noastră va fi mai mare decât opresorii. Până când femeile din Iran nu vor fi libere, noi vom fi alături de voi", a spus ea. Apoi, luând o foarfecă, ea şi-a tăiat părul legat în coadă, spunând "Jin, Jiyan, Azadi", care în limba kurdă înseamnă "Femeie, Viaţă, Libertate".

Masha Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie în Teheran din cauza "ţinutei nepotrivite" şi a murit trei zile mai târziu în spital, ceea ce declanşat valuri de proteste în care au murit 130 de persoane, potrivit organizaţiilor din domeniul drepturilor omului.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇