Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț: 10 morți și 7 răniți. Primele informații despre sursa focului. Doctorii belgieni sunt optimiști în ce-l privește pe medicul erou (Foto şi video)

Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț: 10 morți și 7 răniți. Primele informații despre sursa focului. Doctorii belgieni sunt optimiști în ce-l privește pe medicul erou (Foto şi video)

Un puternic incendiu a izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, sâmbătă seară, iar 10 persoane au murit și 7 sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă. Acesta a încercat să îi salveze pe pacienți.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 18:30, la etajul al doilea al spitalului, la unul dintre saloanele din secția ATI, unde erau opt pacienți bolnavi de Covid. Aceștia erau în imposibilitatea de a se deplasa singuri, unii fiind intubați, alții având măști de oxigen.

Toți cei opt pacienți (cu vârste între 67 şi 86 de ani) au murit, iar în încercarea de a-i salva a fost grav rănit și medicul ATI de gardă, dr. Cătălin Denciu, care are arsuri grave pe mare suprafaţă din corp. El a fost transferat duminică la un spital din Belgia. Aici, specialiștii sunt optimiști în ce privește evoluția stării sale de sănătate, potrivit unor surse medicale.

De asemenea, au mai murit doi pacienți din cel de-al doilea salon al secției ATI. Managerul spitalului, Lucian Micu, susține că aceștia nu au murit din cauza incendiului, ci erau într-o stare "foarte critică" și au decedat la câteva minute după ce au fost transferați de la ATI la secția UPU.

Cei șase pacienți bolnavi de Covid care mai erau internați la ATI și au supraviețuit incendiului au fost transferați la Iași.

Nu se ştie cauza oficială a incendiului. Prefectul de Neamţ acuză transferul recent al secției ATI de la etajul trei la etajul doi al spitalului, lucrări făcute fără avizul DSP, care era obligatoriu. La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că spitalul nu avea niciun fel de aviz DSP.

Însă conducerea spitalului susţine că aparatura de la ATI era nouă şi cele două secţii unde a avut loc incendiul aveau aviz DSP pentru circuite.

ADVERTISING

Sâmbătă seara, surse judiciare apropiate anchetei au declarat, pentru SpotMedia.ro, că incendiul ar fi pornit din mijlocul salonului, unde erau un ventilator mecanic și un aparat electronic pentru perfuzie - injectomat.

Parchetul General a început cercetarea penală pentru ucidere din culpă.

Urmăriți cele mai importante informații legate de tragedia de la Piatra Neamț:

22:30 - Încheiem, așadar, cu o mică speranță că medicul erou de la Piatra Neamț va fi bine. Vă așteptăm și zilele următoare pe site, sperăm pentru vești cât mai bune despre cei răniți în incendiu.

20:40 - Surse medicale din România susțin că specialiștii de la spitalul din Belgia sunt optimiști în ceea ce privește evoluția stării de sănătate a medicului Cătălin Denciu, transmite Mediafax. Informații neconfirmate oficial arată că pacientul român nu are arsuri pe căile aeriene, zona cea mai afectată fiind antebrațul.

19:50 - Sunt percheziții în birourile spitalului de la Piatra Neamț - procurorii caută acte referitoare la autorizațiile de la spital, relatează Digi 24.

19:30 - Alina Denciu, soţia lui Cătălin Denciu, medicul rănit în timp ce încerca să salveze pacienţi din incendiul care a izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, a declarat, într-o înregistrare prezentată de Digi 24, că soţul ei i-a spus că este bine şi că ceilalţi ardeau.

19:05 - Potrivit Digi 24, a fost adus un container pentru cei decedați, pentru că morga spitalului era plină.

18:30 - Ambasada Rusiei în România a transmis condoleanţe familiilor victimelor incendiului de la Spitalul Judeţean Neamţ şi le-a urat celor răniţi însănătoşire grabnică.

ADVERTISING

18:15 - Preşedintele Ungariei şi ministrul de Externe au transmis mesaje de condoleanţe, în urma tragediei de la Piatra Neamț.

17:41 - Parchetul General a transmis că ”în salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării”.

Surse judiciare apropiate anchetei au declarat, pentru SpotMedia.ro, că incendiul ar fi pornit din mijlocul salonului, unde erau un ventilator mecanic și un aparat electronic pentru perfuzie. Experții INSEMEX urmează să stabilească precis cauza focului.

Șeful secției ATI de la Piatra Neamț povestește ce s-a întâmplat în salonul groazei: ”N-au avut nicio șansă”. Focul ar fi pornit de la un injectomat

17:25 - Întrebat dacă se impune demiterea managerului SJU Neamţ, Orban a răspuns: ”Dacă ancheta va constata că e responsabil va trebui să răspundă, indiferent cum răspunde cu funcţia sau să răspundă penal”.

17:15 - Premierul Ludovic Orban a mai spus că ultima verificare a instalației de alimentare cu oxigen din Spitalul Județean Neamț a fost făcută în luna martie. Șeful Guvernului a menționat că anchetatorii vor verifica dacă spitalul avea contract de mentenanță pentru instalații.

Totodată, acesta a menționat că în spitalele din România există locuri pentru pacienții care suferă diferite tipuri de arsuri: ”Pot să vă spun că există astăzi locuri de tratare pentru mari arși în spitale și în București și în Timișoara. Decizia de a-l transfera pe domnul doctor la Spitalul din Belgia a fost luată pe baza informațiilor la starea de sănătate în urma actului eroic pe care l-a făcut. Iar ulterior din evaluarea specialiștilor de la Floreasca s-a convenit că este o decizie corectă. Și ne bucurăm că am putut asigura tratarea domnului doctor în cele mai bune condiții”.

ADVERTISING

16:45 - Medicul Cătălin Denciu, care a suferit numeroase arsuri în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din secția ATI cuprinsă de flăcări, va primi titlul de cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț, anunță Mediafax. Decizia va fi luată în ședința extraordinară a Consiliului Local programată luni.

16:39 - În continuare, în discuția cu jurnaliștii, premierul laudă investițiile făcute și cele care urmează să fie facute.

16:36 - ”Au fost lucrări de construcție, acolo au fost mutați pacienii de la Secția ATI la etajul trei, la etajul doi. Este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP. Dar, repet, este o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General”, a mai declarat Orban, refetitor la spitalul din Piatra Neamț.

16:34 - ”Medicul erou a ajuns la spitalul din Belgia”, a anuntat premierul Ludovic Orban, adăugând că este tratat în cele mai bune condiții.

Acesta a făcut un apel către jurnaliști să nu mai sune autoritățile din Belgia, care ar fi acuzat ”un adevărat bombardament” mediatic: ”Nu mai sunați direct la spitalul din Belgia, la secția respectivă, la centrul pentru arși, pentru că prietenii belgieni care au acordat sprijin ne-au semnalat că există un adevărat bombardament asupra activității. Îi rog pe cei care efectuează aceste apeluri să nu mai sune, pentru că nu fac altceva decât să deranjeze. Când avem informații relevante, le vom pune la dispoziția mass-media, ne rugăm pentru sănătatea domnului doctor, este îngrijit în cele mai bune condiții”.

16:08 -  Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, în subordinea căruia se află Spitalul Județean, a declarat că nu exclude demiterea directorului unității medicale, informează Mediafax. Arsene a mai spus că decizia va fi luată în funcție de rezultatele anchetei și că toți vinovații vor plăti.

În același timp, aproximativ 30 de persoane s-au adunat duminică în fața Teatrului Tineretului din Piatra Neamț pentru a cere pedepsirea celor vinovați de tragedia de la ATI, anunță Mediafax.

15:57 - Dintre victimele deja cunoscute la această oră, știm că a încetat din viață cunoscutul Mircea Covătaru (74 de ani), fost mare antrenor de lupte la Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț. El se afla internat înainte de incendiu la secția Terapie Intensivă și se numără printre cele 10 persoane decedate în incidentul groaznic petrecut sâmbătă seara.

În perioada 1977-1991, a antrenat la CS Ceahlăul, perioadă în care a coordonat activitatea unei secții care a produs sportivi care s-au și clasat pe podiumuri la importante întreceri internaționale.

15:22 - Prefectul din Neamţ, întrebat cine ar trebui să îi aibă pe conştiinţă pe cei 10 pacienţi decedaţi: ”În mod clar cine a compartimentat, cine a asigurat tehnic tot ce înseamnă zona de oxigen şi electrică, acolo cred că pot fi găsite răspunsuri”, transmite News.ro.

Prefectul din Neamț: Dacă toate instalaţiile ar fi fost făcute ca la carte, nu ar fi avut loc tragedia

15:18 - Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunţat că tricourile pentru meciul cu Norvegia vor fi purtate de tricolori la un joc organizat la Mogoşoaia între componenţii lotului naţional, iar apoi vor ajunge la oameni care fac donaţii pentru familiile celor care au murit în incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ şi pentru victime.

15:10 - Consiliul Judeţean Neamţ va susţine refacerea urgentă a secţiei ATI distruse în incendiul de sâmbătă seara, scrie News.ro. Toate echipamentele care au ars erau noi, cumpărate cu fonduri de la CJ Neamţ.

14:45 - Mai mulţi români din Belgia s-au mobilizat şi vor să ofere ajutor familiei medicului erou, Cătălin Denciu, care a intrat în foc pentru a-şi salva pacienţii.

„Rog pe cei din Piatra Neamţ care îi cunoaște familia eroului de la Piatra Neamţ şi care a ales sa înfrunte pericolul punând mai mult preț pe viețile semenilor decât pe a lui să îi pună în contact cu mine în cazul în care au nevoie de cazare.

Le pot pune un apartament la dispoziție cu 2 camere, necondiționat pe toată durata șederii în Belgia. De asemenea, îi pot lua de la aeroport, ajuta cu traducerea și pune la dispoziție o mașină pentru a se putea deplasa. Apartamentul se află la nici 2 km de spitalul unde este internat”, a scris, într-un mesaj pe Facebook, Belmondo Maximilian Balasa, care a și lăsat toate datele de contact.

Într-un comentariu ulterior, românul adaugă: "Va mulțumesc tutoror, cei care mă cunosc știu că sunt o persoană onestă și am luptat mereu pentru bine.

M-a sunat doamna ambasador de la Bruxelles și in momentul de faţă este prezentă la spital felicitându-mă și spunând ca a fost mișcată emoțional de gestul meu. Îi mulțumesc. De asemenea."

14:41- Probele adunate de anchetatori în timpul cercetărilor din secția ATI vor fi duse la Institutul Național de Criminalistică, iar șeful Institutului, comisarul Romică Potorac, va merge la anchetă, s-a stabilit în ședința MAI. Grupul de lucru va fi condus de Bogdan Despescu.

„Pentru coordonarea misiunii de transport între locul cercetării și INC, a fost desemnat adjunctul IGPR, chestor de poliție Florin Brăcea. Totodată, s-a stabilit ca Grupul de lucru constituit la nivelul MAI pentru gestionarea activităților de la Piatra-Neamț și București, cu privire la finalizarea cercetărilor în cel mai scurt timp, să fie condus de către secretarul de stat chestor-șef de poliție Bogdan Despescu”, sunt printre deciziile luate în urma ședinței celulei de criză de la MAI.

14:23 - Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a depus, duminică, o coroană de flori la sediul Ambasadei României din Republica Moldova, în semn de omagiu faţă de victimele incendiului produs sâmbătă seară la Secţia de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Judeţean din Neamţ.

13:51 - Unităţile sanitare din judeţul Mureş vin în sprijinul Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ cu paturi ATI, ventilatoare, monitoare şi injectomate. De asemenea, spitalele din judeţul Mureş pot prelua de la Piatra Neamţ pacienţi COVID, dar şi non-COVID, cu alte patologii, arată un comunicat de presă al Instituţia Prefectului Judeţul Mureş.

13:30 - Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ precizează că cele două secţii ATI au aviz de la DPS cu privire la circuite, iar zona în care au fost făcute intervenţii pentru extindere nu este funcţională şi se află într-o zonă diferită de cea în care a izbucnit incendiul.

„Aparatura din secţia ATI în care s-a declanşat incendiul era nouă, cu o durată de folosire de aproximativ un an”, mai arată sursa citată.

13:27 - La rândul său, papa Francisc s-a rugat, duminică, de ziua mondială a oamenilor săraci, pentru sufletele victimelor din incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț.

El și-a exprimat solidaritatea față de familiile îndurerate și i-a îndemnat pe credincioșii din toată lumea să se roage pentru România.

13:24 - Ambasadorul american Adrian Zuckerman, în numele președintelui Trump și al poporului Statelor Unite, transmite sincere condoleanțe familiilor celor care au pierit în incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, anunţă ambasada SUA într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Ambasadorul Zuckerman a declarat: „Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți eroii care au salvat vieți noaptea trecută, din incendiu. Medicul care s-a repezit în flăcări, riscându-și viața pentru a-i salva pe alții, este un model demn de urmat pentru noi toți. Îi dorim tot binele și însănătoșire grabnică!” 

Ambasadorul l-a sunat pe premierul Ludovic Orban pentru a transmite condoleanțe și pentru a oferi sprijin deplin din partea Guvernului SUA, inclusiv ajutor în ceea ce privește investigarea cauzei incendiului și prevenirea unor tragedii similare, pe viitor.

În semn de doliu pentru victime, ambasadorul a solicitat arborarea drapelului american în bernă. 

13:11 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, a convocat o şedinţă la sediul MAI, la care participă secretarul de stat chestor-șef Bogdan Despescu, dar şi conducerea Institutului Naţional de Criminalistică.

13:07 - Președinții filialelor Colegiului Medicilor din România au transmis, duminică, solicitarea către autorități să realizeze un angajament pentru sănătate, pentru că „așa nu se mai poate”. Angajamentul pentru sănătate implică investiții în infrastructură, condiții de muncă sigure.

12:52 - Custodele Coroanei, Margareta, se declară profund îndurerată de tragedia care a avut loc la spitalul din Piatra Neamţ.

"Sunt profund îndurerată de tragedia care a avut loc la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Pacienţi, care luptau să trăiască, şi-au pierdut viaţa într-un incendiu dezastruos.

Familia mea şi cu mine ne rugăm pentru cei dispăruţi şi suntem alături cu tot sufletul de familiile îndurerate! Afecţiunea şi gândurile noastre se îndreaptă către medicul de gardă, care şi-a riscat propria viaţă pentru a-şi salva pacienţii şi îi dorim însănătoşire! În aceste momente de adâncă durere, avem nevoie să ne amintim că fiecare viaţă în parte este nepreţuită", se menţionează într-un mesaj transmis duminică de Casa Regală.

12:34 - Reprezentanţii Alianţei USR-PLUS au anunţat că, din respect pentru victimele de la Piatra Neamţ, a suspendat duminică orice activitate electorală.

„Sincere condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ”, au adăugat reprezentanţii Alianţei, într-un anunţ de presă pe pagina de Facebook.

USR PLUS a câştigat la BEC: Poate să folosească sloganul „O Românie fără hoţie”

12:07 - La şedinţa de la Guvern, s-a decis că echipe mixte ale DSP şi IGSU vor desfăşura, începând de luni, controale în toate secţiile ATI de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale.

La şedinţa de duminică dimineaţa au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, şeful IGSU, Dan Paul Iamandi, şi directorul Inspecţiei Sanitare de Stat, Mioara Comana.

Guvernul anunță controale la toate secțiile ATI din țară pentru verificarea aparaturii medicale

12.04 - Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, suspendarea oricărei acţiuni de campanie electorală din respect pentru tragedia de la Piatra Neamţ, menţionând că toţi decidenţii politici au obligaţia să se ocupe, în acest moment, exclusiv de sănătatea oamenilor, nu de alegeri.

Ciolacu anunță că PSD suspendă orice acțiune de campanie electorală, din respect pentru tragedia de la Piatra Neamț

11:56 - Pacienții duși de la ATI Piatra Neamț la Spitalul de la Lețcani nu au arsuri, dar trei sunt în stare gravă, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași. Pentru a îngriji bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 au fost chemați medici de acasă.

Pacienții transferați de la Piatra Neamț la Leţcani nu au arsuri, dar trei sunt în stare foarte gravă

11:28 - Preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie live (după cea scrisă de aseară):

"Tocmai vin din biserică unde cu toţii ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce post să spun? Condoleanţe familiilor îndurerate, iar celor care au supravieţuit însănătoşire grabnică!".

Preşedintele a subliniat din nou că sistemul medical trebuie reformat din temelii.

"E foarte important acuma să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu pentru a evita în viitor situaţii similare şi evident acest accident groaznic ne arată încă o dată, dacă mai e nevoie, de ce e absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate din România, a adăugat şeful statului.

Iohannis a făcut comentarii despre incendiul din Neamţ, la ieşirea de la biserică: Trebuie trase învăţăminte!

11:18 - O echipă formată din procurori de la Parchetul General, poliţişti şi specialişti în investigarea incendiilor au demarat, duminică dimineaţa, cercetarea la faţa locului în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările de la Colectiv şi Maternitatea Giuleşti.

"Este o echipă complexă de cercetare, pentru că vrem să stabilim cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, să stabilim toate detaliile care sunt foarte importante în economia cazului. Cercetarea la faţa locului ar putea dura mai multe zile, ar putea dura şi două zile. Vom intra echipaţi corespunzător şi vom lua toate măsurile de prevenţie, pentru a elimina riscurile în aceste cercetări", a spus Iacob.

Procurorul Marius Iacob conduce ancheta de la Piatra Neamţ: Cercetarea la faţa locului ar putea dura şi două zile

11:00 - Pacienții decedați nu vor fi trecuți ca morți de COVID-19, au declarat, pentru Mediafax, surse din anchetă.

10:41 - Premierul Ludovic Orban are, duminică, la Palatul Victoria, o şedinţă de lucru cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Şedinţa a început la ora 10:00.

10:25 - Procurorul general, Gabriela Scutea, a declarat la Antena3 că "în acest moment, locul incendiului începe să fie pus la dispoziţie pentru efectuarea cercetării".

Scutea a refuzat să vorbească despre eventuale piste ale investigaţiei, înainte de a fi gata cercetarea la faţa locului.

Ea a spus că în mod evident sunt probe compromise, dar la Piatra Neamţ se află specialişti în criminalistică în locuri afectate de incendii, aşa că tot ce se va putea recupera va fi expertizat rapid.

Procurorul general nu a avansat un termen cert pentru când va fi gata ancheta şi a precizat că se fac acte de cercetare, dar nu a vrut să spună cine şi dacă a fost deja audiat de procurori în acest caz.

Procurorul general Gabriela Scutea oferă primele detalii despre ancheta de la Neamţ

10:12 - Secția ATI, care a ars la Spitalul din Piatra Neamț, a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP, a declarat prefectul județului Neamț, George Lazăr.

„Secția care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru", a spus prefectul la Digi 24.

„Acum sunt niște date care se desprind din discuțiile avute cu cadrele medicale și cei de la ISU. A fost un fel de hei-rup de a muta secția de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greșit că a făcut lucrările fără aprobare", a mai spus George Lazăr.

Incendiul de la Piatra Neamţ. Prefectul spune că secţia care a ars a fost mutată, fără să existe nici măcar notificare la DSP, ceea ce era obligatoriu

spital incendiu Piatra Neamţ
Foto: Inquam Photos/ tvmneamt.ro/Flavius Corfu

9:31 - Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, a transmis, un mesaj de solidaritate cu pacienții care au suferit sau încă suferă și cu cei care și-au pierdut persoane dragi în incendiu.

„Cu nespusă durere am primit vestea că incendiul din seara zilei de 14 noiembrie 2020 de la Spitalul Județean din Piatra Neamț a curmat viaţa pământeană a zece persoane și a rănit grav alte șapte persoane. În aceste clipe de mare încercare suntem, cu toată ființa noastră, alături de cei ce au suferit sau încă suferă”, spune ÎPS Teofan.

Mitropolitul a transmis către toți preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Iașilor îndemnul de a se ruga pentru cei care și-au pierdut viața și pentru vindecarea celor rămași în viață.

9:17 - Reprezentanții spitalului au transmis că în secția ATI și-au pierdut viața șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani, anunţă Mediafax.

Incendiul de la Piatra Neamţ: Anunţ despre victimele care au murit în spitalul groazei

9:12 - Un salon cu două paturi pentru ATI a fost amenajat în UPU, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru a se putea asigura în continuare terapia intensivă. De asemenea, un alt salon se amenajează la etajul 3 și se caută soluții rapide pentru gestionarea situației.

9:06 - Lucian Micu, managerul spitalului din Piatra Neamţ, a dezvăluit la Antena3 că unitatea sanitară pe care o conduce nu are instalaţie de alarmă la incendiu în acea zonă.

Aseară, la ATI erau 16 pacienţi, plus 2 medici şi 8 asistente.

"Personalul medical era în salon la momentul izbucnirii incendiului", a subliniat managerul, care de asemenea a spus că personalul este instruit pentru aceste cazuri şi chiar "s-a încercat intervenţia cu mai multe stingătoare, însă intensitatea flăcărilor era mult prea mare pentru a face faţă cu aceste stingătoare".

În plus, managerul Micu a spus că există în spital circuite de evacuare la incendiu si acestea au si fost folosite aseară.

incendiu spital Neamţ
Foto: Inquam Photos/ tvmneamt.ro/Flavius Corfu

8:35 - Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ are autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, potrivit ISU Neamţ.

„La momentul construirii Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, acesta a respectat legile şi reglementările în vigoare. Etajul 4 şi etajul 5 ale spitalului, ca urmare a unor modificări făcute pentru modernizarea celor două etaje de la Neonatologie şi Cardiologie, au solicitat şi obţinut autorizaţii de securitate la incendiu.

Spitalul este construit înainte de anii '90 şi s-a supus legislaţiei în vigoare la acel moment. Etajele 4 şi 5 au necesitat obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru că au fost făcute modificări ca urmare a modernizării secţiilor de care am amintit”, a spus Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, citată de Mediafax.

8:18 - Un medic şi o asistentă, răniţi în incendiul de la Piatra Neamţ, se simt bine şi au fost deja externaţi duminică dimineaţă, transmite Antena3. Mai rămâne deocamdată în spital o altă asistentă afectată de incendiu, însă şi starea ei este bună şi ar putea pleca în curând acasă.

Ceilalţi 6 răniţi sunt pacienţi Covid, inclusiv un preot, care au fost toţi duşi azi noapte, fără probleme, la spitalul modular din Leţcani, Iaşi.

8:06 - Oricare dintre secţiile ATI se poate găsi mâine în aceeaşi situaţie, spune Carmen Mărginean, medic anestezist, pentru Mediafax.

Medicul afirmă că instalațiile sunt vechi, oxigenul insuficient și e lipsă de personal: „Dacă fiecare pat ATI ar fi avut o asistentă, mai mulți pacienți ar fi putut fi mutați”.

„Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalaţii vechi, oxigenul nu este suficient. Sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mari de pacienţi înfectaţi cu COVID-19, care necesită oxigen, toate sursele de oxigen şi prizele elctrice sunt suprasolicitate”, spune medicul Carmen Mărginean.

7:33 - Aeronava MApN care îl transportă pe medicul rănit la Piatra Neamţ a decolat de la Aerobaza 90 Otopeni cu destinaţia Belgia, unde doctorul va fi primit la Clinica de Arsuri de la Spitalul Reine Astrid din Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de presă al MApN, transferul pacientului se realizează cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti.

Cine e medicul erou care se luptă pentru viaţă, după ce a încercat să îşi salveze pacienţii. Avionul care îl duce în Belgia a plecat de pe Otopeni

Plecarea spre Belgia a aeronavei cu medicul ars la Spitalul județean din Piatra Neamț

Plecarea spre Belgia a aeronavei cu medicul ars la Spitalul județean din Piatra Neamț

Posted by AGERPRES on Sunday, November 15, 2020

6:42 - Secretarul de stat Raed Arafat susţine că nu există alţi pacienţi răniţi în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ care să necesite transfer în Belgia.

"Nu avem alţi pacienţi care să necesite transfer în Belgia din cauza incendiului. Ce avem acum sunt pacienţii cu SARS-CoV-2, ca şi alţi pacienţi din ţară, care au fost transferaţi la terapie intensivă la Leţcani", a declarat Arafat, la finalul şedinţei de urgenţă de la MAI.

"Un singur medic este, cel care a fost adus aici. Există, dacă nu mă înşel, o asistentă medicală sau poate două care sunt cu arsuri, dar cu suprafaţă mică, care nu necesită transfer, la membrele inferioare. Ele vor fi îngrijite în condiţii bune acolo unde sunt", a precizat Arafat.

Filmul tragediei de la Piatra Neamţ: Salvatorii au ajuns în 5 minute şi au stins incendiul în 20! Au fost implicați 140 de pompieri, medici și asistenți

2:30 - Duminică dimineața, în jurul orei 2:30, Ludovic Orban și ceilalți oficiali care au participat la ședința de urgență convocată pentru stabilirea intervenției la incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț au făcut câteva declarații de presă.

Ludovic Orban a confirmat că toți cei transferași de la spital au ajuns cu bine la destinație, în timp ce Raed Arafat a dat detalii despre cei decedați sau grav răniți în incendiu.

Generalul de brigadă Dan Iamandi a anunțat că au fost înființate două comisii - una care va cerceta și va stabili cauza probabilă a incendiului și o a doua care se va ocupa de verificarea în teren a respectării condițiilor de autorizare a unităţii sanitare.

Declarațiile pe larg făcute de oficialii care au participat la ședința de urgență

incendiu Piatra Neamţ răniţi
Foto: Inquam Photos/ tvmneamt.ro/Flavius Corfu

2:20 - În timpul incendiului izbucnit sâmbătă seara la Spitalul Judeţean din Neamţ au ars complet opt paturi de la ATI, iar alte opt, aflate într-un salon alăturat celui în care s-a produs incendiul, pot fi folosite, a informat ministrul Sănătății.

2:10 - Alexandra Furnea, victimă a incendiului din Colectiv, somează autorităţile statului român să facă acum ceea ce nu au făcut pentru răniţii din Colectiv.

”Somez autorităţile statului român să facă acum ceea ce nu au făcut pentru noi: să transfere răniţii arşi grav în centre civilizate din Europa, să nu se ascundă după minciuni autosuficiente, să nu invoce lipsa protocoalelor ca să justifice o crimă.

Să ajute, nu să înşele. Să dea o şansă, nu să condamne la moarte. Să arate că au învăţat ceva după Colectiv. Dumnezeu să-i odihnească pe cei ucişi de România şi să le dea forţă supravieţuitorilor. Ruşine să ne fie...”, scrie Alexandra Furnea într-o postare pe Facebook.

2:07 - Eugen Iancu, tatăl tânărului Alexandru Iancu (22 de ani), care a murit în spitalul Sf. Ioan din Capitală la trei săptămâni după incendiul de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, din cauza infecţiilor nosocomiale, întreabă pe Facebook ”Ce aţi făcut 5 ani?”

1:54 - Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o vizită la Spitalul Mobil de la Leţcani. "Am venit să evaluăm pregătirea pentru cei şase pacienţi care vin de la Piatra Neamţ. Sunt în acest moment operaţionabile 18 paturi de ATI din care avem 10 paturi libere. Este suplimentat personalul (…)", a declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, doi dintre cei şase pacienţi transferaţi de la Neamţ la Leţcani din cauza incendiului sunt intubaţi invaziv, doi sunt pe SiPAP şi doi pe canulă de oxigen.

Spitalul mobil este construit din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni. Este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585. Pe perioada pandemiei de coronavirus spitalul a fost declarat spital suport COVID, în subordinea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

1:15 - Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă seara, la Leţcani, că medicul grav rănit va fi transferat în cursul dimineţii într-un spital din Belgia. "Medicul de la Piatra Neamţ, medicul de anestezie şi terapie intensivă Cătălin Denciu, va fi transferat de la aeroport în această seară de la Iaşi către Bucureşti, la Spitalul Floreasca, unde va fi evaluat şi tratat pentru arsuri.

Mâine dimineaţă va merge în Belgia, la Spitalul Militar Reine Astrid, la Clinica de Arsuri. În această perioadă spitalul nu primea din exterior, dar am avut discuţii împreună şi cu premierul şi au acceptat transferul mâine dimineaţă", a afirmat Tătaru.

Ministrul a precizat că a fost coleg de facultate cu medicul de la Spitalul din Piatra Neamţ şi este un adevărat profesionist. "Este un profesionist. Îl cunosc din facultate. Îşi face meseria, după cum aţi văzut în această seară, încercând să salveze pe acei pacienţi", a spus Nelu Tătaru.

00:32 – Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, întrebat sâmbătă seara la Leţcani, dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, că „pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”.

00:27 - Și patriarhul Daniel a transmis un mesaj.

”(...)  În aceste momente pline de suferinţă şi tulburare, ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedaţi şi pentru însănătoşirea grabnică a celor răniţi, între care se află şi medicul de gardă care a pus viaţa pacienţilor săi mai presus de propria sa viaţă”, se arată în mesajul Patriarhului.

00:20 - Reuters, Associated Press, BBC, Al Jazeera, ABC, Deutsche Welle relatează despre incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

  • ”Un incendiu ucide zece persoane într-un spital COVID românesc”, transmite Reuters.
  • ”Zece persoane au murit într-un incendiu  la o secţie de terapie intensivă pentru pacienţii cu coronavirus”, scrie Sky News.
  • ”România - Incendiu la o unitate de terapie intensivă pentru pacienţi cu COVID-19”, notează ABC News.
  • ”Covid - un incendiu la un spital ucide cel puţin 10 pacienţi infectaţi, scrie BBC.
  • Site-ul Al Jazeera scrie despre incendiu, comentând: ”Ţara cu 19 milioane de locuitori este una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Sistemul său sanitar precar suferă din cauza numărului insuficient de medici, în special în oraşele mici”.
  • ”Zece oameni mor în urma unui incendiu într-un  spital românesc”, scrie şi Deutsche Welle

SÂMBĂTĂ, 14 NOIEMBRIE

23:50 - Ministerul Transporturilor a pregătit o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara ţării, a scris, pe Facebook, sâmbătă seară, ministrul de resort, Lucian Bode.

"Din păcate, doctorul de gardă este în stare critică, cu arsuri, după ce a luptat pentru salvarea pacienţilor în stare critică. Am discutat cu domnul prim-ministru şi am pregătit deja o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara ţării, dacă situaţia o va cere. La această oră aeronava şi echipajul aferent sunt pregătite", a precizat Bode.

Medicul grav rănit în incendiul de la Piatra Neamț ar putea fi transferat la un spital din Belgia. Are arsuri de gradul 4 pe membre

23:40 - Aeronava militară care îl aduce pe medicul grav ars de la Spitalul din Piatra Neamț va ajunge în jurul orei 1:00 în București. La Spitalul Floreasca se va face o evaluare a stării acestuia și apoi se va lua decizia dacă poate fi transportat la un spital din Belgia, care și-a dat deja acordul să fie transferat.

23:35 - Sindicatul Medical România face un apel de urgenţă către Ministerul Sănătăţii pentru trimiterea imediată în străinătate a medicului de gardă ATI dr. Cătălin Denciu din SJU Piatra Neamţ, ”care a suferit arsuri de peste 80% în timp ce îşi exercita în mod eroic misiunea de salvare a pacienţilor aflaţi în secţia ATI!”.

23:32 - Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj.

”Tragedia care a avut loc la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a îndoliat întreaga ţară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienţilor de la Secţia de Terapie Intensivă şi transmit condoleanţe şi multă putere familiilor în aceste momente grele. Sunt alături de toţi cei care sunt afectaţi de acest accident îngrozitor”, a scris preşedintele pe Facebook.

23:30 - Managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, Lucian Micu, a declarat, la Digi24, după întâlnirea cu ministrul Sănătății, că s-a luat decizia de a operaționaliza din nou etajul 3 pentru Secția ATI și că în acest moment se face o evaluare a ceea ce s-a pierdut in urma incendiului. El a spus că speră ca de luni să fie măcar 6 paturi ATI operaționale.

El a explicat ca doar opt pacienți au decedat în urma incendiului: "Cei doi din al doilea salon care au decedat nu au avut legătură cu incendiul. Au fost transferați la UPU și erau în stare foarte critică și au decedat la UPU la câteva minute după ce au fost transferați, probabil insuficiență respiratorie. Ei erau deja într-o stare foarte critică la ATI".

În plus, despre cei opt pacienți care au decedat, managerul spitalului a spus că o parte erau intubați, alții aveau măști de oxigen, niciunul nu se putea deplasa singur.

Managerul spitalului a mai spus că în ultimele zile au fost făcute lucrări pentru a extinde capacitatea paturilor de la ATI, dar incendiul nu a avut loc în zona unde s-a făcut extinderea. Lucrările au fost făcute de personalul intern al spitalului.

23:20 - Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut declarații de la Spitalul Județean Piatra Neamț. El a spus că în acest moment se face transferul medicului ars, care este conștient, către Iași mai întâi, apoi cu un elicopter la Spitalul Floreasca, dar sunt transferați și alți șase pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase de la Iași.

El a mai spus că medicul ars are arsuri de gradul 4 pe circa 20-30% din corp, în special pe membre. Tătaru a susținut și că a stabilit refacerea în maximum două săptămâni a secției ATI. "În acest moment, merg la Iași să fiu sigur că ajung și au toate condițiile necesare", a afirmat ministrul Sănătății.

Misiune umanitară a Forţelor Aeriene RomâneO aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru...

Posted by Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro on Saturday, November 14, 2020

23:10 - Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, unde vor fi transferați pacienții de la Piatra Neamț, spune că totul este pregătit pentru a fi tratați corespunzător cei șase pacienți. Știm că au fost evaluați, sunt în stare critică, știm că doi sunt intubați, ceea ce este important este că suntem pregătiți să oferim tot ce este nevoie pentru tratarea pacienților Covid, a spus Carmen Dorobăț.

22:00 - Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a ajuns la Piatra Neamț.

21:26 - "Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț.

Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă", a transmis Ministerul Public pe Facebook.

Procurorii Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob instrumentează dosarul incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, potrivit informațiilor Parchetului General. Marius Iacob a intrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești, iar Eduard Mihai Ilie cazul Colectiv.

21:25 - Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi lider al organizaţiei PSD Neamţ Ionel Arsene a declarat că Spitalul Judeţean este în curs de obţinerea a autorizaţiei ISU. „Problema privind autorizaţie de la ISU au toate spitalele din România”, a adăugat el.

21:20 - Într-o intervenție la Digi24, managerul spitalului din Piatra Neamț, Lucian Micu, a spus că opt persoane au decedat în urma incendiului, iar două ulterior evacuării, nu au avut legătura cu incendiul. El a confirmat că ambulanțele care ii vor transfera pe bolnavi la alte spitale sunt deja la Piatra Neamț.

Este vorba de șase bolnavi care erau internați la ATI și de medicul de gardă care a suferit arsuri de gradul 2 și 3 pe 80% din suprafața corpului. Medicul va fi transferat la Spitalul Floreasca din Capitală, cu un avion militar. Celelalte cadre medicale rănite rămân să fie tratate la Spitalul din Piatra Neamț.

21:15 - O ședință de urgență a fost convocată la Ministerul de Interne, la care participa premierul Ludovic Orban. Ședința este coordonată de secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu. Se face o evaluare a locurilor unde ar putea fi duși atât bolnavii de Covid, cât și persoanele care au arsuri grave.

21:07 - Nelu Tătaru a declarat la Antena 3 că, în afară de medicul de gardă care are răni mai grave, mai sunt şi alte cadre medicale cu arsuri. „Sunt și alte cadre medicale care au suferit arsuri, nu doar medicul de gardă. Eu sunt în drum spre Piatra Neamț. De la Piatra Neamț merg la Iași”, a spus Tătaru.

21:00 - Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, Irina Popa, a spus la Antena 3 că în urma incendiului nu a fost necesară evacuarea altor persoane decât cele aflate la etajul doi al spitalului. Ea a precizat că pentru transportul pacienţilor au sosit la Piatra Neamţ ambulanţe din Iaşi, Bacău şi Roman.

20:52 - Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ, a declarat sâmbătă seară că pacienţii COVID-19 care vor fi aduşi de la Piatra Neamţ vor fi transferaţi la spitalul mobil de la Leţcani, judeţul Iaşi.

”Pacienţii COVID de la Piatra Neamţ care se aflau la Terapie Intensivă vor fi preluaţi şi aduşi la spitalul mobil de la Leţcani, unde deschidem încă un salon cu paturi. Două paturi s-au eliberat în salonul care este deja deschis, astfel că în total putem primi opt pacienţi de la Neamţ. Încercăm să rezolvăm acum problema legată de asigurarea personalului medical”, a declarat medicul Carmen Dorobăţ.

20:50 - Bilanțul incendiului de la secția de Terapie intensivă din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț se ridică la 10 morți și 7 persoane în stare critică, între care medicul de gardă care a încercat să își salveze pacienții, informeaza ISU Piatra Neamț.

20:28 - Ministrul Nelu Tătaru se va deplasa, sâmbătă seara, la Piatra Neamţ pentru evaluarea situaţiei.

20:00 - Bilanțul tragediei: 8 persoane au decedat și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală, au informat atât ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cât și managerul spitalului din Piatra Neamț, Lucian Micu.

19:45 - Medicul de gardă de la ATI Piatra Neamț a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, a declarat, pentru Mediafax, directorul Spitalului Județean Piatra Neamț, Lucian Micu. De asemenea, o asistentă care a intervenit pentru salvarea pacienților are arsuri de gradul I, susține Lucian Micu.

Managerul spitalului din Piatra Neamț a declarat, la Digi24, că incendiul a fost stins în totalitate, nu a afectat decât etajul 2 al spitalului și că există opt decedați și medicul de gardă cu arsuri pe 80% din corp care este transferat la Iași. Celelalte secții ale spitalului nu au fost afectate, iar pacienții sunt în siguranță. Așteptăm raportul oficial al ISU pentru a afla cauza incendiului, a mai spus managerul spitalului din Piatra Neamț.

„Vreau să îi asigur pe toți aparținătorii și pe ceilalți pacienți din spital că situația este sub control în celelalte secții. Incendiul este stins”, a spus Micu.

19:30 - Conducerea Spitalului Județean din Piatra Neamț a decis să-i transfere pe pacienții ATI care se aflau lângă salonul care a luat foc. Mai multe autospeciale de la Iași au plecat la Piatra Neamț pentru a-i lua pe bolnavi. Tot la Iași este transferat și medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienții morți în incendiul de la ATI. Medicul care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului va fi transportat la Centrul de Mari Arși de la Iași.

19:24 - Șapte persoane au decedat și medicul de gardă este în stare gravă. Un comunicat al conducerii Spitalului Județean din Piatra Neamț informează că: „Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se află în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale. Incendiu a fost lichidat de către echipele ISU Neamț. Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.

19:20 - Iată imagini de la locul tragediei.

Incendiu spital

Posted by Ziar Piatra Neamt on Saturday, November 14, 2020
Incendiu spital Piatra Neamt
Incendiu secția ATI, Spitalul Județean Neamț

19:27 - Potrivit ISU Neamț, incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajare mare de fum. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pompierii acționează cu 5 autospeciale de stingere și 1 autoscară. Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare.

19:25 - Autoritățile sunt în alertă, sâmbătă seara, din cauza unui incendiu izbucnit la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Primele informații sunt că opt oameni ar fi în interior.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇