Filmul tragediei de la Piatra Neamţ: Salvatorii au ajuns în 5 minute şi au stins incendiul în 20! Au fost implicați 140 de pompieri, medici și asistenți

Filmul tragediei de la Piatra Neamţ: Salvatorii au ajuns în 5 minute şi au stins incendiul în 20! Au fost implicați 140 de pompieri, medici și asistenți

Pompierii au ajuns la incendiul din spitalul de la Piatra Neamţ în 5 minute şi l-au stins în 20. Chiar şi aşa, 10 oameni au murit, iar alţii sunt grav răniţi.

Într-un comunicat remis sâmbătă noapte, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prezintă filmul tragediei de la Piatra Neamţ, minut cu minut.

"Ieri, 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19:00, a fost anunțat un incendiu la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.

În aproximativ 5 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum, la secția ATI, în cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului.

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi.

Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate.

ADVERTISING

Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului", este relatarea postată pe Facebook de DSU.

Cine a intervenit

Sursa citată adaugă, având în vedere gravitatea evenimentului, a fost activat Planul Roșu de Intervenție, iar echipajele operative au fost suplimentate. Au răspuns pompieri și resurse medicale de la ISU Neamț, Bacău, Iași și Serviciul de Ambulanţă Neamț, respectiv:

  • ISU Neamţ :1 autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)
  • ISU Iaşi: 2 autospeciale pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)
  • ISU Bacău - 1 autospecială pentru transport victime multiple
  • SAJ Neamț- 9 ambulanțe tip B

Cum s-a procedat cu victimele

"Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând pentru evacuarea pacienților din cele 2 saloane", transmite DSU.

ADVERTISING

Sursa citată precizează că s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului.

"Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat", relatează DSU.

Cât despre continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, "s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, județul Iași".

"Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă. Totodată precizăm că împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă.

ADVERTISING

Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iași", completează DSU.

Medicul erou a ajuns la Bucureşti şi pleacă la Bruxelles

cazul medicului erou care a încercat să îşi salveze pacienţii este relatat separat de DSU.

"Printre persoanele afectate în urma incendiului se află și medicul de gardă. În sprijinul lui, s-a luat de urgență măsura transportului cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Nationale și transportat la Spitalul Floreasca din București.

Totodată, în urma acordului primit de spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles, medicul urmează a fi transferat în cursul acestei dimineți, cu o aeronavă pusă la dispoziție de MApN. Asistența și echipamentele medicale necesare transportului pacientului vor fi asigurate de un echipaj aparținând UPU- SMURD București", transmite sursa citată.

DSU enumeră şi forțele participante la intervenție, respectiv 140 pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.

S-a intervenit cu 8 autospeciale de stingere, 1 autoscară, 1 autospecială de descarcerare, 14 ambulanțe tip B, 4 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.

"Totodată, conform competențelor, poliția a derulat misiuni de identificare a victimelor, aparținătorii acestora fiind informați despre starea de sănătate a pacienților și transportul acestora către o altă unitate spitalicească. De asemenea, au fost derulate și misiuni de informare a familiilor celor decedați", încheie DSU filmul evenimentului tragic de la Piatra Neamţ.

Află toate informațiile despre tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț

Vezi şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇