Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în urma incendiului din Colectiv: Ce aţi făcut 5 ani? Colectiv este din nou cu noi

Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în urma incendiului din Colectiv: Ce aţi făcut 5 ani?  Colectiv este din nou cu noi

Eugen Iancu, tatăl tânărului Alexandru Iancu (22 de ani), care a murit în spitalul Sf. Ioan din Capitală la trei săptămâni după incendiul de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, din cauza infecţiilor nosocomiale, întreabă pe Facebook ”Ce aţi făcut 5 ani?”, după incendiul izbucnit sâmbătă la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, care s-a soldat cu moartea a zece pacienţi.

”De 5 ani le spun politicienilor şi medicilor că trebuie să schimbe sistemul medical. Le spun că de Colectiv nu vor scăpa nici peste 20 de ani. Iar ei, fie miniştri sau secretari de stat, manageri de spital sau profesori şefi de secţie, se uită la mine ca la un om cu o traumă care va dispărea in uitare, undeva. 

ADVERTISING

Au trecut 5 ani şi povestea se repetă, Colectiv este din nou cu noi. De ce se întâmplă asta? Simplu, pentru că toţi cred că la Colectiv a fost o întâmplare nefericită.

Nu domnilor, Colectiv a fost rezultatul nepăsării, corupţiei, lipsei de asumare, lipsei de exerciţiu, lipsei prevenţiei, hoţiei, ticăloşiei voastre. Nu aţi schimbat nimic si iată, focul loveşte din nou, moartea îşi ia din nou tributul. Pe voi cine vă ia?”, a scris Eugen Iancu pe Facebook.

Într-o postare anterioară, el întreabă ”Ce aţi făcut 5 ani?”.

Tragedia de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț

Tragedie la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde 10 persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secția ATI și alte șapte sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă, care a încercat să îi salveze pe pacienți.

ADVERTISING

Toate informațiile despre tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

Incendiul a izbucnit sâmbătă, 14 noiembrie, în jurul orei 18:30, la etajul al doilea al spitalului, la unul dintre saloanele din secția ATI, unde erau opt pacienți bolnavi de Covid, aflați în imposibilitatea de a se deplasa singuri, unii fiind intubați, alții având măști de oxigen.

Toți cei opt pacienți au murit, iar în încercarea de a-i salva, a fost grav rănit și medicul de gardă, medicul de anestezie şi terapie intensivă Cătălin Denciu, care are arsuri de gradul pe 80% din corp, din care de gradul 4 pe membre. El a fost transferat în cursul nopții cu o aeronavă militară la Spitalul Floreasca și, daca starea sa va permite transportul, va fi transferat duminică la un spital din Belgia, care a fost de acord să îl primească.

ADVERTISING

Medicul grav rănit în incendiul de la Piatra Neamț va fi transferat la un spital din Belgia. Are arsuri de gradul 4 pe membre

De asemenea, au mai murit doi pacienți din cel de-al doilea salon al secției ATI. Managerul spitalului, Lucian Micu, susține că aceștia nu au murit din cauza incendiului, ci erau într-o stare "foarte critică" și au decedat la câteva minute după ce au fost transferați de la ATI la secția UPU a spitalului. Și alte cadre medicale sunt rănite, dar au rămas să fie tratate la Spitalul din Piatra Neamț. Cei șase pacienți bolnavi de Covid care mai erau internați la ATI și au supraviețuit incendiului au fost transferați sîmbătă noaptea la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Deși s-au făcut numeroase supoziții legate de cauza incendiului, unele fiind legate de transferul recent al secției ATI de la etajul trei la etajul doi al spitalului, lucrările fiind făcute cu personal intern, nu există până în acest moment o cauză oficială comunicată de autorități. Imaginile cu ce a rămas din saloane în urma incendiului sunt cutremurătoare.

Imagini cutremurătoare din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț care a fost mistuită de foc (Galerie foto)

Parchetul General a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. De caz se ocupă Procurorul Eduard Mihai Ilie, care a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv și Marius Iacob, care a intrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești.

Incendiul de la Piatra Neamț: Parchetul General a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. De caz se ocupă procurorii care au anchetat incendiile de la Maternitatea Giulești și Colectiv

Presa internațională a relatat pe larg despre noua tragedie de la București, în termeni deloc măgulitori pentru România.

Au apărut și primele declarații politice, cu scopul de a pasa vinovăția pentru această nouă tragedie care încearcă România. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că suntem toți vinovați, în timp ce Ionel Arsene, președintele PSD al Consiliului Județean Neamț, cere politicienilor să nu se cațere pe cadavre, în căutarea vinovaților.

Tragedia de la Piatra Neamț: Tătaru zice că suntem toți vinovați, Arsene (PSD) cere politicienilor să nu se cațere pe cadavre


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇