Medicul grav rănit în incendiul de la Piatra Neamț va fi transferat la un spital din Belgia. Are arsuri de gradul 4 pe membre

Medicul grav rănit în incendiul de la Piatra Neamț va fi transferat la un spital din Belgia. Are arsuri de gradul 4 pe membre

Medicul Cătălin Denciu, aflat în stare gravă după ce a încercat să salveze din incendiu pacienții din secția ATI de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, va ajunge în jur de 1 în București, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după care se va decide dacă acesta va fi transferat într-un spital din străinătate.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut declarații de la Spitalul Județean Piatra Neamț. El a spus, în jurul orei 23:00, că se face transferul medicului ars, care este conștient, către Iași mai întâi, apoi cu o aeronavă militară la Spitalul Floreasca. El a mai spus că medicul ars are arsuri de gradul 4 pe circa 20-30% din corp, în special pe membre.

ADVERTISING

Aeronava militară este așteptată să ajungă în Capitală în jurul orei 1, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

”O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iaşi - Otopeni, pentru transportul, în regim de urgenţă, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, a anunţat MApN.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Echipa medicală este formată din specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti. Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian sâmbătă seara, la ora 23.15 şi este aşteptată să revină în Bucureşti în jurul orei 1:00,

Misiune umanitară a Forţelor Aeriene RomâneO aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru...

Posted by Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro on Saturday, November 14, 2020

La Spitalul Floreasca se va face o evaluare a stării acestuia și apoi se va lua decizia dacă poate fi transportat la un spital din Belgia, care și-a dat deja acordul să fie transferat.

"Medicul de la Piatra Neamţ, medicul de anestezie şi terapie intensivă Cătălin Denciu, va fi transferat de la aeroport în această seară de la Iaşi către Bucureşti, la Spitalul Floreasca, unde va fi evaluat şi tratat pentru arsuri. Mâine dimineaţă va merge în Belgia, la Spitalul Militar Reine Astrid, la Clinica de Arsuri. În această perioadă spitalul nu primea din exterior, dar am avut discuţii împreună şi cu premierul şi au acceptat transferul mâine dimineaţă", a afirmat Tătaru.

Ministrul a precizat că a fost coleg de facultate cu medicul de la Spitalul din Piatra Neamţ şi este un adevărat profesionist.

"Este un profesionist. Îl cunosc din facultate. Îşi face meseria, după cum aţi văzut în această seară, încercând să salveze pe acei pacienţi", a spus Nelu Tătaru.

ADVERTISING

Ministerul Transporturilor a pregătit o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara ţării, a scris, pe Facebook, sâmbătă seară, ministrul de resort, Lucian Bode. "Din păcate, doctorul de gardă este în stare critică, cu arsuri, după ce a luptat pentru salvarea pacienţilor în stare critică. Am discutat cu domnul prim-ministru şi am pregătit deja o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara ţării dacă situaţia o va cere. La această oră aeronava şi echipajul aferent sunt pregătite", a precizat Bode.

Sindicatul Medical România a făcut un apel de urgenţă către Ministerul Sănătăţii pentru trimiterea imediată în străinătate a medicului de gardă ATI Dr. Cătălin Denciu din SJU Piatra Neamţ, ”care a suferit arsuri de peste 80% în timp ce îşi exercita în mod eroic misiunea de salvare a pacienţilor aflaţi în secţia ATI!”.

Zece persoane au decedat în urma unui incendiu care a izbucnit sâmbătă seară la secţia de Terapie Intensivă din incinta Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie.

Tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț – desfășurarea evenimentelor, imagini și cele mai importante informații

Parchetul General a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. De caz se ocupă procurorii care au anchetat incendiile de la Maternitatea Giulești și Colectiv


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇