Cine e medicul erou care se luptă pentru viaţă, după ce a încercat să îşi salveze pacienţii. Avionul care îl duce în Belgia a plecat de pe Otopeni

Cine e medicul erou care se luptă pentru viaţă, după ce a încercat să îşi salveze pacienţii. Avionul care îl duce în Belgia a plecat de pe Otopeni

Aeronava Ministerului Apărării care îl va duce în Belgia pe medicul rănit în incendiul de la Piatra Neamţ a decolat, duminică dimineaţă, de pe Baza 90 Otopeni a MApN.

Medicul erou care a încercat să îşi scoată pacienţii din flăcări la Piatra Neamţ, iar acum este în stare foarte gravă se numeşte Ioan Cătălin Denciu. Despre el, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că sunt prieteni şi au fost colegi de facultate.

"El este medicul Erou care, cu riscul vieții, a scos 8 bolnavi de pe secția ATI Piatra Neamț care fusese cuprinsă de incendiu.

Numele lui este Ioan Cătălin Denciu. Să ne rugăm pentru viața lui și a pacienților care au supraviețuit!???? Sper ca Ministerul Sănătății să se asigure că transferul medicului Erou se va face urgent și în condiții de siguranță în străinătate!", a scris sâmbătă noapte pe Facebook deputatul Emanuel Ungureanu (USR).

ADVERTISING

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dezvăluit că medicul rănit i-a fost coleg de facultate şi îi este prieten.

„Este un profesionist, suntem și prieteni, colegi de facultate. Își face meseria după cum am văzut și în această seară încercând să salveze și acei pacienți”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, aflat la Piatra Neamţ, pentru evaluarea situaţiei.

Medicul a fost adus azi noapte la Bucureşti şi va fi transferat la un spital din Belgia.

„Belgienii nu primesc nimic din exterior, dar fac o excepție pentru noi, a vorbit si premierul Ludovic Orban acolo”, a susţinut ministrul Sănătății.

ADVERTISING

O aeronavă TAROM era pregătită de azi-noapte pentru a-l transfera. Decizia a fost însă luată duminică dimineață la Spitalul Floreasca din București, în funcţie de starea de sănătate a medicului, care are arsuri de gradul 4.

„Vreau să transmit respectul meu pentru medicul-erou care a dat dovadă de curaj și un spirit de sacrificiu deosebit”, a declarat şi premierul Ludovic Orban.

Tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț

Tragedie la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde 10 persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secția ATI și alte șapte sunt rănite, cel mai grav fiind medicul de gardă, care a încercat să îi salveze pe pacienți.

ADVERTISING

Află toate informațiile despre tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț

Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 18:30, la etajul al doilea al spitalului, la unul dintre saloanele din secția ATI, unde erau opt pacienți bolnavi de Covid, aflați în imposibilitatea de a se deplasa singuri, unii fiind intubați, alții având măști de oxigen.

Toți cei opt pacienți au murit, iar în încercarea de a-i salva a fost grav rănit și medicul de gardă, medicul de anestezie şi terapie intensivă Cătălin Denciu, care are arsuri de gradul pe 80% din corp, din care de gradul 4 pe membre.

De asemenea, au mai murit doi pacienți din cel de-al doilea salon al secției ATI. Managerul spitalului, Lucian Micu, susține că aceștia nu au murit din cauza incendiului, ci erau într-o stare "foarte critică" și au decedat la câteva minute după ce au fost transferați de la ATI la secția UPU a spitalului.

Și alte cadre medicale sunt rănite, dar au rămas să fie tratate la Spitalul din Piatra Neamț. Cei șase pacienți bolnavi de Covid care mai erau internați la ATI și au supraviețuit incendiului au fost transferați sâmbătă noaptea la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Deși s-au făcut numeroase supoziții legate de cauza incendiului, unele fiind legate de transferul recent al secției ATI de la etajul trei la etajul doi al spitalului, lucrările fiind făcute cu personal intern, nu există până în acest moment o cauză oficială comunicată de autorități. Imaginile cu ce a rămas din saloane în urma incendiului sunt cutremurătoare.

Imagini cutremurătoare din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț care a fost mistuită de foc (Galerie foto)

Parchetul General a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. De caz se ocupă Procurorul Eduard Mihai Ilie, care a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv și Marius Iacob, care s-a ocupat de cazul similar de la Maternitatea Giulești.

Incendiul de la Piatra Neamț: Parchetul General a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. De caz se ocupă procurorii care au anchetat incendiile de la Maternitatea Giulești și Colectiv

Presa internațională a relatat pe larg despre noua tragedie de la București, în termeni deloc măgulitori pentru România.

Cum comentează presa străină tragedia de la Piatra Neamț

Au apărut și primele declarații politice, cu scopul de a pasa vinovăția pentru această nouă tragedie care încearcă România. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că suntem toți vinovați, în timp ce Ionel Arsene, președintele PSD al Consiliului Județean Neamț, cere politicienilor să nu se cațere pe cadavre, în căutarea vinovaților.

Tragedia de la Piatra Neamț: Tătaru zice că suntem toți vinovați, Arsene (PSD) cere politicienilor să nu se cațere pe cadavre


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇