Şapte bărbaţi şi trei femei cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa în incendiul produs, sâmbătă seara, la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.
”În urma incendiului, zece pacienţi care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa.
Este vorba de şapte bărbaţi şi trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 şi 86 de ani. Ceilalţi şase pacienţi, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferaţi sâmbătă noapte către Spitalul modular din Leţcani”, anunţă unitatea medicală duminică dimineaţa.
Conducerea SJU Piatra Neamţ a luat măsuri pentru a asigura o continuitate a activităţii de salvare a vieţilor pacienţilor care necesită ventilaţie mecanică.
”Astfel, în cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În acelaşi timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unităţii sanitare, a unui salon pentru ATI”, precizează reprezentanţii spitalului.
În cursul nopţii, conducerea Spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale şi echipamente, urmând ca aceasta să ajungă la Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Neamţ, astfel încât să fie găsite soluţii rapide şi bune pentru ca pacienţii în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală judeţeană.
Tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț
Tragedie la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde 10 persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secția ATI și alte șapte sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă, care a încercat să îi salveze pe pacienți.
Toate informațiile despre tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.
Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 18:30, la etajul al doilea al spitalului, la unul dintre saloanele din secția ATI, unde erau opt pacienți bolnavi de Covid, aflați în imposibilitatea de a se deplasa singuri, unii fiind intubați, alții având măști de oxigen.
Toți cei opt pacienți au murit, iar în încercarea de a-i salva, a fost grav rănit și medicul de gardă, medicul de anestezie şi terapie intensivă Cătălin Denciu. El a fost transferat în cursul nopții cu o aeronavă militară la Spitalul Floreasca și de aici a plecat duminică la un spital din Belgia.
De asemenea, au mai murit doi pacienți din cel de-al doilea salon al secției ATI. Managerul spitalului, Lucian Micu, susține că aceștia nu au murit din cauza incendiului, ci erau într-o stare „foarte critică” și au decedat la câteva minute după ce au fost transferați de la ATI la secția UPU a spitalului.
Cei șase pacienți bolnavi de Covid care mai erau internați la ATI și au supraviețuit incendiului au fost transferați sâmbătă noaptea la Iași.
Parchetul General a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă.
Presa internațională a relatat pe larg despre noua tragedie de la București, în termeni deloc măgulitori pentru România.
Cum comentează presa străină tragedia de la Piatra Neamț
Au apărut și primele declarații politice, cu scopul de a pasa vinovăția pentru această nouă tragedie care încearcă România. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că suntem toți vinovați, în timp ce Ionel Arsene, președintele PSD al Consiliului Județean Neamț, cere politicienilor să nu se cațere pe cadavre, în căutarea vinovaților.