Orban: La Spitalul Judeţean Neamț au fost făcute lucrări de construcţii fără avizul DSP şi ISCIR

Orban: La Spitalul Judeţean Neamț au fost făcute lucrări de construcţii fără avizul DSP şi ISCIR

Premierul Ludovic Orban a afirmat că la Spitalul Judeţean de la Piatra Neamţ au fost făcute lucrări de construcţii fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

„La ora 3 dimineaţa v-am spus că avem informaţii clare, informaţii care au fost lansate public chiar de managerul spitalului: s-au efectuat lucrări de construcţii, acolo au fost mutaţi pacienţii de la secţia ATI, care era funcţională la etajul trei, la etajul doi, după informaţiile pe care le avem chiar în dimineaţa zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz ISCIR, lucrurile astea sunt cunoscute.

ADVERTISING

Dar repet, există o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General, am solicitat tuturor specialiştilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze şi să-şi pună la dispoziţie întreaga expertiză şi, de asemenea, să susţină această anchetă să se deruleze cât mai rapid posibil", a spus Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută duminică după participarea la şedinţa organizată la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.

Ședul Executivului a fost întrebat dacă la spitalul din Piatra Neamţ s-au făcut modificări la secţia ATI şi dacă se ştia de către conducerea spitalului de problemele care au fost în trecut la unitatea medicală. "Din moment ce au fost reparaţii în spital, cum să nu ştie conducerea spitalului de aşa ceva?", a răspuns Orban.

ADVERTISING

Premierul a susţinut că instalaţiile nu pot din verificate din punctul de vedere al conformităţii de directorii Direcţiilor de Sănătate publică, menţionând că uneori nici de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă.

"Orice proiect pentru aceste instalaţii trebuie avizat de ISCIR în cazul în care este vorba de ţevi cu diametru mai mare de 25 de milimetri, în ce priveşte toate staţiile de încărcare cu oxigen, ele trebuie periodic avizate", a adăugat Orban.

Întrebat când au fost făcute ultimele verificări la Spitalul Judeţean, Orban a spus: "În ceea ce priveşte instalaţiile interioare, nu au fost făcute verificări, în ceea ce priveşte staţia de alimentare cu oxigen, care nu aparţine spitalului, este a unei companii, ultima verificare a fost făcută în martie 2020".

ADVERTISING

În legătură cu faptul că reprezentanţii PSD au susţinut că au existat avizele şi autorizaţia DSP, Orban a spus: "Să-l întrebaţi pe directorul DSP care a transmis oficial că nu a primit niciun fel de solicitare pentru realizarea modificării".

În incendiul izbucnit sâmbătă seara la secţia de ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au murit zece persoane, iar alte şapte persoane au fost grav rănite, printre care şi medicul de gardă de la ATI, care a suferit arsuri grave pe circa 40% din suprafaţa corpului. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇