Imaginile din satelit arată că rușii se pregătesc tot mai intens la granița cu Ucraina

Imaginile din satelit arată că rușii se pregătesc tot mai intens la granița cu Ucraina

Noi imagini din satelit sugerează că Rusia a crescut gradul de pregătire a desfăşurărilor sale militare în Belarus, Crimeea şi în vestul Rusiei prin aducerea de mai mult personal şi trupe. Imaginile au fost semnalate miercuri de o companie privată de imagini prin satelit din SUA, citată de Reuters.

Reuters nu a putut verifica în mod independent imaginile provenite de la Maxar Technologies, cu sediul în SUA, despre care compania spune că au fost realizate între 19 ianuarie şi 1 februarie.

O acumulare militară rusă în apropiere de frontiera cu Ucraina a alimentat temeri că Rusia ar avea în vedere un atac împotriva ţării vecine, ceea ce Moscova neagă.

ADVERTISING

Potrivit părţii ruse, trupele şi tehnica transferate în Belarus, în nordul Ucrainei, au ca scop manevre comune.

Într-un comunicat, Maxar remarcă faptul că, deşi Rusia a desfăşurat unităţi militare şi tehnică în ultimele două luni în apropierea Ucrainei, în multe cazuri au fost observate puţine trupe sau noi utilităţi de cazare pentru o suplimentare de trupe.

Aceasta sugerează că unele dintre unităţi au fost prepoziţionate sau desfăşurate înainte, iar noile imagini arată noi desfăşurări semnificative în Belarus şi mai mult personal în diverse situri militare, conform companiei citate.

ADVERTISING

”Corturi de campanie pentru personal au putut fi observate practic în aproape fiecare loc de desfăşurare a trupelor în Belarus, Crimeea şi în vestul Rusiei, ceea ce sugerează că unităţile au fost completate cu trupe şi a fost mărit nivelul general de pregătire”, consideră cei de la Maxar. ”În plus, antrenamente locale (inclusiv tiruri de artilerie şi antrenamente de instruire) au putut fi observate în numeroase poligoane”, potrivit acestora.

Konrad Muzyka, directorul companiei de consultanţă Rochan din Polonia, a spus că propria sa analiză constată o creştere de personal în unităţile care erau prepoziţionate în apropierea Ucrainei şi în special în Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Expertul polonez apreciază că pe lângă exerciţiile militare ruso-belaruse prevăzute pentru această lună ar putea avea loc manevre şi în Crimeea şi în vestul Rusiei.

ADVERTISING

”Cea mai mare întrebare este ce se va întâmpla după. Vor reveni la bazele lor? Sau vor înainta spre avanposturi? Exerciţiul în sine le oferă o ocazie excelentă de a-şi camufla mişcările spre avanposturi”, spune el.

Ministerul belarus al Apărării anunţase anterior că trupele ruse transferate în Belarus pentru exerciţiile comune se vor întoarce la bazele lor de dislocare permanentă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇