Iohannis, după ședința CSAT: Avem peste 600 de km de frontieră cu Ucraina. Suntem pregătiți pentru orice scenariu (Video)

Iohannis, după ședința CSAT: Avem peste 600 de km de frontieră cu Ucraina. Suntem pregătiți pentru orice scenariu (Video)

Membrii CSAT au analizat în ședința de azi ”o gamă întreagă de posibile acțiuni ale Rusiei”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul ședinței, precizând că au fost adoptate anumite măsuri, doar o parte putând fi date publicității, și subliniind că ”nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă”.

”Astăzi am făcut o analiză completă a situației de securitate din regiune, inclusiv din punctul de vedere al implicațiilor militare, economice și energetice, dar și din perspectiva migrației necontrolate. România are peste 600 de kilometri de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”, a declarat președintele, în debutul declarației de presă susținute la Palatul Cotroceni.

Ședința CSAT a avut drept subiect principal ”situația de securitate din Zona Extinsă a Mării Negre și de pe Flancul Estic al NATO”, a punctat președintele.

ADVERTISING

Klaus Iohannis a subliniat faptul că actuala criză de securitate ”creată de Rusia” este, de fapt, ”despre securitatea întregului spațiu euroatlantic” și a susținut că România are ”un dialog permanent, extrem de dens și de substanțial, la toate nivelurile, în cadrul NATO, cu Statele Unite ale Americii, în cadrul OSCE și al Uniunii Europene”.

În opinia sa, demersurile Rusiei ”reliefează posibilitatea folosirii forței împotriva Ucrainei, cu toate consecințele care pot decurge de aici”, președintele apreciind  și că Rusia ”încearcă să modifice în mod inacceptabil parametrii arhitecturii europene de securitate”.

”Am analizat o gamă întreagă de acțiuni potențiale, de la atacurile cibernetice menite să destabilizeze instituții și infrastructura critică, așa cum am văzut recent în Ucraina, până la utilizarea energiei pentru a atinge obiective politice sau folosirea dezinformării și a propagandei. (...)

ADVERTISING

Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației actuale și este important ca acesta să continue. (...)

Am transmis fără echivoc Federației Ruse interesele de securitate și îngrijorările noastre, aliate, față de conduita acesteia din ultimii ani, inclusiv din ultima perioadă. (...) Totodată, reiterăm susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și a celorlalți parteneri estici, precum și pentru consolidarea rezilienței acestora.

Trebuie însă să fim pregătiți și pentru scenariul în care partea rusă va refuza să continue calea dialogului”, a mai spus președintele României.

Ce măsuri s-au adoptat în CSAT

Klaus Iohannis a salutat încă o dată ”măsurile luate de NATO până în prezent pentru întărirea prezenței militare pe Flancul de Est”, precum și mesajele transmite în acest sens de președintele SUA și de președintele Franței.

ADVERTISING

”Am spus-o constant și repet că suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru.De altfel, în urma anunțurilor SUA și ale Franței, suntem în contact cu cei doi aliați pentru a stabili concret modalitățile de realizare pe teritoriul nostru a prezenței militare a celor doi parteneri”, a mai dezvăluit președintele.

În paralel, s-a discutat la nivelul UE și despre ”o plajă extinsă de sancțiuni sectoriale și individuale” la adresa Rusiei, în cazul în care va ataca Ucraina, sens în care CSAT a luat ”o serie de măsuri importante”, a spus Iohannis.

”Voi da, din motive lesne de înțeles, doar câteva exemple, având în vedere sensibilitatea tematicii. Cum ar fi continuarea demersurilor concrete pentru creșterea prezenței Aliate și a SUA pe teritoriul României, ca măsură de întărire a securității statului român.

Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstituțional, pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiați pe teritoriul nostru și pentru a fi pregătiți să gestionăm efectele negative ale situației de securitate în domeniile economic, energetic și financiar-bancar.

De asemenea, vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea națională cuprinse în Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.

Șeful Statului Major a prezentat astăzi în CSAT un plan de măsuri care vine în completarea, în continuarea planurilor deja existente, armonizate cu NATO, și care vor avea ca rezultat o pregătire corespunzătoare a României pentru orice scenariu. Acest plan a fost aprobat de CSAT”, a enumerat șeful statului.

La finalul declarației de presă, Klaus Iohannis le-a transmis un mesaj cetățenilor români.

”România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă. Îi asigur pe cetățenii României că suntem angajați împreună cu aliații și partenerii noștri să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Un mesaj similar le-a adresat românilor și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care a declarat marți, la TVR, că ”niciun cetățean român nu trebuie să se teamă în vreun fel”.

Declarația Președintelui României, la finalul ședinței CSAT

????LIVE Declarația de presă a Președintelui Klaus Iohannis, la finalul ședinței CSAT:

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Miercuri, 26 ianuarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇