Aurescu, despre Ucraina: Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă în vreun fel

Aurescu, despre Ucraina: Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă în vreun fel

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că eforturile diplomatice și de descurajare a Rusiei în privința Ucrainei trebuie să continue, iar în acest moment niciun român nu trebuie să se teamă, ”în niciun fel”, pentru că România beneficiază de ”umbrela de securitate” a NATO.

„Trebuie să acordăm o șansă diplomației și dialogului. Dacă lucrurile vor merge însă într-o altă direcție, trebuie să fim pregătiți (…) Eu cred că nu sunt motive să ne îngrijorăm în acest moment. (…) Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă în vreun fel, pentru că România în acest moment beneficiază de această umbrelă de securitate pe care Alianța Nord-Atlantică o acordă”, a arătat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, marți seară, la TVR.

ADVERTISING

Șeful diplomației române a mai declarat că România nu ia în calcul, deocamdată, retragerea personalului diplomatic de la Kiev, dar a menționat că nu vede ”nicio problemă în eventuala plecare a unor membri de familie dacă aceștia o doresc".

Întrebat de ce România nu a luat parte la discuțiile de luni dintre Joe Biden și liderii europeni, Bogdan Aurescu a explicat că la reuniunea desfășurată în formatul de videoconferință au participat conducerile UE și NATO, precum și Polonia, în calitate de deținătoare a președinției Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa pentru acest an, iar celelalte țări sunt din G7, relatează TVR.

ADVERTISING

Bogdan Aurescu a mai afirmat că există o unitate de viziune între abordarea UE și a NATO pe acest subiect, în schimb nu există posibilitatea unei implicări militare a NATO în Ucraina sau în apărarea Ucrainei, pentru că ea nu este membră a alianței, iar tratatul nu prevede o astfel de implicare.

Miercuri, la Paris, are loc o reuniune în formatul Normandia a consilierilor pe politică externă.

SUA își evacuează personal neesențial al ambasadei de la Kiev și familiile diplomaților din Ucraina, dar Uniunea Europeană (UE) nu intenţionează deocamdată să facă același lucru.

ADVERTISING

Ucraina susţine că nu va accepta nicio concesie în conflictul cu Rusia, dar nu crede că va fi război


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇