Ucraina susţine că nu va accepta nicio concesie în conflictul cu Rusia, dar nu crede că va fi război

Ucraina susţine că nu va accepta nicio concesie în conflictul cu Rusia, dar nu crede că va fi război
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ucraina „nu va permite nimănui să ne impună vreo concesie” în detensionarea conflictului cu Rusia, a declarat ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

„Noi nu vom fi în poziţia unei ţări care răspunde la telefon, ascultă instrucţiunile marii puteri şi le urmează”, a afirmat el, la canalul american CNN.

Kuleba crede că preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o greşeală prin comasarea trupelor şi a spus că Moscova ar avea foarte puţin de câştigat din situaţia actuală.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali afirmă că Rusia a masat 100.000 de militari, plus echipament greu, de-a lungul graniţei de est a Ucrainei şi că acesta ar putea fi preambulul unei invazii, şi cer Moscovei să se retragă.

ADVERTISING

"El s-a pus singur în această situaţie, nimeni altcineva nu l-a împins în acest impas", a estimat Kuleba.

"Setul de cereri prezentate de Rusia este conceput astfel că, dacă Rusia este dispusă să acţioneze cu bună-credinţă, există posibilitatea să iasă din sala de negocieri şi să spună că am ajuns la o înţelegere", a mai afirmat Kuleba.

Ministrul a subliniat în interviu că există loc pentru diplomaţie.

Moscova cere anumite garanţii de securitate de la NATO şi SUA. Una dintre garanţii este ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din România şi Bulgaria.

ADVERTISING

De asemenea, Rusia solicită încetarea expansiunii către Est a alianţei militare NATO. Ţările occidentale, la rândul lor, cer Rusiei să retragă trupele pe care le-a masat la graniţa cu Ucraina, aminteşte DPA.

Ucraina nu crede că va fi război

Totodată, Ucraina este decisă să caute o soluţie diplomatică la tensiunile actuale cu Rusia, a declarat miercuri ambasadorul său în Japonia, Serghei Korsunski.

El crede că există o probabilitate redusă de război extins, însă s-ar putea ajunge la conflicte la scară mai mică, transmite Reuters.

ADVERTISING

Korsunski a prevenit că un atac împotriva unei ţări în care se află 15 reactoare nucleare ar produce un impact regional devastator asupra Europei.

”Cred că este foarte, foarte, foarte dificil să ne aşteptăm la un război pe scară largă, dar putem asista la un conflict mai localizat”, a afirmat ambasadorul Korsunski într-o conferinţă de presă la Tokyo.

”Dacă vom ajunge la termeni militari, permiteţi-mi să vă spun că suntem foarte pregătiţi, armata noastră este foarte bine pregătită”, a adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇