Pentru prima oară SUA îl amenință direct pe Putin cu sancțiuni. Ucraina cere marilor puteri să nu decidă în numele său

Pentru prima oară SUA îl amenință direct pe Putin cu sancțiuni. Ucraina cere marilor puteri să nu decidă în numele său

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că este pregătit să impună sancţiuni care îl vizează personal pe Vladimir Putin dacă preşedintele rus va ataca Ucraina, relatează AFP.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunțat că Biden nu intenţionează să trimită unilateral militari americani în Ucraina.

„Ca să fie clar: nu există nicio intenţie sau interes sau dorinţă a preşedintelui de a trimite militari în Ucraina. NATO este un forum pentru sprijinul partenerilor noştri şi a ţărilor din flancul estic şi atenţia este în această direcţie”, a comunicat preşedinţia americană.

Reuters reaminteşte că SUA au alertat 8.500 de militari pentru a da încredere Alianţei confruntate cu concentrarea trupelor ruse în jurul graniţelor Ucrainei.

Marţi, un oficial american de rang înalt afirmase că decizia privind orice eventuale deplasări de forţe militare legate de criza actuală în relaţiile Rusiei cu Ucraina va reveni NATO. Jonathan Finer, adjunct al consilierului naţional pentru securitate al SUA, a arătat că alianţa va lua decizii privind modificarea situaţiei forţelor, dar acestea „sunt gata de acţiune imediat ce primesc ordin, când decide alianţa”.

ADVERTISING

Macron îl sună pe Putin

De cealaltă parte, Europa vrea continuarea dialogului cu liderul de la Kremlin, recunoscând în același timp că acesta a transformat Rusia într-o putere a dezechilibrului.

Miercuri, la Paris, consilieri politici din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina vor purta discuţii în Formatul Normandia pe tema soluţionării conflictului separatist din estul Ucrainei.

În ajunul acestei întâlniri, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a anunțat că intenţionează să discute cu omologul său rus.

"Nu putem decât să constatăm că Rusia este pe cale să devină o putere a dezechilibrului", a afirmat Emmanuel Macron, conform postului France 24, observând că "se multiplică" acţiunile în sensul destabilizării fostelor republici sovietice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Dar nu trebuie să abandonăm dialogul cu Rusia", a continuat el, anunţând că vineri va discuta prin telefon cu preşedintele Vladimir Putin, despre criza din Ucraina şi despre securitatea Europei.

"Îi voi cere clarificări despre intenţiile privind Ucraina", a subliniat Emmanuel Macron, cerând continuarea dialogului cu Rusia, în principal în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ucraina cere să aibă un cuvânt decisiv

Între timp, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, referindu-se la negocierile dintre Statele Unite şi Administraţia Vladimir Putin pe tema arhitecturii de securitate din Europa, a punctat că Ucraina nu va accepta concesii decise de marile puteri pentru depăşirea crizei cu Rusia.

ADVERTISING

"Dacă cineva face vreo concesie care să implice Ucraina, în spatele Ucrainei, în primul rând că nu vom accepta. Noi nu vom fi în postura unei ţări care să răspundă la telefon, să asculte instrucţiunile din partea unei mari puteri şi să le urmeze. Noi am plătit mult, inclusiv cu vieţile a 15.000 de cetăţeni, pentru a ne asigura dreptul de a decide propriul viitor şi propriul destin", a afirmat Dmytro Kuleba, într-un interviu acordat postului CNN.

Ministrul de Externe de la Kiev este încrezător în angajamentele de securitate oferite de Statele Unite, în pofida declaraţiilor preşedintelui Joseph Biden despre o eventuală "incursiune minoră" a Rusiei.

"În primul rând, preşedintele Biden are un angajament personal faţă de Ucraina. Cunoaşte această ţară şi nu vrea să fie distrusă de Rusia. În al doilea rând, am auzit o serie de oficiali americani, care mi-au spus mie personal sau au făcut declaraţii publice, că Statele Unite menţin în mod absolut angajamentul de a descuraja Rusia să recurgă la incursiuni, invazii sau alte interferenţe", a subliniat Dmytro Kuleba.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇