Avertisment britanic: Invadarea Ucrainei ar crea o nouă Cecenie pentru Rusia

Avertisment britanic: Invadarea Ucrainei ar crea o nouă Cecenie pentru Rusia

O invadare a Ucrainei ar implica Rusia într-un conflict violent şi sângeros şi ar echivala cu crearea unei noi Cecenii, republică rusă din Caucaz şi teatrul unor intervenţii sângeroase ale armatei ruse, a avertizat luni premierul britanic Boris Johnson.

''Trebuie să transmitem mesajul că invadarea Ucrainei, din perspectivă rusă, va fi dureroasă, violentă şi sângeroasă şi cred că este foarte important ca Rusia să înţeleagă că aceasta ar putea fi o nouă Cecenie'', a declarat liderul conservator pentru televiziunile britanice.

''Ştiu puţin despre aceşti oameni şi cred că se vor lupta'', a adăugat el, referindu-se la Ucraina.

Republică din Caucazul rus, Cecenia a cunoscut două conflicte sângeroase în anii 1990 şi 2000, între separatişti, apoi islamişti şi armata rusă.

Aceste conflicte s-au soldat cu zeci de mii de morţi, iar cel de-al doilea război din Cecenia, din 1999 până în 2009, a fost marcat de abuzuri şi bombardamente asupra oraşului Groznîi.

Regatul Unit, care a furnizat recent rachete către Kiev, acuză Rusia că ''încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev'', acuzaţii pe care Moscova le califică drept ''absurdităţi''.

Londra a anunţat luni dimineaţă că va repatria o parte din personalul său diplomatic în Ucraina, în faţa ''ameninţării tot mai mari'' din Rusia.

''Informaţiile sunt foarte clare: Există grupuri de luptă ruseşti la graniţele Ucrainei şi toată lumea poate vedea că există un plan de război clar care ar putea duce la capturarea Kievului'', a spus Boris Johnson. ''Trebuie să facem Kremlinul şi Rusia să înţeleagă că acesta ar fi un dezastru'', a subliniat premierul britanic.

Liderul britanic a considerat însă că o invazie rusă nu este ''în nici un caz inevitabilă''. ''Cred că bunul simţ poate prevala'', a apreciat el.