Americanii iau în calcul să trimită trupe, nave de război şi avioane de luptă în Europa de Est

Americanii iau în calcul să trimită trupe, nave de război şi avioane de luptă în Europa de Est

Statele Unite iau în considerare trimiterea a până la 5.000 de soldaţi în ţările baltice şi ţări din Europa de Est membre NATO pentru a ajuta la gestionarea riscului unei invazii ruseşti în Ucraina, a relatat luni presa americană, conform AFP. Informaţia a fost confirmată pentru Reuters de un oficial al NATO sub rezerva anonimatului.

Desfăşurarea ar putea implica între 1.000 şi 5.000 de soldaţi, nave de război şi avioane de luptă, a precizat The New York Times, adăugând că numărul ar putea creşte în cazul în care condiţiile se deteriorează.

ADVERTISING

Potrivit CNN, Pentagonul se află în faza de identificare a unităţilor care ar putea fi desfăşurate, dar o decizie finală nu a fost luată încă.

Opţiunea unei desfăşurări de trupe americane vine după discuţiile din acest weekend dintre preşedintele Joe Biden şi consilieri ai săi, între care secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că se consultă cu aliaţii lor cu privire la mişcările de trupe şi că sunt luate în considerare toate scenariile.

ADVERTISING

Luni, NATO a anunţat că a plasat forţe în stare de alertă şi a trimis nave şi avioane de luptă pentru a-şi consolida apărarea în Europa de Est.

În urma acestor informaţii, Marina militară rusă a început exerciţii de apărare în Marea Baltică.

Statele Unite, urmate de Marea Britanie şi Australia, au anunţat duminică că îşi retrag o parte din personalul ambasadei de la Kiev, în faţa unei "invazii ruseşti" care ar putea "avea loc în orice moment" şi în lipsa unor progrese în negocierile dintre Rusia, SUA şi UE pentru a încerca să dezamorseze criza.

ADVERTISING

Rusia a fost acuzată de Occident că a adunat zeci de mii de soldaţi la graniţele Ucrainei în vederea pregătirii unui atac, lucru pe care îl neagă.

Moscova cere garanţii de securitate, inclusiv respingerea statutului de membru NATO pentru Ucraina.

Statele Unite şi aliaţii săi au avertizat Rusia că vor aplica sancţiuni severe dacă va invada Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇