Furie în Italia, după mesajul unui politician care a filmat o femeie de etnie rromă: "Votați cu noi și n-o mai vedeți"

Furie în Italia, după mesajul unui politician care a filmat o femeie de etnie rromă: "Votați cu noi și n-o mai vedeți"

Alessio Di Giulio, un consilier din Florența al partidului de extremă dreapta Liga Nord, a postat pe Twitter o înregistrare video în care apare o femeie rromă și a promis că va curăța străzile de persoanele din această etnie dacă partidul său va câștiga alegerile generale din această lună.

Politicianul s-a filmat în timp ce mergea pe o stradă aglomerată din centrul Florenței. Femeia îl privește amuzată, iar înainte să-și dea seama de intenția acestuia, ea face cu mâna spre camera video.

"Votați pe 25 septembrie pentru Ligă ca să n-o mai vedeți", spune Di Giulio, în timp ce o privește pe femeia de etnie rromă. "Nu, nu spune asta", reacționează aceasta. "Nu mi-e frică", adaugă ea.

Mesajul lui Di Giulio a stârnit un val de furie în Italia. Enrico Letta, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, a criticat mesajul: "Se întâmplă niște lucruri șocante în această campanie electorală", a spus el, făcând referire și la Giorgia Meloni, lidera partidului "Frații Italiei", considerată posibilul viitor premier al Italiei. Luna trecută, aceasta a postat pe rețelele de socializare o înregistrare video cu o femeie din Ucraina care a fost violată de un solicitant de azil într-un oraș italian. "Cât de departe vor merge?", a întrebat Letta.

ADVERTISING

Di Giulio s-a apărat împotriva acuzațiilor de rasism ale primarului Florenței, Dario Nardella, spunând că iubita lui este de origine nigeriană și a vrut doar să denunțe "cerșetoria". Cu toate că există anumite restricții vizând această practică, cerșetoria nu este interzisă în Italia.

Liderul partidului Liga Nord, Matteo Salvini, a reacționat și el, spunând că videoclipul a fost "o prostie". "Problemele se rezolvă cu forțele de ordine, cu legi, nu cu înregistrări în care arăți o persoană", a spus acesta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Liga Nord face parte dintr-o coaliție tripartită, alături de "Frații Italiei" și Forza Italia, formațiune condusă de fostul premier Silvio Berlusconi. Alianța este creditată cu șanse de a câștiga alegerile generale care vor avea loc pe 25 septembrie.

Reducerea comunității de rromi prin organizarea unui recensământ și expulzarea celor care trăiesc fără forme legale în Italia s-au numărat printre angajamentele lui Salvini la alegerile din 2018, notează The Guardian.

Sprijinul pentru Liga Nord, cândva cel mai mare partid italian, s-a redus la mai puțin de jumătate în ultimii ani, pe măsură ce popularitatea Giorgiei Meloni a crescut. Partidul ei conduce coaliția de dreapta și a urcat la aproape 26% în intenția de vot, conform unui sondaj de opinie publicat marți de cotidianul La Repubblica, mărindu-și distanța față de Partidul Democrat (21,4%).

ADVERTISING

Susținătorii tradiționali ai Ligii, îndeosebi antreprenorii din nordul Italiei, întorc spatele partidului ca urmare a contribuției lui Salvini la căderea, în iulie, a guvernului condus de Mario Draghi și a poziției sale în privința sancțiunilor impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Salvini, care l-a lăudat anterior pe Vladimir Putin, a declarat luni că în loc să rănească Rusia, sancțiunile afectează țările care le impun. Poziția lui intră în conflict cu cea a Giorgiei Meloni, care a încercat să-i asigure pe observatorii internaționali că va sprijini Ucraina și va fi alături de UE și NATO în cazul în care coaliția de dreapta va intra la guvernare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇