Giorgia Meloni, urmașa lui Mussolini: Ce șanse are să devină primul premier de extremă-dreapta al Italiei după Al Doilea Război Mondial

Giorgia Meloni, urmașa lui Mussolini: Ce șanse are să devină primul premier de extremă-dreapta al Italiei după Al Doilea Război Mondial
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Partidul Fratelli di Italia (Frații Italiei) conduce o alianță aflată în fruntea sondajelor de opinie în această vară. Liderul acestei formațiuni politice de extremă-dreapta, Giorgia Meloni, se află într-o poziție favorabilă pentru a prelua funcția de premier după căderea guvernului Draghi.

În 2017, când extrema-dreaptă a preluat puterea în Ladispoli, un orășel de pe litoral, de lângă Roma, după 20 de ani de administrație de stânga, una dintre prioritățile sale a fost redenumirea unei piețe după Giorgio Almirante, un ministru din cabinetul dictatorului Benito Mussolini și fondator al partidului neofasicist Mișcarea Socială Italiană (MSI).

Protestele nu au reușit să împiedice acest plan, astfel că în 2019 o placă cu noul nume a fost dezvelită în timpul unei ceremonii și sfințită de un preot de la biserica situată în piață. Primarul Alessandro Grando l-a descris pe Almirante drept "părintele socialismului de dreapta italian" și "un reper pentru mulți italieni".

ADVERTISING

Cinci ani mai târziu, mulți alegători din Ladispoli o consideră pe Giorgia Meloni, fondatoarea partidului Fratelli di Italia, descendent al MSI, un punct de referință și cred că aceasta are șanse mari să câștige alegerile anticipate care vor avea loc pe 25 septembrie, scrie The Guardian.

Dacă alianța va obține victoria, această politiciană în vârstă de 45 de ani ar putea deveni prima femeie premier din istoria Italiei. Și, totodată, primul premier italian de extremă-dreapta de la Mussolini încoace.

Partidul ei național-conservator, naționalist, tradiționalist și pro-fascist a crescut rapid pe scena politică: în 2018 abia lua 4% din voturi la alegerile generale, iar acum se situează la cel mai ridicat nivel de popularitate în Peninsulă, conform sondajelor de opinie publicate vineri, după căderea guvernului condus de Mario Draghi.

O femeie curajoasă într-o campanie atipică

"Fratelli di Italia" face parte dintr-o alianță creditată cu șanse mari la victoria cu o majoritate clară, alături de Lega Nord a liderului de extremă-dreapta Matteo Salvini și Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi.

ADVERTISING

Căderea guvernului Draghi i-a luat pe mulți prin surprindere, mai ales prin momentul în care s-a produs, întrucât Italia nu a avut niciodată campanie electorală în timpul verii, când toată lumea stă pe plajă, iar politica e ultima grijă a oamenilor. Dar, pe măsură ce alegerile se apropie, acest subiect fierbinte e din ce în ce mai greu de evitat.

Pe plaja din Ladispoli, Meloni e văzută ca o învingătoare clară. Mulți cred că stânga a comis erori mari și nu a avut o legătură cu oamenii. În schimb, partidele de dreapta au "idei clare și ușor de înțeles". Pe fondul deziluziei create de faptul că "politicienii nu oferă niciodată ceea ce promit", Meloni e apreciată pentru că este "charismatică", "sinceră", "știe să vorbească", "are curaj" și "nu creează iluzii".

Născută în Garbatella, o zonă muncitorească din Roma, Giorgia Meloni a fost președintele organizației de tineret a Alianței Naționale, partid desprins din MSI. A fost ministru al Tineretului în guvernul lui Berlusconi, din 2008 până în 2011, apoi a fondat Fratelli di Italia.

ADVERTISING

În 2020 a devenit președintele Partidului Conservatorilor și Reformatorilor Europeni. "Asta a ajutat-o să-și ducă partidul înainte. A ajutat-o și faptul că Frații Italiei a fost singurul partid care a stat în afara guvernului Draghi", explică Francesco Giubilei, autorul volumului "Giorgia Meloni: La rivoluzione dei conservatori" ("Giorgia Meloni: Revoluția conservatorilor").

Politiciana italiană și-a folosit acest avantaj pe fondul unui dialog constructiv cu premierul Mario Draghi pe tema războiului din Ucraina. Susținătoare declarată a NATO și a sprijinului italian acordat Kievului, ea este de acord și cu creșterea cheltuielilor militare.

În schimb, Meloni se pronunță împotriva imigrației în masă, a descris avortul ca pe o "înfrângere" și se opune căsătoriilor între persoanele de același sex, precum și dreptului acestora la adopții. În iunie, ea a ținut un discurs controversat la un marș al extremei-dreapta din Spania. "Da, familiei naturale! Nu propagandei LGBT!", a strigat ea la microfon.

Coloana vertebrală a sistemului, pusă la încercare

Influența crescândă de care s-a bucurat a dus-o, inevitabil, în coliziune cu partenerul de coaliție, Matteo Salvini, captiv în guvernarea lui Draghi. Acesta a acuzat-o că divide alianța, după ce a decis ca la alegerile locale partidul ei să aibă candidați proprii în mai multe orașe. Însă la un miting electoral cei doi s-au străduit să arate că strâng rândurile. "Vă garantez că nu acesta nu este sfârșitul din 'Romeo și Julieta'", a spus ea.

Deși sondajele arată că Partidul Democratic din Italia se află la mică distanță în spatele Fratelli di Italia, unii analiști politici consideră că la alegeri va fi greu de învins. Formațiunea de centru-stânga este "coloana vertebrală a sistemului", a declarat Mattia Diletti, profesor de politologie la Universitatea Sapienza din Roma, pentru The Guardian.

Chiar dacă steaua politică a Giorgiei Meloni strălucește tot mai puternic, o mare parte a alegătorilor italieni vor spera într-o nouă alianță de stânga pentru următoarele alegeri generale, condusă sau nu de Mario Draghi, crede el. "Din cauza situației internaționale și economice, nimeni nu-și dorește o schimbare radicală", este convins Diletti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇