Criză în Italia: Premierul Mario Draghi și-a dat demisia, dar președintele nu i-a acceptat-o

Criză în Italia: Premierul Mario Draghi și-a dat demisia, dar președintele nu i-a acceptat-o

Premierul italian Mario Draghi și-a dat demisia, joi seara, după ce guvernul pe care îl conduce a pierdut sprijinul unuia dintre partenerii din coaliția de guvernare, însă președintele Sergio Mattarella a respins-o.

Preşedintele Italiei i-a cerut lui Mario Draghi să revină în Parlament pentru a verifica dacă mai are sau nu majoritate. Aceasta este o încercare de a evita o criză de lungă durată în Italia și alegeri anticipate.

Premierul italian a câştigat votul de încredere joi în Senat, dar viitorul guvernului său a fost pus la îndoială, după ce Mişcarea populistă 5 Stele (M5S) a boicotat votul, aruncând coaliţia în criză, relatează The Associated Press.

ADVERTISING

Votul a fost 172 de voturi pentru şi 39 împotrivă pentru o lege de ajutor menită să îi ajute pe italienii care luptă împotriva unor costuri în creştere ale energiei, dar senatorii M5S au lipsit, după ce au confirmat că nu vor participa la vot.

În cursul serii, Mario Draghi a anunțat că își va înainta demisia președintelui, deoarece a constatat că "nu mai există" coaliţia guvernamentală, după ce Mişcarea 5 Stele nu a participat la votul de încredere solicitat de guvern parlamentului.

„Pactul de încredere care a susținut coaliția de guvernare a dispărut”, a spus Mario Draghi, care conduce guvernul de unitate din februarie 2021.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mattarella putea accepta sau respinge demisia lui Draghi. De asemenea, putea, așa cum a și făcut, să-i ceară lui Draghi să meargă în faţa Parlamentului în zilele următoare pentru a solicita un vot oficial asupra guvernului însuşi, pentru a vedea dacă aliaţii i se vor alătura.

Mandatul Parlamentului expiră în primăvara anului 2023. Dacă Mattarella nu poate găsi o soluţie pentru ca guvernul lui Draghi să poată continua, acesta ar putea dizolva legislativul şi să convoace alegeri anticipate, care ar putea avea loc la sfârşitul lunii septembrie.

ADVERTISING

Mattarella a apelat la fostul şef al Băncii Centrale Europene, cunoscut sub numele de „Super Mario” pentru a salva cu „orice preţ” moneda euro, pentru a scoate Italia din pandemia de coronavirus şi a pune bazele pentru a utiliza miliarde de euro, fonduri europene menite redresării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇