Macron și Draghi, editorial comun în care cer reformarea regulilor bugetare europene

Macron și Draghi, editorial comun în care cer reformarea regulilor bugetare europene

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi semnează un editorial comun în Financial Times, în care propun statelor membre UE să reformeze regulile bugetare europene definite de criteriile de la Maastricht, pentru a permite cheltuieli mai mari în investiţii.

Mesajul celor doi se adresează statelor membre UE cele mai ataşate de regulile în vigoare, din nordul Europei, care şi-au exprimat reticenţa în acest sens, înainte de adoptarea unui buget excepţional al relansării economice postcovid.

ADVERTISING

Germania noului cancelar Olaf Scholz este, de asemenea, foarte rezervată în acest subiect.

”Trebuie să ne reducem nivelul îndatorării, nu există vreo îndoială cu prvire la acest lucru, însă nu putem spera să atingem acest obiectiv prin creşterea impozitelor sau prin tăieri de nesusţinut ale unor cheltuieli sociale şi nici să ucidem creşterea aflată în stadiul embrionar printr-o reechilibrare a finanţelor publice, printr-o ajustare bugetară care nu ar fi viabilă”, pledează cei doi.

”Este necesar să dispunem de o marjă mai mare de manevră şi să putem realiza cheltuieli-cheie necesare viitorului nostru şi suveranităţii noastre. Regulile bugetare trebuie să favorizeze datoria creată în vederea finanţării acestor investiţii, care contribuie în mod de netăgăduit la bunăstarea generaţiilor viitoare şi la creşterea (economică) pe termen lung, dat fiind că aceste cheltuieli publice participă de fapt la viabilitatea datoriei pe termen lung”, susţin ei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit Palatului Élysée, Emmanuel Macron contează pe summitul informal al şefilor de stat şi de guverne din UE să facă o ”estimare a nevoilor de investiţii şi a regulilor care este necesar să fie schimbate în consecinţă, inclusiv reguli cu privire la concurenţă şi reguli comerciale, dar şi reguli bugetare europene”, ”care este necesar să fie adaptate mizei epocii”.

Aceste lucrări, doreşte preşedinţia franceză, este necesar să implice toate guvernele din UE, dar şi parteneri sociali şi societatea civilă, în următoarele săptămâni.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇