Un europarlamentar a sesizat Comisia Europeană în legătură cu împușcarea ursului Arthur

Un europarlamentar a sesizat Comisia Europeană în legătură cu împușcarea ursului Arthur

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă (USR PLUS) a sesizat Comisia Europeană în legătură cu ursul împuşcat de prinţul de Liechtenstein.

El precizează că acest caz este un nou exemplu că, pentru bani, în România se închid ochii la reguli.

"Prinţul Arthur de România. Am sesizat Comisia Europeană! Am primit ştirea împuşcării ursului trofeu prin derogare de la legile naţionale şi europene de către prinţul de Liechtenstein.

Este un nou exemplu că, pentru bani, în România se închid ochii la reguli. Eu nu vreau însă ca ţara să fie destinaţie de safari pentru niciun prinţ al lumii", a scris Nicu Ştefănuţă pe Facebook.

ADVERTISING

El i-a adresat o interpelare comisarului european Virginijus Sinkevicius, în care scrie că "prin Directiva habitatului şi legislaţia existent în România, vânătoarea de urşi este interzisă. Ministerul Mediului aprobă însă cote de vânătoare cu scopul de a reduce efectivele considerate prea numeroase şi dăunătoare populaţiei.

Aceste derogări de la legislaţia română şi europeană permit însă împuşcarea în scopuri recreative prin partide de vânătoare şi vânători de trofee care costă între 5.000 şi 20.000 de euro".

Totodată, europarlamentarul român întreabă Comisia Europeană dacă are un recensământ detaliat al urşilor în Europa sau intenţionează să aibă un program care să sprijine statele membre în demararea unui astfel de recensământ.

ADVERTISING

”Pot statele membre să ofere derogări fără a avea un astfel de recensământ şi fără a avea cunoaşterea exactă a efectivelor? Poate un stat membru să dea o derogare pentru uciderea unui animal fără a implementa măsuri de prevenţie pentru specia respectivă?

Poate un stat membru să ofere derogări într-un sit Natura 2000 dacă animalele nu prezintă niciun pericol şi vânarea nu respectă criteriile stipulate în Directivă? Aţi primit din partea statului român un raport detaliat privind derogările de la Directiva habitat pentru 2019-2020?", întreabă Ștefănuță.

Prințul Arthur de România. Am sesizat Comisia Europeană! Am primit știrea împușcării ursului trofeu prin derogare de...

Publicată de Nicu Ștefănuță pe Joi, 6 mai 2021

Context

ADVERTISING

Arthur, cel mai mare urs din România, a fost împușcat de un prinț din Liechtenstein, care a primit aprobare specială din partea României, acuză Agent Green.

Este vorba despre prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a împușca urși la noi în țară. Totul s-a întâmplat în județul Covasna.

Cei de la Agent Green au și inițiat o petiție numită STOP vânătorii de trofee. O puteți semna aici.

Ulterior, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat că nu s-ar hazarda să spună că este cel mai mare urs din România.

”Nu aș vrea să comentez dacă a fost cel mai mare sau a fost cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”, a declarat ministrul.

Și premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat miercuri despre Arthur, că se pare că unele informaţii din spaţiul public nu sunt corecte şi „se pare că nu este cel mai mare urs”.

Parchetul din Târgu Secuiesc s-a sesizat și face verificări pentru braconaj și uz nelegal de armă.

Citește și analiza realizată de Emilian Isăilă pe această temă: Ursul Arthur, o nouă victimă a corupției din România

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇