Două curse aeriene din Europa au fost anulate, după ce Rusia a refuzat să permită ocolirea Belarusului

Două curse aeriene din Franţa şi Austria spre Rusia au fost anulate în ultimele 24 de ore, deoarece autorităţile aeronautice ruse au refuzat schimbarea rutelor aeriene astfel încât să ocolească spaţiul aerian al Belarusului.

Un avion de pasageri al companiei Austrian Airlines, care urma să efectueze joi o cursă de la Viena la Moscova, nu a putut decola, întrucât autorităţile ruse nu au permis ocolirea spaţiului aerian al Belarusului, informează site-ul Focus.de.

Compania Austrian Airlines a explicat că a decis să ocolească spaţiul aerian al Belarusului după ce Uniunea Europeană a cerut acest lucru ca reacţie la incidentul aerian în cursul căruia un jurnalist disident a fost arestat.

ADVERTISING

"Orice schimbare de rută aeriană trebuie semnalată. Autorităţile ruse nu au acordat permisiunea. Prin urmare, cursa de astăzi de la Viena la Moscova a fost anulată", a comunicat compania Austrian Airlines.

Miercuri, compania Air France a anulat o cursă de la Paris la Moscova tot din cauză că autorităţile ruse nu au permis schimbarea traseului.

Rusia este principalul susţinător al Administraţiei autoritariste din Belarus, condusă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au condamnat dur, în cursul reuniunii Consiliului European, atitudinea regimului din Belarus, care a forţat aterizarea unui avion pentru arestarea unui jurnalist disident, şi au exprimat susţinere pentru impunerea de noi sancţiuni.

ADVERTISING

Consiliul European a îndemnat companiile aeriene din Uniunea Europeană să evite survolarea Belarusului. Consiliul Uniunii Europene a fost îndemnat să interzică tranzitul avioanelor din Belarus prin spaţiul aerian european şi să interzică escalele acestora în aeroporturi din ţări UE.

Aleksandr Lukaşenko a provocat indignarea Occidentului după ce a trimis duminică un avion de vânătoare de tip MIG-29 să intercepteze avionul Ryanair, care asigura o legătură între două state membre UE, de la Atena la Vilnius, la bordul căruia se aflau jurnalistul disident belarus Roman Protașevici şi partenera sa Sofia Sapega, care au fost arestaţi.

ADVERTISING

Lukaşenko a sfidat Occidentul şi a dat asigurări miercuri în faţa unor demnitari, în urma unui val de condamnări şi unei noi serii de sancţiuni impuse de UE regimului pe care-l conduce din 1994, că a acţionat ”în mod legal”.

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇