De ce ucrainenii îi numesc pe ruși „orci”

De ce ucrainenii îi numesc pe ruși „orci”

Guvernatorul regiunii Lugansk din Ucraina i-a acuzat pe „orcii” ruși că au distrus un pod între Sievierodonețk și Lisichansk, pe fondul luptelor aprige din zonă.

Serghei Gaidai este cel mai recent oficial ucrainean care a comparat trupele ruse cu ”orci”, monștrii celebri din cartea lui J.R.R. Tolkien, Stăpânul Inelelor, scrie BBC.

În roman, orcii sunt văzuți ca „brutali, agresivi și haotici”, spune Ostap Slyvynsky, profesor asociat la Universitatea din Liov, specializat în literatură.

Unii ucraineni chiar numesc Rusia însăși „Mordor” – făcând aluzie la un pământ întunecat din cartea lui Tolkien.

ADVERTISING

Imaginile le oferă ucrainenilor o metaforă ușor de înțeles a ceea ce se întâmplă în viața reală. „Lumea fanteziei pune un accent foarte clar pe ceea ce este bun și ce este rău”, explică Slyvynsky.

„Acești termeni sunt un fel de eufemisme. Este mai bine să numim rușii „orci” decât să le ascociem cuvinte mai vulgare”, adaugă el.

Ziua 88 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

De altfel, această tendință a apărut la puțin timp după 2014 - anul în care Rusia a anexat peninsula Crimeea și separatiștii susținuți de ruși au ocupat părți din regiunea de est Donbas.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cât despre ruși, ei i-au etichetat pe ucraineni drept „elfi” - o altă aluzie la personajele din cartea lui Tolkien - în ideea că acele ființe fictive întruchipează slăbiciunea, spune Slyvynsky.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇