Ziua 88 de război. Rusia continuă ofensiva, dar spune că este pregătită să reia negocierile de pace. Zelenski avertizează că 100 de soldați ar putea muri în fiecare zi, apărând Ucraina (Foto)

Ziua 88 de război. Rusia continuă ofensiva, dar spune că este pregătită să reia negocierile de pace. Zelenski avertizează că 100 de soldați ar putea muri în fiecare zi, apărând Ucraina (Foto)

Ziua 88 de război a surprins trupele ruse care îşi întăresc pozițiile în regiunea Harkov, crescând şi puterea de luptă în sudul Ucrainei.

Scopul principal al ofensivei din estul Ucrainei este ocuparea întregii regiuni Lugansk.

Rușii au adus în luptă, pe axa Severodonetsk, singura companie care are în dotare „Terminator”, vehicule construite pentru a proteja tancurile principale de luptă.

Moscova spune că este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina şi a dat asigurări că acestea au fost suspendate din cauza Kievului.

Preşedintele Poloniei a devenit duminică primul şef de stat străin care a ţinut un discurs în faţa Radei Supreme de la începutul invaziei. Iar Lituania a renunțat complet de azi la importurile de energie din Rusia.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente, declarații și imagini din 22 mai - ziua 88 de război în Ucraina:

23:47 - Armata rusă bombardează orașul Nikolaiev cu muniție cu dispersie. Primarul Oleksandr Senkevich le-a cerut locuitorilor să stea departe de ferestre.

23:31 - Forțele ruse au bombardat trei așezări în districtul Krîvîi Rih, a declarat șeful consiliului regional Dnipropetrovsk, Mikola Lukashuk. El a scris pe Telegram că „zece obuze au lovit satul Marianske și alte două Apostolove”. De asemenea, o rachetă a căzut în râul Samara din districtul Pavlograd. Potrivit lui Lukashuk, nu au existat victime.

23:10 - Exploziile din orașul Malîn, regiunea Jîtomîr, s-au soldat cu un deces și mai multe persoane rănite.

22:48 - Negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina şi a dat asigurări că acestea au fost suspendate din cauza Kievului.

ADVERTISING

22:31 - Militarii ruși care controlează Mariupol au început să ceară permise pentru mașinile care intră și ies din orașul ocupat, a declarat duminică un consilier al primarului ucrainean.

22:02 - După ce Manchester City a câștigat, duminică, pentru a opta oară campionatul Angliei, jucătorul ucrainean Oleksandr Zinchenko a înfășurat drapelul Ucrainei în jurul trofeului:

21:48 - Rușii au bombardat un sat de la granița cu Rusia din regiunea Cernihiv, a anunțat armata ucraineană.

21:23 - Germania este interesată de proiecte comune cu Senegal privind gazele naturale, a anunțat cancelarul Olaf Scholz în timpul primului său turneu african.

20:57 - Clădirea folosită în mod obișnuit de Rusia pentru a se promova la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos a fost redenumită Casa crimelor de război rusești

20:38 - Rusia continuă ofensiva în estul Ucrainei, scopul principal fiind ocuparea întregii regiuni Lugansk, au informat Forțele Armate ale Ucrainei.

20:16 - Președintele Senegalului, Macky Sall, va vizita Moscova și Kievul în următoarele săptămâni în calitatea sa de președinte al Uniunii Africane. El a spus că dorește să vadă o detensionare a conflictului prin dialog între cele două părți.

19:59 - Volodimir Zelenski se va adresa luni participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, prin videoconferință. El va fi primul șef de stat care va susține un discurs la Davos 2022.

19:32 - Industria IT este în prezent una dintre puținele care susțin economia Ucrainei și poate ajuta la revenirea ei, spun experții. În același timp, ei consideră că războiul poate afecta grav sectorul IT al Ucrainei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

19:07 - Președintele Volodimir Zelenski a declarat că 50-100 de soldați ar putea muri în fiecare zi, apărând Ucraina, în estul țării.

18:38 - Imagini cu drone ucrainene care aruncă grenade în blindate și tancuri rusești:

18:15 - Cetăţenii polonezi din Ucraina vor beneficia de aceleaşi drepturi pe care le au în prezent refugiaţii ucraineni în Polonia, a promis duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

18:01 - Parlamentul ucrainean interzice importul de medicamente produse în Rusia sau Belarus.

17:42 - Halina Turbaba, primarul orașului Dvorichne ocupat de ruși, a fost reținută ilegal timp de patru zile, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinehubov.

17:19 - 245 de persoane din satele de lângă Mariupol au fost deportate sâmbătă cu forța în Rusia, a declarat Petro Andriuschenko, un consilier al primarului din oraș.

16:50 - Primarul instalat de ruși în orașul ocupat Enerhodar, Andriy Șevciuk, fi fost rănit în urma unei explozii. Dmytro Orlov, primarul ales al orașului, care se află în prezent în Zaporojie, a scris pe Telegram că Șevciuk și gărzile sale de corp au fost duși la spital după ce au fost răniți.

16:23 - Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va dura ”'indubitabil 15 sau 20 de ani'”, a estimat duminică ministrul delegat francez pentru Afaceri Europene Clement Beaune.

''Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 ani, este foarte mult”, a spus el.

ADVERTISING

16:02 - Nouă persoane au fost rănite după bombardarea orașului Nikolaiev de către Rusia în ultimele 24 de ore.

15:39 - Președintele Volodimir Zelenski a anunțat un acord bilateral între Ucraina și Polonia, în timpul vizitei președintelui polonez Andrzej Duda la Kiev. Zelenski nu a oferit însă detalii despre acord.

15:14 - Mai multe explozii au avut loc la Malîn, regiunea Jîtomîr, a anunțat primarul orașului. Încă nu au fost raportate victime.

14:56 - Estimările Ucrainei pentru pierderile de luptă ale Rusiei: Peste 29.000 de militari, peste 200 de avioane şi aproape 1.300 de tancuri.

Image

14:49 - Vehicule militare rusești sunt expuse în centrul Kievului. E vorba despre un tanc T-72, un vehicul de luptă de infanterie BMD-4, parte a unui vehicul militar Tigr și un vehicul de război electronic.

14:38 - Președintele Joe Biden se va întâlni cu prim-ministrul indian Narendra Modi în Japonia, ca să îl convingă să se alăture sancţiunilor occidentale impuse Rusiei.

14:26 - Rusia a lovit Severodonețk din mai multe direcții peste noapte, dar atacul a fost respins, a anunțat duminică biroul președintelui Zelenski. Șapte case din Severodonețk și cel puțin 27 de case din orașele și satele din jur au fost avariate.

14:01 - "Doar Ucraina are dreptul de a-și decide viitorul", a declarat președintele polonez parlamentarilor de la Kiev.

"Au apărut voci alarmante, care spun că Ucraina ar trebui să cedeze cererilor lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă viitorul ei... nimic despre tine fără tine", a spus Andrzej Duda, care a devenit primul şef de stat străin care a ținut un discurs în fața Parlamentului ucrainean de la invazia Rusiei.

13:25 - Forțele ruse au bombardat 12 orașe și sate din regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore. Potrivit poliţiei locale, atacurile rusești au distrus 58 de clădiri civile, inclusiv școli, și au ucis civili. Poliția nu a dezvăluit numărul victimelor.

13:10 - Cea mai recentă hartă actualizată de la Ministerul Apărării din UK privind situația din Ucraina.

harta-Ucraina
Foto: Twitter/@DefenceHQ

12:58 - Generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a declarat că rachetele ruşilor au lovit trei puncte de comandă și patru depozite de muniții în Donbas. În regiunea de sud a Ucrainei, la Nikolaiev, ruşii susţin că au lovit cu rachetele un sistem mobil anti-dronă.

12:22 - Lituania va renunţa complet la importurile de energie din Rusia, inclusiv petrol, electricitate și gaze naturale începând de duminică.

„Nu numai că este o piatră de hotar extrem de importantă pentru Lituania în călătoria sa către independența energetică, dar este și o expresie a solidarității noastre cu Ucraina”, a spus ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys. „Trebuie să încetăm finanțarea mașinii de război rusești”.

Anunțul Lituaniei a fost lăudat de Oleksandr Korniyenko, prim-vicepreședintele Parlamentului Ucrainei. „Lituania încetează oficial să mai importe gaz, petrol și electricitate din Rusia. Un exemplu excelent pentru alți aliați despre cum să câștige independența față de resursele energetice rusești”, a scris Korniyenko, pe Twitter duminică.

11:55 - Severodonețk a fost atacat din „patru direcții separate”, spune guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai. Forțele ruse nu au reușit să pătrundă în oraș. Cu toate acestea, bombardarea zonelor rezidențiale este în curs și un pod către orașul din apropiere Lysychansk a fost distrus.

11:14 - Primarul din Mariupol spune că orașul se îndreaptă către o catastrofă în materie de sănătate și salubritate. Vadim Boicenko a afirmat că înmormântările în gropi de mică adâncime din oraș și problemele la canalizare ar putea provoca o criză sanitară. Ploile de vară amenință să contamineze sursele de apă.

10:38 - Rușii minează ieşirea din regiunea ocupată Herson. Potrivit administrației regionale, trupele ruse minează drumuri și poduri, blocând astfel drumul de acces pentru evacuarea rezidenților din zona ocupată către teritoriul controlat de Ucraina.

10:17 - Orașul Severodonețk din regiunea Lugansk este una dintre „prioritățile tactice imediate” ale Rusiei, iar forțele sale desfășoară vehicule "Terminator" în zonă, arată cel mai recent raport de informaţii de la Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Singura companie operațională a Rusiei de vehicule de sprijin pentru tancuri BMP-T Terminator a fost desfășurată pe axa Severodonețk a ofensivei din Donbas.

Terminator sunt vehicule construite cu scopul de a proteja tancurile principale de luptă.

9:50 - Peste 1.000 de instituții de învățământ ucrainene au fost distruse de armata rusă de la începutul războiului, potrivit președintelui Zelenski. „Armata rusă a distrus 1.873 de instituții de învățământ”, a spus Zelenski, în discursul său de sâmbătă noapte. Aici sunt incluse școli primare, universități, grădinițe și alte instituţii afectate de bombardamente.

9:33 - 9.569 de cetăţeni ucraineni, în crestere cu 8,4% faţă de ziua precedentă, au intrat sâmbătă în România. De la debutul crizei, au trecut graniţa 995.343 de oameni.

9:02 - Președintele Zelenski a declarat că în prezent țara sa a strâns sub arme 700.000 de oameni, fără a preciza dacă aici sunt număraţi și cei din forțele de apărare (civili înarmați pentru apărarea propriilor localități). La începutul conflictului, armata ucraineană avea 250.000 de soldați.

8:41 - Rușii au distrus podul dintre Severodonețk și Lysychansk din regiunea Lugansk din Ucraina, potrivit lui Serghei Hayday, șeful administrației militare regionale. Hayday a spus că acest lucru va „complica foarte mult evacuarea și livrarea ajutorului umanitar”, dar momentan mai „există o legătură între orașe”.

8:22 - O lovitură cu rachete rusești asupra oraşului Lozova, din regiunea Harkov, a afectat peste o mie de apartamente și 11 instituții de învățământ, potrivit primarului Serghei Zelenski.

8:14 - Armata ucraineană spune că Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina

7:37 - Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podolyak, a exclus posibilitatea de a accepta un acord de încetare a focului, care să implice cedarea de teritoriu. Eventualele concesii s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia ar riposta mai dur după orice pauză în lupte, a spus el.

„Războiul nu se va opri (după concesii). Va fi doar pus pe pauză pentru o perioadă de timp", a declarat Podolyak, principalul negociator al Ucrainei: „Vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă și pe scară mai largă".

7:19 - Ministrul rus al Transporturilor, Vitali Saveliev, a declarat că sancţiunile occidentale au forţat Rusia "să caute noi coridoare logistice". Rusia se va baza acum mai mult pe coridorul nord-sud (prin Marea Caspică) pentru a transporta marfa.

7:06 - Zurich Insurance a fost de acord să-şi vândă afacerile din Rusia membrilor echipei locale. Asigurătorul elveţian, care a renunţat la sigla Z de pe reţelele de socializare după invazia Rusiei în Ucraina, se alătură unei liste de companii care au părăsit piaţa rusă, unele predând aceste afaceri partenerilor locali.

6:55 - Rusia ar putea rămâne fără drone de supraveghere, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Dacă armata rusă continuă să piardă drone, în ritmul de acum, acest lucru îi va slăbi și mai mult capacitatea de a strânge informații. Rusia nu poate produce suficiente drone din cauza sancțiunilor impuse de Occident.

6:42 - Forțele de ocupație ruse din regiunea Zaporojie amenință antreprenorii care refuză să facă afaceri în ruble. Administrația militară regională a declarat că ocupanții ruși au stabilit cursul de schimb în satul ocupat Vasilivka la 10 grivne pentru 25 de ruble.

6:33 - Institutul pentru Studiul Războiului: Trupele ruse îşi întăresc pozițiile în regiunea Harkov, crescând puterea de luptă în sud. În cea mai recentă actualizare, ISW arată că ruşii vor încerca probabil să împiedice noi progrese ucrainene către granița cu Rusia în regiunea Harkov și îşi vor intensifica eforturile de încercuire și capturare a Sievierodonețk. Ar putea, de asemenea, să adune forțe în sudul Ucrainei, în încercarea de a ocupa mai mult teritoriu.

6:24 - În mesajul său nocturn, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că fiecare ucrainean trebuie să aibă grijă, pentru că războiul este departe de a fi încheiat.

"Poate cineva din oraşe crede că se poate uita de război. Şi devine fără griji. Sau chiar neglijent. Nu este aşa. În fiecare zi, mor ucraineni pentru independenţa noastră. În fiecare zi! Şi fiecare dintre noi trebuie să avem grijă de apărarea noastră în fiecare zi. Cu tot ce pot. În ce fel pot", a spus Zelenski.

6:12 - Rusia va studia posibilitatea de a face schimb de luptători din Batalionul Azov pentru Viktor Medvedciuk, naşul lui Vladimir Putin, a declarat un deputat şi negociator rus, Leonid Sluţki.

Viktor Medvedciuk, 67 de ani, este un cunoscut politician şi om de afaceri ucrainean apropiat preşedintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina.

6:01 - Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a sosit în Ucraina. El va deveni, duminică, primul şef al unui stat străin care va ţine un discurs în faţa Radei Supreme a Ucrainei de la începutul invaziei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇