Ziua 87 de război: Rușii transformă Donbas în Iadul pe Pământ, spune Zelenski, cerând rachete care bat până în Rusia, ca să-i poată opri

Ziua 87 de război: Rușii transformă Donbas în Iadul pe Pământ, spune Zelenski, cerând rachete care bat până în Rusia, ca să-i poată opri

Zelenski spune că rușii au transformat Donbasul în „iadul pe Pământ”, în cea de-a 87-a zi de război, dar crede că ar putea să-i și învingă, dacă ar primi din Occident niște rachete cu bătaie lungă.

Președintele ucrainean, care sâmbătă a împlinit 3 ani de mandat, reiterează că „ultima fază a războiului” va fi și cea mai sângeroasă. El a cerut comunității internaționale să se asigure că Moscova va plăti pentru reconstrucția Ucrainei.

Pe de altă parte, Zelenski recunoaște că războiul nu poate fi oprit decât la masa tratativelor, prin negociere, dar între timp țara lui trebuie să riposteze militar la agresiunea rușilor.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente, declarații și imagini din ziua 87 de război:

23:36 - Rușii se gândesc dacă să dea la schimb prizonieri din regimentul Azov pentru nașul lui Putin, capturat în Ucraina.

22:42 - Zelenski a cerut miniștrilor apărării din peste 40 de țări care participă la reuniunea virtuală „Ramstein 2” de luni lansatoare multiple de rachete.

Președintele Zelenski a declarat, sâmbătă, că mai multe lansatoare de rachete ar putea schimba jocurile împotriva Rusiei în Donbas.

Zelensky and Antonio Costa press conference

21:30 - Președintele Zelenski a vorbit cu prim-ministrul italian Mario Draghi despre importanța unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și a deblocării porturilor ucrainene.

Zelenski a postat pe Twitter că i-a mulțumit și lui Draghi pentru „sprijinul necondiționat” acordat candidaturii Ucrainei de a deveni membră UE. Draghi a inițiat apelul, a spus Zelenski.

20:11 - Soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, a declarat, într-un interviu acordat alături de soţul său, că este recunoscătoare pentru fiecare oportunitate pe care o are de a petrece timp cu el, ea precizând că în primele luni de război doar au vorbit la telefon.

ADVERTISING

19:22 - Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, spune că Rusia încearcă să distrugă complet orașul Sievierodonetsk.

„Bombardamentele continuă de dimineața până seara și, de asemenea, pe tot parcursul nopții”, a spus Haidai într-o postare video pe Telegram.

În ciuda faptului că au pierdut teren în alte părți, în ultimele săptămâni, forțele ruse au avansat pe frontul din Lugansk.

19:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că numai o reușită diplomatică, mai degrabă decât o victorie militară totală, ar putea pune capăt războiului Rusiei împotriva țării sale.

„Sunt lucruri la care se poate ajunge doar la masa de negocieri”, a spus Zelenski, într-o conferință de presă, la Kiev.

18:14 - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care se opune aderării Suediei la NATO, le-a cerut sâmbătă suedezilor să „pună capăt susţinerii politice şi financiare şi livrării de arme către organizaţiile teroriste”, informează AFP.

Ca să o accepte în NATO, Turcia așteaptă măsuri concrete din partea Suediei cu privire la terorism, spune Erdogan, care mai cere și ridicarea embargoului asupra exporturilor de arme impus Turciei după incursiunea sa în Siria din 2019.

17:55 - Portugalia va oferi Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 250 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut după ce premierul Antonio Costa a fost primit la Kiev de președintele Zelenski.

16:23 - Canada impune sancțiuni miliardarului de origine rusă Alexander Lebedev, un apropiat al premierului britanic, Boris Johnson, care nu se află pe lista de sancțiuni a Londrei.

Alexander Lebedev finanțează ziarul de opoziție rusă Novaya Gazeta. Fiul său, Evgeny, deține publicațiile Evening Standard și Independent din Marea Britanie.

ADVERTISING

Noul val de sancțiuni a venit în urma discuțiilor dintre țările G7 și prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmihăl, din Germania.

16:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite că îi este „recunoscător” lui Joe Biden, după ce președintele SUA a semnat sâmbătă un pachet de sprijin care oferă ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

15:24 - Premierul portughez Antonio Costa a făcut o vizită în Ucraina și a mers la Irpin: „Nu voi uita niciodată această vizită. Nivelul de distrugere și de violență este copleșitor. Am văzut dovezi ale atacurilor brutale”, a scris Costa pe Twitter.

15:12 - Rusia a anunțat sâmbătă că interzice intrarea în țară a 963 de americani, printre care președintele american Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris, secretarul de stat Antony Blinken și șeful CIA William Burns.

Pe listă se află și acortul Morgan Freeman, pentru că „în septembrie 2017 a înregistrat un mesaj video în care acuza Rusia de conspirații împotriva SUA”.

15:01 - Familia regală britanică oferă găzduire familiilor ucrainene forţate să îşi părăsească ţara din cauza războiului, la fel ca mii de alţi britanici generoşi, susţine publicaţia britanică Daily Express, potrivit DPA.

Membrii acesteia au promis că îşi vor face partea lor de datorie şi vor oferi găzduire refugiaţilor, însă familia regală nu doreşte publicitate, potrivit cotidianului menţionat.

14:40 - Forțele rusești continuă să împiedice oamenii să plece din regiunea Kherson în teritoriul controlat de Ucraina, a declarat, sâmbătă, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, acuzând Rusia de „tactici de teroare".

ADVERTISING

Satele sunt în pragul unei crize umanitare, a anunțat, tot sâmbătă, biroul de presă al președintelui Volodimir Zelenski. Kherson a fost ocupat încă de la începutul războiului, iar rușii au permis ucrainenilor să plece doar înspre Crimeea, regiunea pe care Rusia a anexat-o în urmă cu opt ani.

Ucrainenii din regiune au povestit, pentru jurnaliștii CNN, despre lipsa critică a medicamentelor și despre violențele rușilor. Convoaiele de mașini care încearcă să părăsească zona au fost blocate zile în șir și uneori s-a tras asupra lor.

14:28 - Președintele Vladimir Putin l-a decorat vineri postmortum pe Arsen Pavlov, cu Ordinul pentru Curaj. Pavlov, cunoscut după porecla Motorola, este cunoscut pentru un video în care trăgea cu un aruncător de grenade la întâmplare, în Donețk.

13:54 - Și delegația Rusiei a părăsit încăperea în timpul discursului reprezentanților americani în cadrul reuniunii miniştrilor comerţului Asia-Pacific (APEC). Anterior, același gest l-au făcut reprezentanţi ai Statelor Unite, Canadei, Noii Zeelande, Japoniei şi Australiei, pentru a protesta față de invazia Rusiei în Ucraina.

13:51 - Joe Biden a semnat documentul votat de Congres prin care SUA acordă Ucrainei încă 40 de miliarde de dolari.

13:49 - România va trimite în Ucraina 385.000 de măşti chirurgicale, aproape 40.000 de viziere şi 8.150 de combinezoane medicale, în urma unei hotărâri adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, CNSU a aprobat scoaterea de la rezervele de stat a unor produse alimentare destinate refugiaţilor: mălai, făină, orez, zahăr, ulei alimentar şi diferite tipuri de conserve.

13:47 - Purtătorul de cuvânt al Ministrului rus de Externe Maria Zaharova a avut o discuție în contradictoriu cu o studentă despre anexarea Crimeii și invazia Ucrainei.

Studenta a întrebat de ce încalcă Rusia suveranitatea statului vecin, iar Zaharova i-a răspuns cu un discurs de jumătate de oră în care a vorbit despre istoria celor două țări, din perspectiva Kremlinului.

„Guvernul rus, inclusiv Ministerul de Externe, au vorbit cu mândrie de decenii despre dreptul oamenilor de a alege, dar la un moment dat a decis să închidă ochii când a venit vorba de independența Ucrainei, de suvernitatea ei, și a decis să stabilească viitorul națiunii fără participarea poporului. Din câte îmi amintesc, niciun oficial ucrainean nu a cerut Rusiei să îi elibereze de neo-naziști, să denazifice țara. Nu a fost niciun referendum în care 80% dintre ucraineni să decidă ofensivă rusă în Ucraina, bombardarea Kievului și a altor orașe. De ce s-a întâmplat, totuși?”, a fost întrebarea studentei.

Zaharova a început să povestească de un referendum care s-ar fi ținut înainte de destrămarea URSS, în care cetățenii fostelor republici sovietice ar fi votat între 70 și 90% să fie păstrată, dar că nu a fost luat în considerare de comunitatea internațională. Apoi a vorbit despre așa-zisul referendum din Crimeea. Când studenta i-a spus că nu a fost legitim pentru că nu au fost prezenți reprezentanți ai comunității internaționale, Zaharova a contrazis-o.

13:20 - Ministerul Apărării rus a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei.

"Rachetele Kalibr de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune, lansate de pe mare, au distrus un important transport de arme şi echipamente militare furnizate de Statele Unite şi ţări europene, în apropierea gării Malin din regiunea Jitomir", a precizat ministerul.

12:51 - Cel puțin șase persoane au murit în timpul atacurilor rusești asupra orașului ucrainean Severodonețk, anunță un oficial regional din Lugansk. Printre morți se numără două persoane care se adăposteau în subsolul unei școli, a explicat Serghei Haidai, adăugând că alte trei persoane au fost rănite atunci când rușii au tras asupra clădirii.

12:37 - Ministerul Apărării din Ucraina susține că Rusia a pierdut 1.273 de tancuri de la începutul războiului, 204 avioane, 169 de elicoptere, 13 nave și aproximativ 28.000 de soldați.

12:12 - Un elev de clasa a 11-a din Ulianovsk a fost amendat cu 15.000 de ruble pentru că a comparat literele Z și V cu SS-ul nazist.

El a fost găsit vinovat în instanță pentru „defăimarea armtatei ruse”, deși Ministerul Apărării tocmai răspunsese unei interpelări, precizând că literele Z și V nu sunt considerate simboluri oficiale militare.

11:44 - Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a vorbit, într-un interviu acordat împreună cu soțul său, despre separarea de el în cele aproape trei luni de război. Cei doi s-au reunit prima dată de la începutul invaziei la înmormântarea fostului preşedinte al ţării, Leonid Kravciuk. Zelenska s-a arătat recunoscătoare că dau acest interviu împreună și pot bea un ceai în timp acesta.

„Nimeni nu mă va ține departe de soțul meu, nici măcar războiul. Dar, e adevărat, locuiește la birou acum. Abia îl mai vedem. Nu ne-am văzut deloc timp de două luni jumătate. Am vorbit doar la telefon. Acum am avut ocazia să ne și vedem”, a spus Zelenska, în interviul ce marchează 3 ani de mandat ai soțului ei.

Zelenski a vorbit și finalul războiului: „Nu noi am început războiul, dar noi îl vom încheia. Este dificil, victoria va fi sângeroasă, pe frontul de luptă, dar finalul trebuie să vină pe calea diplomației”, a spus președintele, reiterând că negocierile sunt blocate pentru că rușii doar impun, nu discută.

11:20 - Un protest nud a avut loc vineri seară pe covorul roșu de la Cannes. Detalii și mai multe imagini AICI.

Protester in Ukraine flag color paint storms Cannes red carpet

11:06 - Reprezentanţi ai Statelor Unite şi ai Canadei, Noii Zeelande, Japoniei şi Australiei au părăsit reuniunea miniştrilor comerţului Asia-Pacific la deschiderea ei sâmbătă la Bangkok, pentru a protesta față de invazia Rusiei în Ucraina.

Gestul a fost făcut în timp ce luase cuvântul reprezentantul Rusiei.

10:47 - Un nou incendiu în Rusia, de data aceasta la un transformator de pe teritoriul Institutului Central de Aerohidrodinamică din Zhukovsky, lângă Moscova.

10:23 - Rusia anunță că a extins serviciile de internet pentru a acoperi și regiunea Herson.

10:00 - Guvernatorul regiunii Kaliningrad s-a plâns, la o ședință cu Putin, de declinul economic din regiune, cauzat de războiul din Ucraina.

Liderul de la Kremlin i-a răspuns că „operațiunea specială militară din Donbas” - a se vedea că nu a mai spus din Ucraina - nu are nimic de-a face cu asta.

Putin-sedinta-video-guvernator-Kaliningrad
Foto: site Kremlin

09:41 - Reuters citează surse care susțin că Germania și Italia le-au permis companiilor lor să deschidă conturi în ruble la Gazprombank ca să poată plăti în continuare gazul. Totuși, Berlin a insistat ca plățile să nu se facă în moneda rusească.

09:27 - O pictură murală cu „sfânta Javelin” va fi făcută pe fațada unei clădiri pe o stradă din Kiev, a anunțat Andrei Andriv, fost consilier al capitalei ucrainene.

09:09 - Finlanda a confirmat că Rusia a oprit alimentarea cu gaz, așa cum anunțase.

08:57 - Rusia și-a declarat vineri victoria în Mariupol, după ce și ultimii soldați ucraineni au părăsit subsolurile fostului combinat. Unul dintre luptători, Dmitro Kozatski, și-a făcut publice fotografiile făcute în buncăre pe parcursul ultimelor aproape 3 luni: „Asta a fost tot. Mulțumiri din adăpost. Azovstal este locul morții și vieții mele”.

Povestea celui considerat „ochii și vocea Azovstalului” și imaginile postate de el le găsiți AICI.

08:35 - Moldova ar trebui să fie „echipată la standardele NATO" pentru a se proteja împotriva amenințării unei invazii rusești, a declarat ministrul de externe Liz Truss.

Truss a spus pentru Telegraph că sunt în curs de desfășurare discuții cu aliații despre cum poate NATO să ajute națiunile mici să se apere, pentru că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare".

07:38 - Ucraina nu este de acord ca Rusia să conecteze centrala nucleară Zaporojie la reţeaua de electricitate rusească. Militarii ruși au ocupat uriaşa centrală ucraineană încă din prima lună de conflict. La Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

„Uzina funcţionează doar în reţeaua energetică a Ucrainei. Acum centrala funcţionează la un nivel minim, dar Kievul rămâne la conducere, toate liniile electrice sunt controlate de Ucraina. Declaraţia Rusiei este o iluzie. Vor dura ani până când se vor conecta şi vor redirecţiona energia produsă de centrală", a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei nucleare de stat a Ucrainei Energoatom, Leonid Oliynyk.

07:11 - În încercarea de a scăpa de dependența de gazul Rusesc, Comisia Europeană admite că va pune pe pauză unele dintre planurile pentru energie verde. Astfel, instalaţiile existente pe cărbune din Europa ar putea fi utilizate pentru „mai mult decât se aştepta iniţial”, a transmis Bruxellesul.

07:07 - Doi opozanţi în exil ai lui Vladimir Putin, fostul campion la şah Garry Kasparov şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski, au fost desemnaţi vineri drept „agenţi ai străinătăţii” în Rusia, a informat Ministerul rus de Justiţie. Detalii despre ce înseamnă asta pentru cei doi, AICI.

06:55 - Iată cum arăta Piața Libertății din Mariupol, înainte de invazie. Fusese decorată cu 25 de porumbei ai păcii.

06:44 - Rusia s-a grăbit vineri să efectueze în avans două plăţi pentru datoria sa internaţională, în cea mai recentă încercare de a evita o situaţie de neîndeplinire a obligaţiilor de plată, care a devenit probabilă de la invazia sa în Ucraina, transmite Reuters.

06:21 - Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan va avea în acest final de săptămână discuții cu liderii Finlandei, despre aderarea la NATO. El a spus că a discutat cazurile Finlandei și Suediei cu premierul olandez Mark Rutte și că va avea convorbiri și cu liderii britanici pe acest subiect.

Erdogan a anunțat că se va opune prin veto aderării celor două state, având o serie de revendicări, de la recunoașterea PKK ca organizație teroristă, la primirea de avioane F-16 și ridicarea sancțiunilor stabilite după ce a cumpărat sisteme de rachete de la ruși în 2019.

06:10 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că rușii au transformat Donbasul în iadul pe Pământ. El a adăugat că invadatorii au lovit vineri regiunile Odesa, Poltava și Jitomîr și au întețit atacurile în est: „Au distrus complet Rubijne, Volnovaha, exact ca la Mariupol şi înceară să facă la fel cu Severodoneţk şi alte oraşe”.

Zelenski a îndemnat statele partenere să semneze un acord şi să creeze un mecanism prin care bunurile şi fondurile ruseşti aflate sub jurisdicţia lor să poată fi confiscate pentru a fi folosite la oferirea de compensaţii celor afectaţi de război.

„Îndemnăm ţările partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis. Şi Rusia ar simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, al fiecărui proiectil pe care l-a tras spre noi", a adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇