Italia propune un plan internaţional pentru încheierea războiului din Ucraina

Italia propune un plan internaţional pentru încheierea războiului din Ucraina

Guvernul Italiei a propus Naţiunilor Unite crearea unui grup internaţional pentru facilitarea negocierilor în vederea unui armistiţiu general în Ucraina şi a unui acord de pace cu Rusia, a anunţat vineri ministrul de Externe de la Roma, Luigi Di Maio.

„Propunem constituirea unui grup internaţional pentru facilitarea ajungerii la un armistiţiu. Acest grup ar urma să fie format din organizaţii internaţionale precum Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)”, a declarat vineri Luigi Di Maio, citat de cotidianul Le Monde, preluat de Mediafax.

ADVERTISING

"Obiectivul este să lucrăm pas cu pas, spre exemplu prin armistiţii locale, prin operaţiuni de evacuare a civililor, prin crearea de noi coridoare umanitare securizate, astfel încât să obţinem forţa necesară pentru un armistiţiu general, iar ulterior pentru o pace durabilă, printr-un acord de pace veritabil", a subliniat ministrul italian de Externe.

Ucraina studiază propunerea Italiei

Guvernul ucrainean ''studiază'' propunerea Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

''Partea italiană ne-a împărtăşit viziunea sa asupra modului de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Propunerile relevante sunt în curs de a fi studiate'', a declarat reprezentantul MAE ucrainean.

Propunerea italiană survine în timp ce negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi.

După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇