Turcia a început negocierea. Cere multe ca să accepte în NATO Suedia și Finlanda

Turcia a început negocierea. Cere multe ca să accepte în NATO Suedia și Finlanda
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Turcia a emis primele condiții pentru a accepta aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, după ce luni președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că se va opune prin veto acestei decizii.

  • Cele două țări să recunoască Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și organizațiile afiliate drept organizații teroriste.
  • Turcia să primească o nouă tranșă de avioane F-16 și să-i fie modernizate aeronavele de același tip pe care deja le deține.
  • Turcia să fie inclusă în programul F-35, din care a fost exclusă după ce a cumpărat sisteme S-400 de la ruși, în 2019. Totodată, vrea să-i fie ridicate toate sancțiunile care au fost impuse după această achiziție.
ADVERTISING

Informațiile au fost publicate de Bloomberg, care citează trei surse guvernamentale diferite.

Ziua 83 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Președintele turc anunțase mai devreme că nu are rost ca delegațiile din Suedia și Finlanda să bată drumul până la Ankara, pentru că țara lui se va opune prin veto aderării lor la NATO.

Erdogan a acuzat din nou Suedia şi Finlanda că găzduiesc militanţi ai organizaţiei separatiste PKK.

„Cum am putea avea încredere în aceste ţări? Suedia este pepiniera organizaţiilor teroriste. Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni Turciei", a spus Erdogan.

ADVERTISING

Turcia anunțase încă de vineri că se opune, susținând că ar fi a doua greșeală, după aderarea Greciei la NATO.

„Momentan urmărim desfășurarea evenimentelor, dar atitudinea noastră nu e pozitivă. Deoarece, înainte de noi, NATO a făcut o greșeală în legătură cu Grecia, și știți poziția adoptată de Grecia împotriva Turciei. Nu vrem să facem încă o greșeală în această chestiune”, spunea vineri Erdogan.

Finlanda şi Suedia vor depune miercuri, împreună, cererile de aderare la NATO, în contextul temerilor referitoare la activităţile militare ale Rusiei. Decizia a fost primită cu entuziasm, singura țară care a ridicat obiecții fiind Turcia.

ADVERTISING

Primirea de noi membri în alianță nu poate fi făcută decât cu unanimitatea celor 30 de state membre. În plus, potrivit procedurilor, decizia trebuie apoi ratificată de fiecare stat membru în forurile naționale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇