Turcia nu vrea Suedia și Finlanda în NATO: Nu vrem să facem încă o greșeală

Turcia nu vrea Suedia și Finlanda în NATO: Nu vrem să facem încă o greșeală

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a comentat vineri posibilitatea aderării la NATO a Suediei și Finlandei.

„Momentan urmărim desfășurarea evenimentelor, dar atitudinea noastră nu e pozitivă. Deoarece, înainte de noi, NATO a făcut o greșeală în legătură cu Grecia, și știți poziția adoptată de Grecia împotriva Turciei. Nu vrem să facem încă o greșeală în această chestiune”, a spus Erdogan, potrivit Anadolu.

El a spus că țările scandinave sunt „mult prea ospitaliere” cu organizații pe care Turcia le consideră teroriste, cum ar fi PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Pentru primirea de noi membri în Alianță nu poate fi făcută decât cu unanimitatea celor 30 de state membre. În plus, potrivit procedurilor, decizia trebuie apoi ratificată de fiecare stat membru în forurile naționale.

ADVERTISING

Referitor la războiul din Ucraina, Erdogan a cerut încă o dată oprirea ostilităților.

„Nu putem să fim de acord cu acest război. În toate discuțiile mele cu președinții Putin și Zelenski am cerut oprirea ostilităților cât mai curând posibil. Vom continua acest apel. Războiul nu aduce nimic bun și atât de mulți oameni au murit acolo. Distrugerile sunt evidente în orice aspect, atât material, cât și spiritual”, a mai spus președintele turc.

Ziua 79 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Tensiunile dintre Turcia și Grecia s-au acutizat în vara lui 2020, cu privire la drepturile de foraj în zone din Marea Mediterană, unde Grecia și Cipru revendică prorpia zonă economică exclusivă.

ADVERTISING

Turcia acuză Grecia și că vrea să își extindă apele teritoriale în Marea Egee.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇